Başbakan Binali Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor.” dedi.

Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Yıldırım, 158 yeni enerji üretim tesisinin toplu açılışını yaptıklarını, bunların 5 milyar dolar tutarında olduğunu, 5 bin 260 megavatlık kurulu güce sahip bulunduğunu belirtti.

Yıldırım, tesislerin hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye’nin enerji ile ilgili kurulu kapasitenin 2,5 kat artmasının “Türkiye’nin 3 kat büyüdüğü” anlamına geldiğini söyledi.

“Eğer Türkiye büyümeseydi, geçtiğimiz 14 yıl içerisinde ne enerjiden, yenilebilir enerji, alternatif enerji kaynaklarından ne de kapasitenin bu ölçüde büyümesinden söz edebilirdik.” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Enerjideki kurulu gücümüzün büyümüş olması, tabiatıyla çok önemli ama bu büyümenin şekli daha önemli. Orada da 10 yıl önce devletin yapıp işlettiği enerji tesisleri, toplam tesislerin yüzde 65’inden fazlayken, bugün yüzde 35’in altına düşmüştür. Yani enerjide kamu-özel sektör işbirliği en güzel uygulanan bir model olarak kendini ispat etmiştir. Yap işlet devret modelleri, su kullanımı ve başka yöntemlerle enerjideki arz açığımız, devletin bütçe imkanlarını, kıt kaynakları kullanmadan özel sektörün imkanlarıyla kapatılmış ve bu alanda Türkiye enerji arz güvenliği bakımından önemli bir konuma yükselmiştir. Hükümetimizin gündeminde şimdi enerjide çeşitliliği artırmak vardır. Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji santralleri bu bağlamda en önemli projeler arasında yer alıyor.”

Başbakan Yıldırım, “Kömür olarak zengin bir ülkeyiz, dolayısıyla yerli kömürümüzü kullanarak, enerji üretme meselesi de hem cari açığımıza müspet katkı sağlayacak hem de ciddi anlamda bir istihdam imkanı getirecek. Bununla ilgili bazı teşvikleri, tedbirleri hali hazırda almış durumdayız. Eğer termik santral kuracaksanız, bunu yerli kömürle yapmanız halinde gerekli kolaylıklar sağlanacak ve böylece yerli üretimin, tesisin kurulması teşvik edilmiş olacaktır.” diye konuştu.

TÜRKİYE ENERJİ GEÇİŞ GÜZERGAHI

Rüzgar, güneş ve benzeri yenilenebilir, alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili çeşitliliği artırma yönünde projelere de hız vereceklerini dile getiren Yıldırım, dün, bakanların da katılımıyla Erzincan’ın Üzümlü ve diğer 40 ilçeye doğalgaz bağlantısı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Yıldırım, hali hazırda 76 ilde doğalgaz olduğunu belirterek, 2018 yılına kadar geriye kalan 5 ili de doğalgazla buluşturacaklarını söyledi. Binali Yıldırım, sadece illere değil, aynı zamanda ilçelere de doğalgaz vereceklerini, her ilçeye sabit iletim hatlarıyla doğalgaz vermenin pek kolay olmayabileceğini, burada da özel teknolojilerle, taşınabilir yöntemlerle doğalgaz bağlamanın mümkün olduğunu anlattı.

Türkiye’nin, kendi enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke olmanın yanında, aynı zamanda Avrupa, Balkanlar ve bölgesindeki birçok ülke için enerji geçiş güzergahını oluşturduğuna işaret eden Yıldırım, “Tedarikçi olmamamıza rağmen, enerjiyi tüketen ülke olmakla beraber, diğer ülkelere enerjinin güvenli bir şekilde aktarılması için büyük projelere ev sahipliği yapıyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan hattı, TANAP hattı, Türk Akımı, Mavi Akım ve benzeri bölgesel projeler önemli yatırımlardır.” dedi.

Başbakan Yıldırım, tüm bu projeleri kamu bütçesiyle yapmanın zorluğuna işaret ederek, “Yapabilirsiniz ama geçmişte olduğu gibi başladığınız proje 5 yıl planlarsınız, 15-20 yılda bitmez, siyasete olan güven de kaybolur.” ifadesini kullandı.

İSTİHDAM İMKANI DA SAĞLANMIŞ OLACAK

AK Parti iktidarının en önemli özelliğinin, verdiği sözlerin sonuna kadar arkasında durması olduğunun altını çizen Yıldırım, yapacakları işlerin sözünü verdiklerini vurguladı.

Vatandaşa karşı dürüst olmaları gerektiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, aksi halde, vatandaşın siyasete olan güveninin zedeleneceğini söyledi. Yıldırım, şunları kaydetti:

“Önümüzde daha yapacak çok işimiz var, 2023, 2053 hedef ve vizyonlarımızı gerçekleştirmek için büyümeye, üretmeye devam etmeliyiz. Onun için 2017’de büyümemizi daha da hedef olarak artırdık. 2017’de, 2018’de, 2019’da yüzde 5’in üzerinde büyüme hedefliyoruz. Bu büyümenin gerektirdiği enerjiyle ilgili kapasite artışını da tabiatıyla sağlamak zorundayız. Buna yönelik de çalışmalarımız, planlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Enerji bakımından, enerji arz kapasitesi bakımından Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi durumundayız. 1998’de sadece 7,8 megavat rüzgar enerjisi yatırımı mevcutken bugün 5 bin 300 megavata çıkmışız. Yenilenebilir enerji kaynakları kurulu gücümüz 12 bin megavattan toplam 32 bin megavata yükselmiştir. Ne kadar alternatif enerjisi kaynağı üretirsek o kadar dışa bağımlılığımız azaldığı gibi cari açığımıza da müspet katkı sağlanacak. Aynı zamanda içeride üretim, istihdam imkanı da sağlanmış olacak.”

Enerji Haber - Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu (5)ENERJİ, KALKINMA VE BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİDİR -Enerji,Haber Gazetesi (17)ENERJİ, KALKINMA VE BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİDİR -Enerji,Haber Gazetesi (15)

Enerji Haber - Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu (1) Enerji Haber - Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu (2) Enerji Haber - Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu (3) Enerji Haber - Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu (4) Enerji Haber - Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuştu (5)



seers cmp badge