İyi ki varsın Doç. Dr. Esin Yalçınkaya

İyi ki varsın Doç. Dr. Esin Yalçınkaya

lk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapılan araştırmalarda bulunan tarih-öncesi izler, şehrin insanoğlunun yerleşik düzene geçtiği dönemlerde kurulduğunu göstermektedir.Savunma, endüstriyel, Organize , M.K.E. , Etibank gibi kamu sanayi kuruluşlarının ve bunlara bağlı fabrikaların içerisinde yer aldığı Sanayisi ve Bürokrasi adına Devlet nezdinde Bakanlık Birimleri ,Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Sektöre ait Holding ve İşletim KURUMLARI ile adeta Ülkemizin can damarı..nefesi olan İlimiz ; Uluslararası Sanat ve Müzik Festivali’nin, bale, tiyatro, opera ve halk dansları düzenlemeleri ile hareketli bir sanatsal ve kültürel yaşama sahne olunduğu, özellikle dinleyici sayısı hiç düşmeyen Flarmoni Orkestrası ile ünlü olduğu ; 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin merkezi olan. 13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan ANKARA.

İyi ki varsın Yazı Dizimde , eğitim ve öğrenim hayatı,yukarıda bahsettiğim Başkent ANKARA’da geçen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı :Esin Yalçınkaya dan bahsedeceğiz.

1984 doğumlu Esin Yalçınkaya, 2002 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve ardından 2008 yılında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2008 yılı itibariyle çok sevdiği Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi bölümünde ihtisas yapmaya başladı.ve Uluslararası alanlarda pek çok bilimsel çalışması olan Yalçınkaya, 2019 yılında genç yaşta doçent unvanı almaya hak kazandı. 2019 yılında, ‘Koku ve Tat Algısı’ isimli, dünyada bu alanda en kapsamlı eser niteliğindeki kaynak kitabın editörlüğünü yaptı.

Sayın YALÇINKAYA ; Editörlüğünü yaptığı kitabında şu ifadelere yer veriyor.
“Önceki Yüzyılda,tıp dünyasındaki gelişmelere bakıldığında ,hastalıklara en iyi çözümü üretebilmek amacıyla, spesifikleşmenin (yalnız bir türe özgü olan, özgül) önemi anlaşılmıştır.Bilim insanları giderek alt branşlara ayrılmış,böylece konuları daha ayrıntılı değerlendirme imkanı doğmuştur.Ancak belirli konulara odaklanma eğilimi,bütünden uzaklaşmayı da beraberinde getirmiştir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda ise özgül konulara yoğunlaşmanın yanı sıra,bu konuları farklı disiplinlerle zenginleştirmenin önemi de gündeme gelmektedir.
Bu eser , spesifik (yalnız bir türe özgü olan, özgül) bir konuya multidisipliner ( ortak bir konuda, herkesin bir diğerinin ne yaptığı ile ilgilenmesine gerek kalmadan kendi işini yapması) yaklaşım açısından bir örnek niteliğindedir.”

Doç. Dr. Esin Yalçınkaya;

2019 yılında, Ankara’da iki ayrı üniversitede, oldukça geniş katılım ile gerçekleştirilen, pek çok disiplini bir araya getiren ‘Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu’ isimli toplantılara liderlik etmiştir. Sonrasında, bu toplantıların 80 videosunu dileyen herkes izleyebilsin diye, Youtube kanalında online erişime açmıştır.

Doç. Dr. Esin Yalçınkaya ,tüm bu araştırma ,panel sempozyumlar da günümüz dünyasında insanoğlunun ,burun hastalıkları ve koku alma yetisinin önemini ve ayrıca koku almanın tat alma duyusu ile yakın ilişkisinin olduğunun altını çizerek ..Konuya ilişkin maalesef yayın sayısının azlığı nedeni ile bu çalışmalara hız verdiğini ve daha çok zümreye erişme imkanı sağlanmasını amaçladığını ifade etmiştir.
Ayrıca, 3 (üç) ayrı Ulusal Hakemli Tıp dergisinde editörlük yapmıştır.
• Özel ilgi alanları arasında ;
• Yüz estetiği (burun ve kepçe kulak estetiği,
• Dolgu ve botoks uygulamaları),
• Uyku apnesi,
• Horlama ve sinüzit cerrahileri,
• Çocuk kulak burun boğaz hastalıkları,
• Koku ve tat bozuklukları sayılabilmektedir.

2019 yılı itibariyle kendi özel kliniğinde görev yapmakta olan hocamız için .
Antik Yunan filozofu Sokrates ‘inde ‘dediği üzere ;Nezaketle dinlemek, akıllıca konuşmak, dikkatlice düşünmek ve tarafsızca karar vermek gibi meziyetlerin tamamını üzerinde bulundurması nedeni ve kendisinin de iyi bir Doçent olmasının yanı sıra ;Ülkesine olan sevdası,bitip tükenmek bilmeyen çalışma azmi adına ,sağlık hizmetlerinin ülkemizde en üst seviyeye çıkarılması için kendi Uzmanlık alanında fedakarca çalışmaları ve sağlık alanında değerli katkılarından ,başarılı çalışmalarından dolayı kendilerine ;

İyi ki varsın Doç. Dr. Esin Yalçınkaya diyorum

Levent KANDEMİR



seers cmp badge