PÜİS GENEL BAŞKANI İMRAN OKUMUŞ’TAN BAYİLERE YENİ YIL MEKTUBU
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, yeni yıl dolayısıyla PÜİS üyelerine bir mektup gönderdi. Genel Başkan Okumuş’un 2017 yılına ve yeni yıla ilişkin değerlendirmelerini içeren mektubu şöyle:
“Değerli Meslektaşlarım,
Bir yılı daha geride bıraktık. Önceki yıllarda olduğu gibi sizlere gönderdiğim bu mektupta, 2017 yılında dünyada, ülkemizde ve sektörümüzde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerimi ve yeni yılda sektörümüzde yaşanması beklenen gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetlerin yaşandığı 2017 yılına Suriye’de 6. yılını dolduran iç savaş, Myanmar ordusunun operasyonlarıyla yerlerinden olan yüz binlerce Arakanlı Müslüman, Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı damgasını vurdu.
Ülkemizde ise 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum 2017 yılının en önemli gelişmelerinden biriydi. Referandum sonucunda “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olarak adlandırılan başkanlık sistemine geçildi. Bir başka önemli gelişme ise Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’den oluşan grubun, yerli otomobil üretimi için ortak girişim kurarak düğmeye basmalarıydı.
Saygıdeğer Bayi Dostlarım,
Petrol İhraç Edenler Örgütü’nün (OPEC) 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren petrol üretimini kısma kararı alması küresel petrol piyasalarına etki eden en önemli gelişmelerden biri oldu. Kararın uygulanmaya başlanmasıyla yıl içinde birçok kez 58 doların üzerini test eden petrol fiyatları en son 11 Aralık’ta İngiltere’nin Kuzey Denizi’ndeki Forties Petrol Boru Hattı’nın kapatılması sebebiyle 65,83 dolar ile 2017’nin en yüksek seviyesini gördü.
Sektörümüzde yaşanan en önemli gelişme ise VIP Turkey Enerji AŞ’nin OMV’nin Petrol Ofisi’ndeki hisselerinin tamamını 1 milyar 368 milyon Euro’ya satın almasıydı.
Kıymetli Meslektaşlarım,
Bildiğiniz gibi 16 Ekim 2017 tarihinde PÜİS’in 20. Olağan Genel Kurulu’nu ve 50. Kuruluş Yıldönümü etkinliğini gerçekleştirdik. Genel Kurul’da delegelerimizin büyük teveccühü ile yeniden PÜİS Genel Başkanlığı görevine seçildim.
9.000 kayıtlı akaryakıt bayisini çatısı altında toplayan, 15 Bölgede 15 Şubesi, 81 ilde Baştemsilciliği ve 919 ilçede Temsilciliği bulunan Türkiye’nin en büyük ve teşkilatlı tek Petrol İşverenler Sendikası’nın Genel Başkanlığı görevine yeniden seçilmek büyük bir onur. Ama bu onurlu göreve layık olmak, bir o kadar büyük bir sorumluluk üstlenmeyi gerektiriyor. Tüm bayi kardeşlerimin Benim ve Yönetici arkadaşlarımın bu sorumluluğun bilinciyle gecemizi gündüzümüze katarak çalıştığımızı bilmenizi isterim.
Değerli Bayiler,
Sorunlarımız çok. Bu sorunların çözüme kavuşturulması için önceki dönemde olduğu gibi, yeni dönemde de ilgili Bakanlarımıza ve bürokratlarımıza yoğun ziyaretlerde bulunduk.
Maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların yasaklanması, akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığına son verilmesi ve ÖTV’siz yakıtların amacı dışında illegal olarak kullanılmak üzere piyasa sunulmasının önlenmesi için başta Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal ve Gelir İdaresi Başkanı Sayın Adnan Ertürk olmak üzere ilgili tüm bakan ve bürokratlara hazırladığımız kapsamlı raporumuzu sunarak taleplerimizi ilettik. Yaptığımız bu çalışmaların sonucunda Maliye Bakanlığı Dağıtım Şirketlerine geniş kapsamlı denetimlere başladı. Bu konudaki çalışmalarımızı ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. İnşallah 2018 yılında sektörümüzün en büyük illeti olan maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışları sektörün gündeminden çıkaracağız.
Yine bayilerimizin önemli gündem maddelerinden biri olan Taşıt Tanıma Sistemi yoluyla yapılan satışlarda da yaptığımız çalışmalar sonucunda somut adımlar atıldı. EPDK Taşıt Tanıma Sistemi ile yapılan satışlara ilişkin dağıtım şirketlerine yazı göndererek bu konuda bir çalışma başlattı. Bu konuyu da ısrarla takip ediyoruz.
Yaptığımız girişimler sonucunda bayilerimiz için elde ettiğimiz bir diğer kazanım ise hafta sonu çalışma ruhsatı konusunda. Temmuz ayında yürürlüğe giren Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla birlikte 394 Sayılı Kanun yürürlükten kaldırıldı. Bunun yanı sıra Belediye Gelirleri Kanunu’ndan da hafta tatili harcı kaldırıldı. Böylece akaryakıt ve LPG istasyonları için belediyelerden alınan Hafta Tatili Ruhsatı uygulaması sona ermiş oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Fatih Dönmez’i, EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’ı ve EPDK Kurul Üyeleri ile Daire Başkanlarını 27 Kasım 2017 tarihinde ziyaret ederek bayilerimizin gündemindeki önemli sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi aktardık. Başta bayilere kesilen idari para cezaları, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar, 6455 sayılı kanuna istinaden istasyonlara (eşyaya) verilen ceza, sorumlu müdür uygulaması, nakliye ücretleri, kar payları olmak üzere bayilerin 25 önemli sorununu ve çözüm önerilerimizi içeren raporu kendilerine sunduk. 2018 yılında bu sorunlarımızın çözümünde önemli adımların atılacağına inanıyorum.
Akaryakıt kaçakçılığı yaptığı suçlaması ile akaryakıt istasyonlarının kapatılmasını öngören 6455 sayılı Kanunundaki ilgili hükmün değiştirilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile EPDK nezdinde yürüttüğümüz çalışmaları ısrarla sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu talebimizin olumlu karşılanarak gerekli düzenlemelerin yapılacağına yürekten inanıyorum.
Akaryakıt istasyonlarında mesafe tahdidi nedeniyle otogaz satamayan bayilerimizin bu sorununu başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara taşıdık. 01.01.2005 tarihinden önce faaliyette olduğunu belgeleyen akaryakıt istasyonlarına otogaz ünitesi eklenmesi halinde kilometre tahdidinin aranmaması talebinde bulunduk. Bu sorununun da yakın takipçisi olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim.
Nakliye ücretlerinin bir esasa bağlanması, nakliye ücretlerinin kar marjından bağımsız olarak nakliyeyi yapana yani bayiye verilmesi ve bedellerin günün şartlarına göre güncellenmesi için EPDK nezdinde başlattığımız çalışmaların da bayilerimiz lehine sonuçlanması için yoğun bir mesai harcıyoruz.
Dağıtım şirketlerinin bayilerden aldığı otomasyon kurulum bedeli ile otomasyon bakım bedeli vs. adı altında her ay fatura keserek aldığı otomasyon bedellerinin ödenmemesi ve geçmişte ödenenlerin ise bayilerimize iade edilmesi konusunda Sendikamızın avukatları bayilerimiz adına davalar açmaya başladı. Bayilerimizin bu konuda şubelerimiz ile iletişime girmelerini ve dava açılması için gerekli evrakları şube başkanlarımıza vermelerini tavsiye ediyoruz.
10 Kasım 2017 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas’ı, 27 Kasım 2017 tarihinde ise Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım’ı ziyaret ederek, 1 Ocak 2018 tarihinde başlayacak olan akaryakıt ve otogaz istasyonları için Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etme zorunluluğunun ertelenmesini talep ettik. Bu talebimize istinaden günlük satışı 4 bin litrenin altında olan istasyonlar için 1 yıl erteleme yapıldı. Ancak asıl hedefimiz iş güvenliği uzmanı, LPG sorumlu müdürü ve tehlikeli madde güvenlik danışmanı yükümlülüklerinin tek kişide birleştirilmesini sağlayarak istasyonlarımızın üzerindeki istihdam yükünü azaltmak. Bu konudaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Refik Tuzcuoğlu’nu 10 Kasım 2017 tarihinde ziyaret ederek bazı belediyelerin geçmişte İşyeri Açma ve Çalışma ruhsatı alan akaryakıt ve otogaz istasyonlarından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının yenilenmesini istemesi nedeniyle yaşanan mağduriyetleri ilettik ve bu istasyonlara geçmişte verilen hakların korunması talebinde bulunduk. Ziyarette ayrıca geçmişte kurulan istasyonların haklarının devam etmesi ve bu istasyonların geçmişte aldıkları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının belediyelerin tümü tarafından kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek mevcuda yeni bir fonksiyon eklememek kaydıyla yapılan tadilatlarda örneğin eskiyen tankların değiştirilmesi gibi, yeniden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlenmemesi gerektiğini söyledik. Konuyu ısrarla takip ediyoruz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Veysel Yayan’ı 27 Kasım 2017 tarihinde ziyaret ederek bayilerin sorunlarını aktardık. Sayın Müsteşara “Akaryakıt Üzerinden Yapılan Vergi Kaçakçılığı”, “Aynı İrsaliye ile Birden Fazla Akaryakıt İkmali Yapılması”, “ÖTV’siz Yakıtların Amacı Dışında İllegal Olarak İç Piyasada Pazarlanması”, “Otomasyon Sisteminin Devre Dışı Bırakılmasının Yarattığı Sorunlar”, “Araç Takip Sisteminin Bulunmamasının Yarattığı Sorunlar”, “Maliyetin Altındaki Fiyatlarla Yapılan Satışlar”, “Mevzuata Aykırı Fiyat İlanları”, “10 Numaralı Yağ”, “Akaryakıt ve LPG Sayaçlarının Periyodik Muayeneleri”, “Asgari Mesafeler Konusunda Yaşanan Eşgüdüm Sorunu” ana başlıklarını içeren sorunlara ilişkin hazırlanan PÜİS raporunu sunarak, bu konularda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmasını talep ettik. Taleplerimiz gerçekleşinceye kadar bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Ekrem Canalp’i 28 Kasım 2017 tarihinde ziyaret ederek İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları konusunda yaşanan sorunları aktardık. Sayın Genel Müdüre, “İşleticinin Değişmesi Durumunda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Konusunda Yaşanan Sorunlar”, “Geçmişte Kurulan İstasyonlara Müktesep Hak Tanınmaması Nedeniyle İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yaşanan Sorunlar”, “Adres Değişikliğinde Yeniden İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı İstenmesi Nedeniyle Yaşanan Sorunlar” “İlan ve Tabela Vergileri” ile “Kilometre Tahdidi” konu başlıklarını içeren bir rapor sunduk. Akaryakıt ve otogaz istasyonları için “İŞYERİ AÇMA RUHSATI” ve “İŞYERİ ÇALIŞMA RUHSATI” olarak iki ayrı ruhsat düzenlenmesini ve işleticinin değişmesi durumunda sadece “İŞYERİ ÇALIŞMA RUHSATI”nın yenilenmesinin yeterli olmasını sağlayacak düzenlemenin yapılmasını talep ettik. Ayrıca Belediyeler tarafından adres değişikliği yapılması durumunda herhangi bir belge istenmeksizin, sadece İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatındaki adres bölümünün yeniden düzenlenmesini ve bayiler tarafından ödenen ilan ve reklam vergilerinin dağıtım şirketlerinden alınmasını talep ettik. Bazı belediyelerin yan yol, arka yol gibi kavramlar üreterek kanunun öngördüğü kilometre tahdidi şartını çiğnediğini belirterek, 5015 sayılı kanundaki şehir dışı yol kavramının belediye sınırları ile değil, daha kesin kıstaslara bağlanarak belirlenmesini istedik. Bu taleplerimizi de ısrarlı bir şekilde takip ediyoruz.
Değerli Bayi Dostlarım,
2018 yılında sektörümüzü yakından ilgilendiren bazı uygulamalar yürürlüğe girecek.
Bunlardan biri dağıtım şirketlerinin depolarına takılan otomasyon sisteminden veri akışının başlayacak olması. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek bu uygulamayla sektörümüzde kayıt dışı satışların önemli ölçüde azalacağını düşünüyoruz.
Bir diğeri ise yine 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren motorine en az binde 5 biodizel harmanlanması zorunluluğu. Yeni yılda akaryakıt piyasasında satılan her 200 litre motorinin, en az 1 litre biodizel içermesi sağlanacak.
2018 yılını önemli kılan bir başka konu 2006 yılında alınmaya başlayan ve süresi 12 yıl olan otogaz bayilik lisanslarının süresinin sona erecek olması. Bayilerimizin lisans süresinin bitimine en fazla 6 ay, en az 2 ay kala EPDK’ya başvurup lisans sürelerinin uzatılmasını talep etmeleri gerekiyor. Lisans sürelerinin bitiminden en az 2 ay önce başvurmayan bayilerin lisanslarının iptal edileceğini ve yeniden lisans çıkarmak için istenen tüm evrakları EPDK’ya vermek zorunda kalacaklarını belirtmek isterim. Ayrıca lisans süre uzatımı talebi başvurusunda istenen bedelin, lisans başvurusunda istenen bedelin yarısı olduğunun da altını çizmek isterim.
Kıymetli Meslektaşlarım,
Sorunlarımızın çözümü için 2017 yılında yürüttüğümüz çalışmaları, 2018 yılında daha büyük bir azim ve ivmeyle sürdüreceğiz.
Birlik ve beraberlik içinde hareket edersek sorunları çok daha kısa sürede çözebiliriz. Sendikamızın daha da güçlü olması ancak sizlerin destekleriyle mümkün olur. PÜİS; Genel Merkez Yetkili Kurullarıyla, 15 bölgedeki şubeleriyle, 81 ildeki baştemsilcilikleriyle, ilçelerdeki temsilcilikleriyle siz değerli bayilerimizin sorunlarını çözmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Siz de bizlerin ve teşkilatımızda görev alan arkadaşlarımızın çalışmalarına destek verin, bizimle iletişim içinde olun. Sorunlarınızı ve bölgenizde yaşanan gelişmeleri puis@puis.org.tr’ye mail atarak veya 0312 287 73 80’e faks çekerek bizlere iletin. Bizler de sizlerden aldığımız bu bilgileri ve sorunları ilgili makamlara taşıyalım.
Bu duygu ve düşüncelerle 2018 yılının ülkemize, akaryakıt sektörüne ve bayilerimize hayırlar getirmesini diliyor, yeni yılda size ve sizin şahsınızda ailenize ve çalışanlarınıza sağlık ve mutluluk dileklerimi en kalbi duygularımla iletiyorum.
Selam, sevgi ve saygılarımla,
İmran Okumuş
PÜİS Genel Başkanı”