Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin’e Gitti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin’de düzenlenecek Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmelerde bulunmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin’e hareketi öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında tarih boyunca oynadığı coğrafi ve kültürel köprü rolüne dikkat çekerek, “Türkiye, gerek Kuşak ve Yol Projesi gerek jeo-stratejik bakımdan ulaşım ve irtibat ağlarını önemseyen ülkeler için vazgeçilmez bir ortaktır” dedi.
Hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretine ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
14-15 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek ‘Kuşak ve Yol Forumu’na katılımlarının yanı sıra, Çin Devlet Başkanı Şî Cinping ve zirveye katılan diğer liderlerle ikili görüşmelerde bulunacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmelerinde ikili, bölgesel ve küresel konularda fikir teatisinde bulunacaklarını söyledi.
“MODERN İPEK YOLUNA TÜRKİYE OLARAK ÇOK GÜÇLÜ DESTEK VERİYORUZ”
2013 yılında Çin Devlet Başkanı Şî Cinping’in girişimiyle başlatılan ve ‘modern İpek Yolu’ olarak da adlandırılan ‘Kuşak ve Yol’ projesinin, çok önemli bir proje olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihî projenin amacının; Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı birbirine bağlayan kapsamlı bir altyapı, ulaşım, yatırım, enerji ve ticaret ağı oluşturmak olduğunu ifade etti.
Toplam uzunluğu 109 bin kilometre olan modern İpek Yolu’nun; Doğu, Orta ve Batı Asya ile Orta, Güney ve Batı Avrupa’daki 50’den fazla ülkeyi kapsayarak yaklaşık 40 milyon kilometrekare alana, 4 milyar insana ve dünya yüzölçümünün yüzde 26’sına tekabül ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu boyutta bir çalışmanın, rekabetten ziyade iş birliğini elzem kıldığını ve bu girişime, Türkiye olarak çok güçlü destek verdiklerini belirtti.
Marmaray, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprülerinin, Avrasya Tünelinin ve Üçüncü Havalimanının, bu projenin ilk etaptaki tamamlayıcı halkaları olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çin ile Avrupa arasında ilave bir bağlantı koridoru açan ‘Trans-Hazar-Orta Koridor’ projesini de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin 2017 yılı ortasında faaliyete geçmesiyle, Orta Koridorun önemli bir ayağını tamamlamış olacağız” dedi.
“TÜRKİYE, ULAŞIM VE İRTİBAT AĞLARINI ÖNEMSEYEN ÜLKELER İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR ORTAK”
Bu ziyaretin; Türkiye’nin ‘Kuşak ve Yol’ girişimindeki stratejik konumunu öne çıkaracağını, Asya ile Avrupa arasında tarih boyunca oynadığı coğrafi ve kültürel köprü rolüne vurgu yapacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gerçek bir “kavşak noktası” olduğu, bu vesileyle bir kez daha tescil edilecektir. Türkiye, gerek Kuşak ve Yol projesi gerek jeo-stratejik bakımdan ulaşım ve irtibat ağlarını önemseyen ülkeler için vazgeçilmez bir ortaktır. Muhataplarımla yapacağım görüşmelerde tabii ki bu hususların da altını çizeceğim” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki temaslarının ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın daveti üzerine Washington’a geçeceğini ve ABD Başkanı Trump ile ikili ilişkileri ve bölgede ve dünyadaki gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi.
“ABD ZİYARETİ GÜNDEMİMİZDE TÜRKİYE’NİN MİLLÎ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN TERÖR ÖRGÜTLERİ VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında şunları söyledi: “Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta DEAŞ olmak üzere terörle mücadele, Suriye, Irak ve mülteci krizi gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Elbette FETÖ ve PYD-YPG gibi Türkiye’nin millî güvenliğine tehdit teşkil eden örgütler gündemimizde en üst sırada yer alacaktır. Ekonomik iş birliğimizi nasıl geliştirebileceğimiz, ikili ticaret ve yatırımlarımızı nasıl artırabileceğimiz noktasında da istişarelerde bulunacağız. ABD’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileriyle yapacağım toplantının da bu açıdan çok çok önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bunun yanında Museviler gibi farklı toplum kesimleriyle bir araya gelecek, Orta Doğu barış süreci, Filistin meselesi ve bölgesel konularda fikir teatisinde bulunacağız. Aynı zamanda bir düşünce kuruluşunun düzenlediği toplantıda Türk dış politikasına ve uluslararası gündeme dair değerlendirmelerimizi de katılımcılarımızla paylaşacağız.”
Bu ziyaretlerinin, bölgesel anlamda çok kritik bir döneme tekabül ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını, bu ziyaretlerinin, ülke ve millet açısından hayırlara vesile olması temennisiyle tamamladı.