Petrol Ofisi Vitol’e satıldı

Petrol Ofisi Vitol’e satıldı

Aylar süren müzakerelerin ardından Petrol Ofisi’nin yeni sahibi belli oldu. Son haftalarda gelen haberlerde Petrol Ofisi satışı için Suudi Arabistan’ın kamuya bağlı enerji şirketi suudi arabistan Aramco ve Azerbaycan’ın SOCAR şirketinin öne çıktığı belirtiliyordu; ancak yarışın kazananı Hollandalı Vitol oldu. Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, yüzde 100’üne sahip olduğu Petrol Ofisi’ni 1 milyar 368 milyon euroya Hollandalı Vitol Group’a satmaya karar verdiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, söz konusu satış ve devir işlemlerinin bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. OMV’nin satıştan elde edeceği net gelir ise kur etkisiyle birlikte 1.1 milyar euro

2 BİN İSTASYONU VAR

Şirketin Türkiye’de yaklaşık 2 bin istasyonu, bir madeni yağ üretim tesisi, 11 akaryakıt ve üç LPG terminali var.

Peki VİTOL KİMDİR?

Vitol, çok bilinen bir şirket değil, fakat petrol ticaretinde dünyanın en büyük özel şirketi konumunda. Günlük ham petrol ticareti 5 milyon varilin üzerinde olan şirketin, 2012 yılında 303 milyar dolara ulaşan cirosu Chevron ve Toyota’yı geride bırakıyor.
1966 yılında Hollanda’nın enerji başkenti Rotterdam’da kuruldu.
Dünyanın en büyük bağımsız enerji ticareti şirketleri arasında yer alıyor.
Bu şirketin adı Vitol. Petrol ticaretinde dünyanın en büyük özel şirketi. Şirketin geliri
Chevron veya Toyota’dan daha fazla; fakat ismini bilenler çok değil. Chevron ve Toyota’dan daha fazla kazanıyor
Vitol’ün 57 yaşındaki CEO’su Ian Taylor, Fortune’a yaptığı açıklamada, “Petrolü bir yerden alıp, başka bir yere satıyoruz. Amacımız kar etmek” diyor.

Fakat asıl ilginç olan, bu büyük iş hacmine rağmen, Vitol’ün sektör tarafından fazla tanınmaması.
Vitol’ün işi, CEO Taylor’un da dediği gibi dünyanın bir yerinden diğer yerine petrol ve gaz taşımak. Şirket günde 5 milyon varil petrol taşıyor. Taylor, “Önemli olan petrolü ihtiyaç duyulan yere götürmek” diyor. Tabii ki bu iş, çok önemli bir lojistik kapasitesi gerektiriyor. Vitol bunun için 5 bin 400’ün üzerinde gemi kiralamış. Şirketin aynı anda hareket halinde olan tankerlerinin sayısı ise 200’ü buluyor.

Vitol’ün asıl rolü, dünya genelindeki Shell ve Exxon gibi petrol üreticileri ile yüzlerce küçük oyuncu arasındaki boşluğu doldurmak. Uzmanlara göre bu ticaret modelinin son dönemde yükselişe geçmesi, eski, entegre sistemin çökmesinden kaynaklanıyor.
Vitol, risk yönetiminde gösterdiği başarı sayesinde, birçok şirketin iş yapmaktan çekindiği ülkeyi müşterileri arasına dahil edebiliyor. Vitol’ün geçtiğimiz senelerde iş yaptığı ülkeler arasında Yunanistan, Mısır ve Yemen gibi güven sorunu yaşayan ülkeler bulunuyor.

Bizler ;VİTOL Firmasına Türkiye enerji pazarında başarılar diliyor.Ülkemiz adına yeni kazançlar getirmesini temenni ediyoruz.

Sevgilerimle

Levent KANDEMİR

İletişim : 0.532.3418555 e-mail:leventkan-@hotmail.com



seers cmp badge