Petrol Fiyatları Nereye ?

Petrol Fiyatları Nereye ?

Piyasalar:

Petrol, OPEC ‘in arz kısıntısına gitmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından, dikkatlerin grup dışındaki üreticilerin fiyat hareketlerine nasıl tepki vereceğine çevrilmesi ile birlikte , Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kazancına yönelmiş durumda.

Nezih KAYYAR - Türkiye ,Petrol Akaryakıt -11

                                  YAZAR – NEZİH KAYYAR

OPEC’in üç büyük üreticisi Suudi Arabistan, Irak ve İran , aralarındaki anlaşmazlığı gidererek grubun üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltmasının yolunu açarken , Rusya 300.000 varillik üretim kısıntısı taahhüdünde bulundu. Bu arada OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo ,Perşembe günü bir TV ‘ye yaptığı değerlendirmede , anlaşmanın küresel stoklardaki azalmayı hızlandıracağını kaydetti.

OPEC bilineceği gibi bundan önceki kolektif kota belirlemesinde , üye ülkeler , 2015 yılının sonunda bu kotanın ortadan kalkmasından önce ,24 ayın 20 sinde kotayı aşmışlardı. Bu haftaki anlaşma sonucu GOLDMAN SACHS GROUP INC(Çok uluslu bir ABD yatırım Bankası) ve MORGAN STANLEY (ABD nin en büyük 2. Bankası) petrolün varil başına 60 dolar seviyesine çıkacağı tahmininde bulunurken ,analistler aynı zamanda ,fiyatların yükselişinin OPEC dışındaki ülkelerin üretimini artmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Seul’de YUANTA SECURTİES KOREA CO. Küresel piyasa stratejisti Min Byungkyu ise şöyle konuşmakta,’’ Eğer yanlış giden bir şeyler olursa , örneğin OPEC anlaşmaya varılan kotayı aşarsa yada kaya petrolü üreticileri üretimi arttırmaya başlarsa , piyasada sıkıntı olacak ‘’ şeklinde konuştu ve ‘’ arz tarafında önemli bir değişiklik beklemiyoruz, zira varil başına 50 doların üzerine çıkan petrol , kaya petrolü üreticilerinin üretimi arttıracağına işaret eder’’ şeklinde görüş bildirdi.

Sonuç olarak OPEC ‘n petrol üretimini kısması ardından oluşan yükseliş emtia fiyatların geneline yansımadığı sürece petrol yükselişlerinin dalgalar halinde olması muhtemel ….

Sevgi ve Saygılarımla

    Nezih KAYYAR



seers cmp badge