Minsk Camii, Türkiye-Belarus Arasındaki Dostluğun Sembollerinden Biri Olacak

Minsk Camii, Türkiye-Belarus Arasındaki Dostluğun Sembollerinden Biri Olacak

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile yaptıkları görüşmelere ilişkin ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa’da İslam karşıtlığının, farklı din ve kültürlere karşı ayrımcılığın, ibadethanelere yönelik saldırıların tırmandığı bir dönemde Minsk Cami’nin anlamı, inanın çok büyüktür. Cumhurbaşkanı Sayın Lukaşenko’nun hoşgörüsünün, farklı kimlikleri kucaklayan tutumunun tüm dünyaya örnek olmasını ümit ediyorum” dedi.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Belarus’un Başkenti Minsk’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zafer Anıtı’nı ziyaret etti. Anıta çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, bu ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de eşlik etti.

Daha sonra heyetler arası görüşmeye başkanlık etmek üzere Bağımsızlık Sarayı’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme öncesinde Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile birlikte sarayın bahçesinde, ziyaretinin anısına ağaç dikti.

Heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları görüşmelerde bölgesel ve küresel konuları, özellikle bölgedeki askerî ve siyasi konulardaki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari sorunları de konuşma fırsatı bulduklarını söyledi. İki ülke arasındaki ticari hacimde hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke toplam nüfusunun bu hedefe ulaşma imkânını taşıdığını bildirdi.

“İMZALANAN ORTAK BİLDİRİ, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN YOL HARİTASI”

Görüşme sonrasında imzaladıkları ortak bildirinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından kendilerine yol haritası çizdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bildiri, liderler olarak kararlılığımızı ve önümüzdeki döneme yönelik müşterek hedeflerimizi kayda geçiren bir rehber niteliğindedir” dedi.

İki ülke bakanlarının nükleer enerjiden tarıma, ticareti teşvikten eğitime kadar pek çok alanda anlaşma ve protokolleri akdettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, finans ve özellikle bankacılık sektöründe çok ciddi adımların atılmasının mümkün olduğunu, iki ülke merkez bankalarının kendi aralarında görüşmeleri suretiyle Belarus ve Türkiye arasındaki ticarette yerli paraya girmelerinin söz konusu olabileceğini, böyle bir adımın atılabileceğini kaydetti.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile birlikte Türk-Belarus İş Forumuna katılacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belarus’taki yatırımlarını genişletmek veya yeni yatırımlara başlamak isteyen firmalarımız var. Türk iş adamlarının buradaki konumunun güçlenmesi, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşınmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu. Belarus ile 2017 yılının ilk yarısında hükûmetler arası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını da gerçekleştireceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyarette aldıkları kararları ve uzlaşılan hususları bu komisyon toplantısında takip edeceklerini de sözlerine ekledi.

“BİR ASIRLIK MAZİSİ İTİBARİYLE, MİNSK CAMİİ’NİN ANLAMI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin kültürel boyutunun da kendileri için çok önemli olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Bugün iki ülke vatandaşları arasındaki dostluğun sembollerinden biri olan adeta bu süreci taçlandıran Belarus Minsk Camii’nin açılışını gerçekleştirdik. Tarihî ve bugüne gelişi itibariyle yaklaşık bir asırlık mazisi itibariyle bu caminin anlamı çok çok önemli. Öncelikle Kıymetli Dostum Lukaşenko’ya Camii’nin inşası sürecine verdiği güçlü destek için şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Kendisi başından beri projeyle yakından ilgilendi, konuyu bizzat takip etti. Türkiye Diyanet Vakfımız da Camii’nin yapımını üstlenerek, kısa zamanda Minsk şehrine çok güzel bir eseri yeniden kazandırdı. Avrupa’da İslam karşıtlığının, farklı din ve kültürlere karşı ayrımcılığın, ibadethanelere yönelik saldırıların tırmandığı bir dönemde Minsk Cami’nin anlamı, inanın çok büyüktür. Cumhurbaşkanı Sayın Lukaşenko’nun hoşgörüsünün, farklı kimlikleri kucaklayan tutumunun tüm dünyaya örnek olmasını ümit ediyorum. Özellikle bize her fırsatta demokrasi, hoşgörü ve insan hakları dersi vermeye kalkan, ancak attıkları adımlarla Müslümanların haklarını kısıtlayanların, bundan gerekli dersleri çıkarmalarını da ayrıca diliyorum.”

“BELARUS’UN KÖTÜ GÜNÜMÜZDE DE YANIMIZDA OLDUĞUNU HİSSETMEK, BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

Yaptığı açıklamada Türkiye’nin 15 Temmuz gecesi Fethullahçı Terör Örgütünün darbe girişimine maruz kaldığına değinerek, Türk milletinin tarihe geçecek bir mücadeleyle ülkesine, demokrasisine ve meşru yönetimine sahip çıktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O darbe girişiminin ardından, bizi ilk arayan, bizimle dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayan ülkelerden biri Belarus’tur. Belarus’un, sadece iyi günde değil, kötü günümüzde de yanımızda olduğunu hissetmek bizim için çok değerlidir. Ben bu vesileyle, Sayın Lukaşenko’nun şahsında Belarus halkına, milletim adına tekrar teşekkür etmek istiyorum. Fetullahçı Terör Örgütü dâhil terör örgütlerinin tümüyle mücadele konusunda hassasiyetlerinden dolayı, Belarus’a müteşekkir olduğumuzu da belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“BELARUS, CUMHURBAŞKANI LUKAŞENKO’NUN ÖNDERLİĞİNDE CİDDİ İLERLEMELER KAYDETTİ”

Belarus’un, Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun önderliğinde ciddi ilerlemeler kaydettiğini, dış politikada ve ekonomide aktif bir açılım politikası izlediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus’taki bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi ve şunları ekledi: “Dünyanın bölgesel sorunlarla çalkalandığı bir dönemde, Belarus’un barış, istikrar ve refahını korumaya yönelik politikalarını takdirle karşılıyoruz. Uluslararası ilişkilerde de Belarus, bir taraftan tarafsız konumunu muhafaza ederken, diğer taraftan bölgesel ve küresel barışa müspet katkı sağlıyor. Belarus’un bu konudaki imkân ve yeteneklerine Rusya’yla yaşadığımız sıkıntılı süreçte bizzat şahit olduk. Ben bir kez daha kıymetli dostum Lukaşenko’ya iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesi için ortaya koyduğu irade için teşekkür ediyorum.”

MİNSK’TE İNŞA EDİLECEK YENİ BÜYÜKELÇİLİK BİNASI

Minsk’te Türkiye’ye yakışır bir büyükelçilik binasına ihtiyaç duyulduğunu ve bunu Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’ya ilettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada kendi mimarimiz ve kendi estetik anlayışımızla bir büyükelçilik binası inşa edelim. Bu şekilde buradaki hizmetler, halklarımızın birbirleri ile olan münasebetleri çok daha farklı bir zemine otursun dedik. Kendileri talimatlarını verdiler. Ben de büyükelçimize gerekli talimatı verdim. İrtibat hâlinde olacaklar” sözlerine yer verdi.

Açıklamasının sonunda Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’ya iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesinde ortaya koyduğu iradeden dolayı teşekkürlerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları ziyaretin ve imzaladıkları anlaşmaların her iki ülke açısından da hayırlara vesile olması temennisiyle sözlerine son verdi.

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko -Türkiye ,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ,Enerji ,Haber (18)

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İzmir Haber (7) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İzmir Haber (8) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İzmir Haber (9) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İzmir Haber (10) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İzmir Haber (11)

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Enerji,Haber (6) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Enerji,Haber (5) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Enerji,Haber (4) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Enerji,Haber (3) Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Enerji,Haber (2)Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko-Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Enerji,Haber (1)



seers cmp badge