“Türkiye, Afrika’ya Açılım Siyasetini Hiçbir Zaman Tek Taraflı Bir Kazanım Aracı Olarak Düşünmemiştir”

“Türkiye, Afrika’ya Açılım Siyasetini Hiçbir Zaman Tek Taraflı Bir Kazanım Aracı Olarak Düşünmemiştir”

Gana Devlet Başkanı Mahama ile birlikte katıldığı Gana–Türkiye İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarih boyunca daima dostluk bağları içinde bulunduğumuz Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi, her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Ticaretten yatırıma, kırsal kalkınmadan tarıma, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda geleceğe yönelik ortak hedefler belirledik. Bazı ülkelerin küresel kriz nedeniyle dış misyon sayılarında azaltmaya gittiği bir dönemde, biz Afrika’nın muhtelif köşelerinde Büyükelçilikler açtık, hala da açmaya devam ediyoruz” dedi.
Forumda Ganalı ve Türk iş adamlarına hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’yı ziyaret ediyor olmaktan duyduğu memnuniyetini ve gösterilen yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini ifade etti.

“AFRİKA’DA ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİ BAŞARIYA ULAŞTIRAN İLK ÜLKE GANA’DIR”

Afrika’da özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini başarıya ulaştıran ilk ülke olan Gana’nın, Türkiye’nin gözünde özel bir yere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’nın, bağımsızlığını kazandığı 1957 yılından beri uluslararası alandaki saygınlığını ve etkinliğini her geçen gün pekiştirdiğini görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Önümüzdeki dönemde, gerek uluslararası kuruluşlar nezdinde, gerekse ikili ilişkilerde Gana’yla daha yakın dayanışma içinde olmak istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aileye verdiğimiz üstün kıymet başta olmak üzere, pek çok ortak değeri paylaştığımıza inandığım Gana’yla, Gana halkıyla güzel yarınların bizleri beklediğine inanıyorum” diye konuştu.

Siyasi, kültürel ve sosyal alandaki ilişkileri karşılıklı olarak geliştirme iradesinin tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için öncelikle ekonomik bağların güçlü bir şekilde tesis edilmesi gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı. Mevcut krizin üstesinden gelmeye yönelik çalışmalarda, krize sebep olmayan ülkelerin, hiç değilse krizin kaynağı olan ülkeler kadar söz hakları bulunmalıdır. Ülkelerin seslerini eşit şekilde duyuramadıkları bir sistemin tıkanmaya mahkum olduğu artık herkesçe biliniyor. Refahın ve zenginliğin uluslararası alanda adaletli bir şekilde paylaşılmadığı, dünyanın kuzeyiyle güneyi arasındaki dengesizliğin azaltılmadığı bir ekonomik sistemin sürdürülebilirliği mümkün değildir. Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.”

“AFRİKA’NIN SORUNLARINA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”

Türkiye’nin, Afro-Avrasya coğrafyasının odağında yer alan bir ülke olarak, temsil edildiği tüm platformlarda, kendisiyle birlikte tüm dostlarının da sözcüsü olmaya çalıştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Türkiye’nin dönem başkanlığında gerçekleşen G-20’de küresel ölçekte sesini duyurmakta güçlük çeken ülkeleri de temsil etmeye çalıştıklarını hatırlattı. Özellikle Afrika’nın sorunlarına özel önem verdiklerini ve bunların G-20 gündemine dahil edilmesini sağladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan sonra da aynı anlayışla, imkan bulduğumuz her yerde, insanlığın vicdanı, dost ve kardeş toplumların sesi olmayı sürdüreceğiz. Küresel ekonominin yeniden yapılandırılması sürecinde de, sınırlı sayıdaki büyük ekonominin tüm dünyaya yüklediği maliyetlerin adil bir şekilde paylaşılması gerektiği görüşümüzü savunmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Tarih boyunca daima dostluk bağları içinde bulunduğumuz Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi, her geçen gün daha da güçlendiriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’ya Açılım Eylem Planı’nı, 2005 yılında Türkiye’de ilan edilen ‘Afrika Yılı’nı, 2008 ve 2014 yıllarında düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirveleri’ni örnek gösterdi ve ekledi: “Ticaretten yatırıma, kırsal kalkınmadan tarıma, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda geleceğe yönelik ortak hedefler belirledik. Bazı ülkelerin küresel kriz nedeniyle dış misyon sayılarında azaltmaya gittiği bir dönemde, biz Afrika’nın muhtelif köşelerinde Büyükelçilikler açtık, hala da açmaya devam ediyoruz.”

“TİCARETTE KARŞILIKLI İTİMAT BÜYÜK ÖNEM TAŞIR”

Kendisine refakat eden heyette; Balkanlardan Sahraaltı Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada, çok sayıda ülkenin imar ve inşasında önemli projelere imza atan firmaların sahiplerinin de aralarında olduğunu işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk firmalarının, enerji ve içme suyu gibi Gana’nın geleceğini şekillendirecek altyapı projelerinde, mevcut çalışmalarının yanında, çok daha büyük sorumluluklar da üsteleneceklerine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin birbirini ve potansiyel ve imkanlarını tanıdığı ölçüde ticari ilişkilerinin geleceğine dair sağlam bir rota çizebileceğine vurgu yaptı ve “Biliyorsunuz ticarette karşılıklı itimat büyük önem taşır. Bu tür toplantıları, iş adamlarımızın karşılıklı olarak tanışıp kaynaşmaları için çok uygun birer vesile olarak görüyorum” sözlerine yer verdi.

“BİZ DAİMA KARŞILIKLI FAYDA İLKESİYLE, ‘KAZAN-KAZAN’ ESASINA DAYALI OLARAK HAREKET ETTİK”

Türkiye’nin Sahraaltı Afrika ülkeleriyle 1998 yılında 580 milyon dolar civarında olan dış ticaret hacminin, 2015 yılında 6 milyar dolar seviyesine yaklaştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Afrika’ya açılım siyasetini hiçbir zaman tek taraflı bir kazanım aracı olarak düşünmemiştir” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilakis, biz daima karşılıklı fayda ilkesiyle, ‘kazan-kazan’ esasına dayalı olarak hareket ettik, bu şekilde hareket etmeyi de sürdüreceğiz. Türk pazarlarını Afrika ürünleriyle buluştururken, Afrika pazarlarında da fiyat-kalite bakımından birçok ülkeye göre önemli avantajlar içeren Türk ürünlerinin öne çıkmasını arzu ediyoruz. Bugün Sayın Başkan bana güzel bir şey söyledi: ‘Türkiye Avrupalı gibi iş yapar, Asyalı gibi fiyat verir.’ Evet, vakıa bu. Vakıa bu ise demek burada yiyeceğimiz çok. Ekonomik ilişkilerimizin ahdi zemininin oluşturulması bakımından büyük öneme sahip olacak ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması’ Anlaşması, ziyaretimiz vesilesiyle imzalandı. Bu anlaşmanın ikili ticaretimize önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Foruma katılan iş adamlarına hitaben, “Enerjiden tarıma, ulaştırmadan madenciliğe kadar ilişkilerimizi her alanda, üst seviyeye taşımak için el ele vermenizi bekliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana-Türkiye İş Forumu’nun, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde bir milat teşkil etmesini temenni ettiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda Devlet Başkanı Mahama’ya, ülkede yaşayan Müslümanlar için inşa edilen ve önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenen Millet Camii’ne yer tahsisinden dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, “Yaşasın Türkiye –Gana iş birliği” diyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama -B66

enerji petrol medya -TÜRKİYE  - DÜNYA -  HABER ,HABERLER - LPG - HABER - EDİRNE



seers cmp badge