Emine Erdoğan, Borsa İstanbul’da Kadın-Erkek Eşitliği İçin Gerçekleştirilen Gong Töreni’ne Katıldı

Emine Erdoğan, Borsa İstanbul’da Kadın-Erkek Eşitliği İçin Gerçekleştirilen Gong Töreni’ne Katıldı

Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Borsa İstanbul ev sahipliğinde kadın-erkek eşitliği için gerçekleştirilen Gong Töreni’ne katıldı. Emine Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Şirketlerin yönetim kurullarında kadınlara daha çok yer verilmesi, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması gibi ilkeler, daha iyi bir dünyanın müjdecisidir” dedi.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığı ile oluşturulan ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ (WEPs) Platformu’nun, bu yıl 27 ülkeden 33 borsanın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği etkinliğin İstanbul ayağındaki törende Emine Erdoğan bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan liderleri tebrik ederek başlayan Emine Erdoğan, “Şirketlerin yönetim kurullarında kadınlara daha çok yer verilmesi, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması gibi ilkeler, daha iyi bir dünyanın müjdecisidir” diye konuştu.

“KADINLARIN EKONOMİK ALANDA GÜÇLENMESİ ERKEKLER TARAFINDAN DA DESTEKLENMELİ”

Türkiye’de son 10 yılda kadının güçlenmesi adına ‘yetmez ama…’ denebilecek çok önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Emine Erdoğan, 2004 ve 2010 yıllarında kadın lehine Anayasa’da yapılan değişikliklere atıfta bulundu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun, bu konudaki siyasi kararlılığın göstergesi olduğunu belirtti.

Kadın-erkek eşitliğinin, cinsiyet adaleti gibi bir değer kriteri ile gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Emine Erdoğan, kadınların çocuk sahibi olması ve çocuğun yetiştirilmesinde toplumun benimsediği bazı geleneksel rollere atıfta bulundu. Emine Erdoğan, kadınların çalışma şartlarında sağlanması gereken ayrıcalıklara da değinerek, kadınların ekonomik alanda güçlenmesinin erkekler tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

“CUMHURİYET, MİLLETİMİZİN ORTAK ESERİDİR”

Emine Erdoğan geçen hafta yaptığı bir konuşmada bazı sözlerinin çarpıtıldığına işaret ederek, şunları söyledi: “Türkiye, 1934’te, dünyada kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığı ilk ülkelerdendir. Bu, Cumhuriyet tarihinin en önemli kazanımlarından birisidir. Bir ülkenin tarihinde kazanımlar olduğu gibi, elbette bir takım uygulama sorunları da vardır. Nitekim seçilme hakkının tüm kadınları kapsamaması, bir ayrımcılık sorunu doğurmuştur. Mesela, başörtülü kadınlar seçilme hakkına ancak 80 yıl sonra sahip olabilmiştir. Öte yandan Türkiye’de, bazı etnik ayrımlar konusunda birikmiş sorunlarımız olmuştur. Keza 60 darbesi, 80 darbesi Türkiye tarihinin enkazlarıdır. Geçtiğimiz hafta, tarihimizin bu tür enkazlarına atıf yapan bir ifadem, çarpıtılarak bambaşka noktalara çekildi. Oysa kazanımlarıyla ve birikmiş sorunlarıyla geçmiş, hepimizin ortak geçmişidir. Cumhuriyet, milletimizin ortak eseridir, yaşadığımız coğrafyanın umut kaynağıdır, hepimiz için bir değerdir.”

Tarihin kazanımları koruyup artırmak, sorunları bertaraf etmek için, şimdi milletçe bir mücadele verildiğini vurgulayan Emine Erdoğan, bu mücadelenin meyvelerinin alındığını de sözlerine ekledi.

“CİNSİYET ADALETİNİN TECELLİ ETTİĞİ BİR DÜNYA İNŞA ETMELİYİZ”

G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye’nin öncülüğünde oluşturulan Kadın-20 girişim grubunun, 2025’e kadar kadın ve erkeğin iş gücüne katılım farkını %25 indirme hedefi belirlediğini dile getiren Emine Erdoğan, Borsa İstanbul’da gerçekleşen törenin de bu küresel hedefi güçlendireceğini söyleyerek Borsa İstanbul yönetimine teşekkür etti. Emine Erdoğan, Borsa İstanbul’daki konuşmasını, “Cinsiyet adaletinin tecelli ettiği bir dünya inşa etmek umuduyla, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” sözleriyle tamamladı.

Törende ayrıca Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, UN Women Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gisladottir, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu ve bazı şirket temsilcileri de birer konuşma yaptı. Tören sonrasında ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza koyan şirket liderleri ile aile fotoğrafı çekildi.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs), kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmeleri için belirlenen yedi ilkeyi içeriyor. Dünya çapında 1000’den fazla işletmenin imza verdiği WEPs’te Türkiye, platformda en çok imzacıya sahip 5. ülke konumunda bulunuyor. Bu yıl da yeni imzacılarla genişleyen girişim, şirket politikalarında kadın-erkek eşitliğini teşvik ediyor.

Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Borsa İstanbul -N765 Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Borsa İstanbul -N76 Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Borsa İstanbul -N769

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ  - TÜRKİYE  - HABERLERİ - EKONOMİ (27)



seers cmp badge