“Peru ve Türkiye, Kadim Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış İki Ülkedir”

“Peru ve Türkiye, Kadim Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış İki Ülkedir”

Peru Devlet Başkanı Humala ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye ve Peru’nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri var” dedi.

Konuşmasına göstermiş oldukları konukseverlikten dolayı Devlet Başkanı Humala’ya ve teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den Peru’ya Cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştirmenin kendisi için bir iftihar vesilesi olduğunu söyledi.

Peru’nun, Pasifik Okyanusuna sahildar stratejik konumu, büyüyen ekonomisi, istikrarlı demokrasisi, beşeri ve tabii güzellikleriyle prestijli bir ülke olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Peru’yla ilişkilerini geliştirmek için 2010 yılında Lima’da büyükelçilik açtığını, Peru’nun da aynı yıl Türkiye’de büyükelçilik açarak bu adıma karşılık verdiğini hatırlattı.

PERU-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Peru ve Türkiye’nin, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbirleriyle benzerlik arz ediyor” dedi.

Türkiye ve Peru’nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini, bakanların da birbirleriyle görüşmeler yaptığını, atılacak adımların belirlendiğini ve bunların takipçisi olacaklarını söyledi.

Türkiye’den kendisiyle birlikte 100’ü aşkın iş adamının da Peru’ya geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Perulu iş adamlarıyla yapılacak bir iş forumunda bizler de başkanlar olarak kendilerine hitap edecek ve onlara çok daha farklı bir heyecan vermek suretiyle, gerek Türk iş adamlarının Peru’da, Perulu iş adamlarının Türkiye’de veyahut da birlikte üçüncü ülkelerde birçok yatırımlara girmelerinin önünü açalım istiyoruz. Tabii bunlar siyasetçilerin, liderlerin onlara vereceği teşvikle olmaktadır ve bu teşviki başardığımız anda da inanıyorum ki girişimcilerimiz de bizim onlara açtığımız ufku karartmayacaklardır.”

“BÖLGESEL VE KÜRESEL KONULARI İSTİŞARE ETTİK”

Devlet Başkanı Humala ile yaptıkları görüşmede ikili gündemlerindeki tüm konuları ayrıntılarıyla ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek askeri alanda savunma iş birliği noktasında, ticari alanda neler yapabiliriz, altyapıda neler yapabiliriz, siyasi alanda ne gibi adımlar atabiliriz, kültürel alanda, eğitim alanında neler yapabiliriz bunları etraflıca görüşme fırsatını bulduk. Özellikle madencilikte, enerjide tabii ki Peru’nun birçok imkanları var ve burada nasıl bir ortak çalışmanın içine girebiliriz bunları da konuşma fırsatını bulduk” açıklamasında bulundu.

Görüşmelerinde bölgesel ve küresel konuları da istişare ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölgenin, sancılı bir dönemden geçtiğine dikkat çekti ve Suriye krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. “İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru’nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Mayıs ayında ilk defa düzenlenecek olan BM Dünya İnsani Zirvesi’ne, Peru’nun en üst düzeyde katılım sağlamasını arzu ettiklerini, Başkan Humala’dan bunu özellikle istirham ettiğini belirtti.

Açıklamasında Sultanahmet’te meydana gelen terör saldırısında bir Peru vatandaşının yaralanmasından duyduğu üzüntüyü de aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, terör örgütüyle mücadelesini yine kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

İki ülke arasında 2015’te 260 milyon dolar olan bu ticaret hacmini kısa bir zaman içerisinde 1 milyar doların üzerine çıkarma arzusunda olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iradenin taraflarda olduğunu gördüğünü dile getirdi.

PERU DEVLET BAŞKANI HUMALA: “TÜRKİYE’NİN ZİYARETİ BİZİM İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra söz alan Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala da, Türkiye’nin dünyanın ilk 20 ekonomisinden birisi olduğunu ve G-20’ye de ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, ziyaretin bu açıdan kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dünya ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı bir karaktere sahip olduğunu anlatan Başkan Humala, serbest ticaret iş birliği anlaşması gibi anlaşmalardan, Türkiye’nin bölgeye gelmesiyle daha dinamik şekilde her iki ülkenin de fayda sağlayacağını dile getirdi.

Basın toplantısı öncesinde iki ülke liderinin huzurunda ilgili bakanlar ve kurum yöneticileri tarafından; DEİK ile Lima Ticaret Odası arasında İkili İş Konseyi Kurulmasına İlişkin Anlaşma, Anadolu Ajansı ile Peru Haber Ajansı arasında Mutabakat Zaptı, TİKA ile Peru Uluslararası İşbirliği Ajansı arasında Kurumlar Arası Mutabakat Zaptı, KOSGEB ile Peru Üretim Bakanlığı arasında İşbirliğini Geliştirmeye Yönelik Mutabakat Zaptı, iki ülke arasında Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından Başkan Humala’nın, onuruna verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan -Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala  - A99 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan -Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala  - A890 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan -Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala  - A891 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan -Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala  - A890-0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan -Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala  - A1011

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ  - TÜRKİYE  - HABERLERİ - EKONOMİ (27)



seers cmp badge