Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şili’ye Gitti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan 5 günlük Güney Amerika ziyaretinin ilk durağı olan Şili’ye hareket etti.
Şili’ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan Güney Amerika ziyaretinde, kendisine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bürokratlar ve işadamlarından oluşan kalabalık bir heyetin eşlik edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Suudi Arabistan’daki programının sona ermesinin ardından Şili’ye gelerek ziyarete eşlik edeceğini ifade etti.
2015 yılının Şubat ayında 20 yıllık bir aranın ardından Kolombiya, Küba ve Meksika’ya ziyaretler gerçekleştirdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyaretlerimizden yaklaşık 1 sene sonra bölgeye ikinci bir ziyarette bulunuyoruz. Bu ziyaretler, ülkemizin maalesef uzun yıllar ihmal ettiği her alanda çok ciddi bir potansiyelimizin olduğu bir bölgeyle ilişkilerimizin geliştirilmesine atfettiğimiz önemin bir göstergesidir” dedi.
“ZİYARETİMİZE, GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ LATİN AMERİKA’DA TANIYAN İLK ÜLKE OLAN ŞİLİ İLE BAŞLIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerine Latin Amerika’da genç Türkiye Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke olan Şili ile başlayacaklarını belirterek, daha önce bir Şili ziyaretinin olduğunu fakat Mavi Marmara olayı sebebiyle Şili’deki ziyaretini yarıda bırakarak Türkiye’ye geri döndüğünü anımsattı. Bu defa Şili ziyaretini bir aksilik olmadan tamamlamak istediğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ziyaret, Şili ile münasebetlerimiz açısından tarihi bir döneme, diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 90. yıldönümüne tekabül ediyor. Şili’ye ülkemizden Cumhurbaşkanı düzeyinde 21 yıl sonra yapılan ilk ziyareti de böylece gerçekleştirmiş olacağız. 1995 yılında Şili’ye giden merhum Cumhurbaşkanı Demirel ile 2012’de ülkemize gelen eski Devlet Başkanı Pinera’nın attığı adımları bir üst seviyeye taşıyacağız. Hatırlayacağınız üzere 2010 yılında az önce de ifade ettiğim gibi o zamanın Cumhurbaşkanı, şu anda tabii Cumhurbaşkanı değil, bir işadamı olarak çalışmalarını sürdürüyor ve bizler o zaman yarım kalan ziyaretimizi şimdi tamamlamış olacağız” diye konuştu.
PERU VE EKVADOR ZİYARETLERİ
Şili’nin ardından ikinci olarak Peru’ya bir ziyaret gerçekleştireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “İkili ilişkilerimiz bağlamında bir ilki teşkil ediyor, bu bakımdan çok çok önemli. 2010 yılında Büyükelçilik açtığımız Peru, bölgenin önemli bir ülkesi olmasının yanında Pasifik İttifakının da değerli bir üyesidir. Son olarak 2012 yılında Büyükelçiliğimizin faaliyete geçtiği Ekvador’a Türkiye’den ilk ziyareti yapacak olmaktan da memnuniyet duyuyorum. Malumunuz Ekvador Devlet Başkanı Correa 2012 yılında ülkemizi ziyaret etmiş, bu ziyaret devlet başkanı seviyesinde bir ilki teşkil etmişti. Yine bu ziyaret sırasında iki ülke arasında birçok anlaşma imzalanmıştı. İnşallah bu ziyaretimizde bu ivmeyi bir üst safhaya çıkarmış olacağız. Ziyaret edeceğimiz ülkelerde ilişkilerimizin çeşitli yönlerini ele almak suretiyle bundan sonraki süreçte ne gibi adımlar atabiliriz, bunları da paylaşma fırsatını bulacağız. Karşılıklı münasebetlerimizi daha ileriye taşıyacak olan çeşitli anlaşmalar imzalayacağız.”
“İKİLİ TİCARETİ ARTIRMAYA YÖNELİK ADIMLAR ELE ALINACAK”
Şili, Peru ve Ekvador ziyaretlerinde düzenlenecek iş forumlarına da katılacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretleri sırasında bu ülkelerde özellikle ikili ticareti artırmaya yönelik adımları ele almayı planladıklarının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bağlamda serbest ticaret anlaşması imzalanan Şili ile ekonomik iş birliğinin daha ileri boyutlara taşımak istediklerine dikkat çekti.
Anlaşma müzakerelerinin devam ettiği Ekvador ve Peru ile ise süreci hızlandırarak bir an önce anlaşmaları imzaya hazır hale getirmeyi kararlaştırdıklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2006 yılında başlattığımız Latin Amerika ve Karayipler’e açılım politikamız geldiği nokta itibariyle olgunluğa erişmiş bulunuyor. Bölge genelinde 2009 yılında 6 olan dış temsilcilik sayımız hamdolsun bugün 14’e çıktı. Hatırlayacağınız üzere TİKA’nın Meksika Koordinasyon Ofisini geçen sene açmıştık. Çok yakında Kolombiya’daki ofisin açılış süreci de tamamlanıyor, inşallah kısa süre içinde bu ofisin de faaliyete geçeceğine inanıyorum” dedi.
“LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER BÖLGESİNE ZİYARETLER DEVAM EDECEK”
Türkiye bursları ile bölge ülkelerinden 250 civarında öğrenciye çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora imkânı sunulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Bölgede ülkemize yönelik ilginin giderek arttığına şahit oluyoruz. İlk kez Şili’de gösterime giren Türk dizilerinin hem bu ülkede, hem de diğer bazı bölge ülkelerinde son derece popüler olduğunu görüyoruz. Müteahhitlik firmalarımız ile savunma sanayi şirketlerimizde bölgede önemli açılımlar olduğuna da şahit olmuş bulunuyoruz. Amacımız; bölgedeki köklü ortaklarımızla iş birliğimizi daha da geliştirirken ilişkilerimizin güçlü potansiyele sahip olduğu tüm devletlerle temaslarımızı artırmaktır. Bu bağlamda Latin Amerika ve Karayipler Bölgesiyle ziyaretlerimiz önümüzdeki dönemde de devam edecektir.”
Latin Amerika ziyaretlerinin dönüşünde Senegal’e de uğrayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile Dakar Havalimanı’nda biraraya geleceğini sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmede de ikili iş birliğinin ve Afrika Kıtasıyla olan ilişkilerin tüm yönleriyle ele alacaklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan de Şili’ye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Atatürk Havalimanı’ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve diğer yetkililer uğurladı.