“Kolektif Bir Terörizm Anlayışıyla Karşı Karşıyayız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için Antalya’ya gelen ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’teki terör saldırılarını kınayarak, “Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur ve Paris’tekinde de aynen Ankara’da, Gaziantep’te, Suruç’ta ve Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dönem başkanlığında ve ev sahipliğinde gerçekleyen G-20 Liderler Zirvesi içen Antalya’ya gelen ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.
Regnum Otel’de gerçekleşen görüşmedeki Türk heyetinde; Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Milletvekilleri Berat Albayrak ve Binali Yıldırım hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
“G-20 ZİRVESİNDE ULUSLARARASI TERÖRİZME YÖNELİK TAVIR ALINACAKTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’te 129 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör eyleminin damgasını vurduğu G-20 Zirvesi’nin çok farklı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek, zirvenin belirlenen başlıklar altında devam ettirileceğini; ancak uluslararası terörizme yönelik tavrın, G-20 Zirvesi’nde çok keskin ifadelerle karşılık bulacağına inandığını söyledi.
Kolektif bir terörizm ile karşı karşıya olunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörün dininin, milletinin, ırkının ve vatanının olmadığını belirterek, “Paris’tekinde de aynen Ankara’da, Gaziantep’te, Suruç’ta ve Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır” dedi.
“DÜNYA BARIŞINA KATKIDA BULUNMAK İÇİN DAYANIŞMAMIZI KARARLILIKLA DEVAM ETTİRECEĞİZ”
G-20 Zirvesi’nde iklim değişikliği, mülteci meselesi, dünyadaki finansal ve ekonomik gelişmelerin değerlendirileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Obama ile yaptıkları görüşmede Suriye’de yürütülen DAEŞ ile mücadeleyi, Koalisyon Güçleri noktasında bundan sonra atacakları adımları değerlendirme ele alma fırsatı bulduklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ABD’nin model ve stratejik ortaklar olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmalarını dünya barışına katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceklerini de sözlerine ekledi.
ABD BAŞKANI OBAMA: “ANKARA VE PARİS SALDIRILARI BÜTÜN İNSANLIĞA KARŞI YAPILMIŞ SALDIRILARDIR”
Açıklamasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye’ye ve Antalya halkına misafirperverlikleri ve G-20 Zirvesi’nde yaptıkları hazırlıklar için teşekkür ederek başlayan ABD Başkanı Obama da G-20’nin, geleneksel olarak küresel ekonomi konularını tartışmak için bir platform oluşturduğunu, ancak Paris’teki terör saldırısından sonra zirveye acil konuların da dâhil olacağını söyledi.
Ankara’daki saldırıda olduğu gibi, masum insanları hedef alan Fransa’daki saldırının da, tüm insanlığa yapılmış bir saldırı olduğunun altını çizen Başkan Obama, “İkimiz de Cumhurbaşkanı Hollande’a söylediğimiz gibi, onlarla dayanışma içinde duruyoruz ve bu hain saldırıların faillerinin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu.
Türkiye’nin, hem Suriye hem Irak’ta DAEŞ tehdidi ile birlikte savaşma noktasında önemli bir koalisyon ortağı olduğunu vurgulayan Başkan Obama, görüşmeye ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bir NATO müttefiki olarak DAEŞ’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Aynı zamanda Suriye’deki felaket ortamını gidermek için önemli bir ortak olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla çok verimli bir toplantımız oldu. Koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütmeye karar verdik. Türkiye- Suriye sınırında DAEŞ tehdidi ile nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük, Viyana’daki diplomatik gelişmelerden bahsettik. Hem Ankara’da, hem Paris’te, hem Suriye’de felaket acılar yaratan DAEŞ tehdidi ile nasıl başa çıkabileceğimizden bahsettik.”
Türkiye’nin ve Türk halkının, çoğu Suriye ve Irak’tan olmak üzere 2 milyona yakın mülteciyi barındırdığını ve bunun çok ağır bir yük olduğuna işaret eden ABD Başkanı Obama, ABD’nin de Suriye halkına insani yardımda bulunan öncü ülkelerden biri olduğunu hatırlattı ve yaptıkları görüşmede, diğer ülkelerin de insani yardım noktasında neler yapabileceğini konuştuklarını kaydetti.
Görüşmede G-20 Zirvesi’nin gündemindeki iklim değişikliği ve kapsayıcı büyüme konularını da ele aldıklarını belirten ABD Başkanı Obama, başarılı geçeceğinden emin olduğu G-20 Zirvesi’ndeki liderliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek açıklamasını tamamladı.