Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Yurt dışında yaşayan her bir kardeşimizin, 82 milyon vatandaşımızdan hiçbir farkı yoktur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Yurt dışında yaşayan her bir kardeşimizin, 82 milyon vatandaşımızdan hiçbir farkı yoktur”

Küresel Mülteci Forumu nedeniyle bulunduğu Cenevre’de, İsviçre’ye Göçün 50. Yılı etkinliğine katılarak Türk vatandaşlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk toplumunun siyaset, ticaret, eğitim, sosyal hayat ve sivil toplumdaki başarılarıyla gurur duyuyoruz. Yurt dışında yaşayan her bir kardeşimiz hangi kökene, meşrebe, mezhebe ait olursa olsun Türk milletinin temsilcisidir ve bizim gözümüzde 82 milyon vatandaşımızdan hiçbir farkı yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cenevre’de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen “İsviçre’ye Göç’ün 50. Yıl Dönümü” etkinliğine katıldı.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den İsviçre’ye göçün 50. yılını geride bıraktıklarını yineleyerek, hâlihazırda İsviçre’de 130 bine yakın Türk vatandaşı bulunduğunu söyledi.

“Bu topraklarda kendine hayat kuran, iş kuran, geleceğini yine burada gören siz kardeşlerimize artık ‘Gurbetçi’ değil ‘Avrupalı’ diyoruz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün “acı vatan” olarak tabir edilen Avrupa’nın artık bu ülkelerde yaşayan Türklerin yeni yurdu, ikinci vatanı olduğunu söyledi.

“50 YIL ÖNCE GÖÇ EDEN TÜRKLERİN ELDE ETTİĞİ BAŞARILARDAN BÜYÜK GURUR DUYUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50-60 yıl önce iş için, evlerine helal rızık götürmek için Avrupa yollarına düşen Türklerin aradan geçen sürede Avrupa’nın tamamına kök saldığını anlatarak, yarım asır evvel Avrupa’ya gelen birinci kuşağın, yerini dördüncü kuşağa bırakmaya başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık sadece işçilerimizden değil yurt dışında yaşayan iş insanlarımızdan, siyasetçilerimizden, akademisyenlerden bahsediyoruz. Sadece gurbetçilerden değil anavatanla bağı güçlü siyasetten ticarete, sivil toplumdan iş dünyasına kadar her alanda varlık gösteren 6 milyonu aşkın Avrupalı Türklerden bahsediyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50 yıl önce göç eden Türklerin elde ettiği başarılardan büyük gurur duyduklarını dile getirerek, elde edilen başarının arkasında her günü acıyla, hasretle örülmüş büyük bir mücadele bulunduğuna dikkati çekti.

Geride bırakılan yarım asırda, gurbeti sılaya çeviren her bir vatandaşın yürek parçalayıcı bir hikâyesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş için gurbete gidenler ile Türkiye’de anne-babasını bekleyen bir çocuğun hasretine dair sözlerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün eğitimde, ticarette, sanatta daha fazla varlık gösterebiliyorsak, bu son nefesini vatan hasretiyle veren büyüklerimizin, anne-baba özlemiyle çocukları geçen evlatların fedakârlıkları sayesindedir” dedi.

“DÜNYANIN 100’E YAKIN ÜLKESİNDEKİ İNSANIMIZIN SIKINTILARIYLA YAKINDAN İLGİLENİYORUZ”

“Biz gerek İsviçre’de, gerekse Avrupa’nın diğer ülkelerinde kendilerine hayat kuran insanlarımızı beşeri bir köprü olarak görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk toplumunun siyaset, ticaret, eğitim, sosyal hayat ve sivil toplumdaki başarılarıyla gurur duyuyoruz. Yurt dışında yaşayan her bir kardeşimiz hangi kökene, meşrebe, mezhebe ait olursa olsun Türk milletinin temsilcisidir ve bizim gözümüzde 82 milyon vatandaşımızdan hiçbir farkı yoktur. Olaya böyle bakacağız, bu anlayışla dünyanın 100’e yakın ülkesindeki insanımıza ulaşıyor, onların dertleriyle, sıkıntılarıyla yakından ilgileniyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarıyla hemhal olmak üzere Yurt Dışı Türkler Başkanlığı’nı kurduklarını, Yunus Emre Enstitüleri’ni Türk dilinin ve kültürünün yaygınlaştırılması, genç nesillere aktarılması amacıyla açtıklarını anlatarak, Cenevre Başkonsolosluğu’nun da Türk vatandaşlarına daha kaliteli hizmet verecek yeni ofisinin geçen Ekim ayında hizmete girdiğini anımsattı.

Yurt dışındaki vatandaşların işlemlerini mümkün olduğunca elektronik ortamda yürütebilmesini temin ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, gümrüklerin yanı sıra yurt dışı temsilciliklerde oy kullanma uygulamasını başlattıklarını, tapudan nüfus işlemlerine, pasaport harcından diplomaya kadar pek çok işlemi kolaylaştırdıklarını, pasaport harçlarını yurt dışında yerleşik vatandaşlar için yarı yarıya düşürdüklerini, yurt dışında yaşayan vatandaşlara gayrimenkul satışında KDV istisnası tanıdıklarını, doğum yardımı ile çeyiz ve ilk konut hesaplarından faydalanabilme imkânı sağladıklarını anlattı.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını her konuda desteklediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde Meclisimizde kabul edilen iki düzenleme ile gençlerimizin ve yaşlılarımızın önemli bir sorununu daha çözüme kavuşturduk. Yurt dışındaki vatandaşlarımıza vasi olarak atanan yabancılar Türkiye’deki sistemi tam bilmedikleri için mağduriyetler yaşıyordunuz. Bu mağduriyetlerin en çoğu huzurevi, bakımevi, hastane ve hapishanelerde bulunan vatandaşlarımızın vasi kanalıyla pasaport uzatma işlemleri esnasında oluyordu. Ayrıca, bulunduğunuz ülkedeki sosyal güvenlik, sosyal yardım ve ikamet hakkı gibi en temel haklarını kaybetme durumuyla karşılaşıyordunuz. Yeni düzenleme ile yabancı makamlarla atanan vasi ya da velinin kararın verildiği ilgili ülkedeki dış temsilciliğimizde pasaport işlemlerini yapabilmesinin önünü açtık. Vatandaşlık kanunumuzda yer alan, anne-babası birlikte vatandaşlıktan çıkan çocuklar Türk vatandaşlığını resen kaybeder hükmünü kaldırdık. Böylece gençlerimizin 18 yaşında ülkemiz vatandaşlığında kalabilmesine imkân tanıdık. İnşallah bundan sonra da sizlerin hayatını kolaylaştıracak, sıkıntılarını giderecek adımları atmayı sürdüreceğiz.”

“ASİMİLASYONA NE KADAR KARŞIYSAK, ENTEGRASYONU DA O DERECE KUVVETLİ BİR ŞEKİLDE SAVUNUYORUZ”

“Türkiye anavatanınız, ancak İsviçre de yuvanızdır” ifadesiyle Türk vatandaşlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk vatandaşlarının Türkiye ile bağlarını koparmadan İsviçre toplumuna her zaman ve her zeminde eşit katılımını desteklediklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asimilasyona ne kadar karşıysak, entegrasyonu da o derece kuvvetli bir şekilde savunuyoruz. Bizler Avrupa’da sığıntı değiliz, yabancı değiliz, öteki hiç değiliz. Biz tarih boyunca olduğu gibi bugün de Avrupa’da ev sahibiyiz. Sizler İsviçre Türk toplumu olarak Avrupa’nın en çoğulcu ve kültürel açıdan zengin ülkesinde çalışıyor, yaşıyorsunuz” diye konuştu.

İsviçre’de yaşayan Türklerden, milletlerinden, dillerinden, kültürlerinden ve bayraklarından gurur duymalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bizim önceliğimiz yurt dışında yaşayan gençlerimizin ülkesine, yani Türkiye’ye bağımlı değil bağlı bir anlayışla yetişmeleridir. En büyük temennimiz ise; sizlerin İsviçre’de mensubu bulunduğunuz yerel siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, iş çevreleri, meslek örgütleri ve eğitim kurumları aracılığıyla siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında etkinliğinizi artırmanızdır. Bilhassa yabancı karşıtlığı, İslam düşmanlığı ve kültürel ırkçılık gibi sizlerin can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren konularda dayanışmanız çok önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Norveç’te 2011 yılında yaşanan Breivik katliamı önlem alınmazsa, dikkatli olunmazsa ırkçılığın nelere sebebiyet vereceğini herkese göstermiştir. Barış Pınarı Harekatı’mız sonrasında kimi Avrupa ülkelerinde yaşanan üzücü hadiseler, yurt dışındaki vatandaşlarımız için çetin sınamaların habercisidir. Daha çok çalışarak, daha fazla örgütlenerek, birlik ve beraberliğimizi daha sıkı tutarak bu süreci de atlatacağımıza inanıyorum.”

Programa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Etkinliğin sonunda, İsviçre’deki Türk toplumuna katkılarından dolayı bazı vatandaşlara plaket verildi.

Enerji petrol medya Ceo – Mehmet Ali setencioğlu,



seers cmp badge