Emine Erdoğan: “Eğitim, Otizmin Tek Çıkar Yoludur”
Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi’nin tanıtım gecesinde konuşan Emine Erdoğan, “Otizmli bireylerin çok zengin iç dünyalarının olduğunu biliyoruz. Detaylara olan ilgileri, odaklanma kapasiteleri, onları sporun, sanatın bir alanında zirveye taşıyabilir” dedi.
Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeleri ve mensupları hazır bulundu.
Türkiye’de otizm farkındalığını artırmak, otizm bakım ve eğitim merkezlerinin sayısını yükseltme amacını taşıyan projenin tanıtıldığı; Otizm Vakfı, Otizm Dernekleri Federasyonu yetkililerinin yanı sıra, özel eğitim okullarında çocukları olan ailelerin ve görev yapan eğitmenlerin yoğun katılım gösterdiği geceye, projeye destek veren çok sayıda sanatçı da iştirak etti. İzmir Otizm Korosu’nun müzik icra ettiği, müzik sanatçıları Nil Karaibrahimgil ve Mustafa Ceceli’nin şarkılarıyla renk kattığı gecede Emine Erdoğan, toplumda otizm farkındalığını artırmanın önemine değinen bir konuşma yaptı.
“DOĞRU EĞİTİM, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN HAYATINDA BÜYÜK FARK OLUŞTURUR”
Konuşmasına, projenin ev sahibi Hasan Kalyoncu Üniversitesi yönetimine ve projeye destek olan sanatçılara teşekkür ederek başlayan Emine Erdoğan, her insanın dünyaya farklı özelliklerle geldiğini, herkesin kendine has fiziksel, duygusal ve sosyal yapısı olduğunu söyledi. Eğitimin otizmli çocukların hayatındaki yerine işaret ederek, “Eğitim herkes için gerekli, ama otizmli çocuklarımız için, aynı zamanda bir tedavi. Yani ‘eğitim, otizmin tek çıkar yolu’ diyebiliriz” diye konuşan Emine Erdoğan, erken teşhisle birlikte doğru eğitimin, otizmli çocukların hayatında, büyük bir fark oluşturduğunu kaydetti.
Emine Erdoğan konuşmasında, bu konuda etkili bir eğitim seferberliği için toplumsal farkındalığın da önemine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Otizmli bireylerin, çok zengin iç dünyalarına sahip olduklarını biliyoruz. Detaylara olan ilgileri, odaklanma kapasiteleri, onları sporun, sanatın bir alanında zirveye taşıyabilir. Müziğe olan yatkınlıkları, onları gelecekte birer yıldız yapabilir. Yeter ki bizler, onların eğitimi konusunda duyarlı olalım. Hayatlarını kolaylaştıracak modeller geliştirelim. Özel eğitim kurumları inşa edelim. Modern toplum, bireysel yeteneklere en üst düzeyde işlerlik kazandırmakla mümkün olabilir.”
“GERÇEK SANATÇI, TOPLUMUN HASSASİYETLERİNİ FARK EDEREK AKSİYON ALABİLENDİR”
Tüm dünyada otizmin artışına da dikkat çeken Emine Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının farkındalık yaratan çalışmalarına değindi ve bu alanda çalışan STK’lara teşekkür etti. Projeye destek veren sanatçıların otizmle mücadele eden ailelere güç verdiğini, çocuklara hayat enerjisi aşıladığını ifade eden Emine Erdoğan, “Gerçek sanatçı, içinde yaşadığı toplumun gözü, kulağı, eli olabilen ve toplumun bütün hassasiyetlerini fark ederek, aksiyon alabilendir” şeklinde konuştu.
Gecenin hayırlı sonuçlar vermesini dileyen Emine Erdoğan konuşmasını, “Açılacak özel eğitim kurumlarının, evlatlarımızın hayatına bereket getirmesini temenni ediyorum. Ancak sabır, sevgi ve iş birliği ile aşabileceğimiz böyle sorunlar karşısında, toplumca her zaman kenetlenebilmeyi umut ediyorum” temennileriyle tamamladı.
Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi – İstanbul