“Gana, Türkiye’nin Batı Afrika’daki En Yakın Dostlarından Biridir”

“Gana, Türkiye’nin Batı Afrika’daki En Yakın Dostlarından Biridir”

Gana Devlet Başkanı Mahama ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gana, 1957 yılında Sahraaltı Afrika’da bağımsızlığını kazanan ilk Afrika devletidir. Gana’da yakılan bu özgürlük ateşi, daha sonra diğer ülkelere de sıçrama fırsatını verdi. Bugün de Gana, güçlü ve sağlam demokrasisi, siyasi istikrarı, barışçıl dış politikası, aktif diplomasisi ile Afrika’nın ilham kaynağıdır” dedi.

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında imzalanan; Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Ulusal Haberleşme Kurumu Arasında Mutabakat Zaptı, Enerji Alanında İşbirliği Anlaşması, ilgili bakanlar tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Mahama’nın huzurunda imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Mahama, imza törenin ardından yaptıkları görüşmeye ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“GANA, SAHRAALTI AFRİKA’DA BAĞIMSIZLIĞINI KAZANAN İLK AFRİKA DEVLETİ”

Gana’nın tabii güzelliklerini ve Ganalıların konukseverliğini, kalpten ilgi ve sıcaklıklarını, her daim gülümsemelerini ülkeye gelen dostlarından işittiğini; ziyaretinde de bunların bir kısmına şahit olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

Gana’nın, 1957 yılında Sahraaltı Afrika’da bağımsızlığını kazanan ilk Afrika devleti oluşuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gana’da yakılan bu özgürlük ateşi, daha sonra diğer ülkelere de sıçrama fırsatını verdi. Bugün de Gana, güçlü ve sağlam demokrasisi, siyasi, sosyal istikrarı, barışçıl dış politikası, aktif diplomasisi ile Afrika’nın ilham kaynağıdır” diye konuştu.

“GANA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE SON YILLARDA BİR TARİH YAZILIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gana’nın; Türkiye’nin Batı Afrika’daki en yakın dostlarından biri olduğunu ve son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerde bir tarih yazıldığını söyledi ve şu açıklamaları yaptı: “Gana’yı bir kalkınma ortağı olarak görüyoruz. Hedeflerimiz; siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari bütün bu alanları kapsayacak şekildedir. Afrika’da yeni Büyükelçilikler açmaya başladığımızda ilk etapta Gana yer aldı ve Akra Büyükelçiliğimiz 2010 yılında yeniden faaliyete geçti. Tabii burada bir özelliği de vurgulamak istiyorum: Gana aynı zamanda bizim EKOVAS gibi bölgesel örgütlerle iş birliğimizin gelişmesinde yapıcı bir rol oynadı. Önümüzdeki dönemde bölgesel barışa dünya barışına müşterek olarak katkı sağlamakta kararlıyız.”

Türkiye ile Gana arasındaki mevcut iş birliğinin kapsamını genişletme kararlılığında olduğunu ve bu konuda aralarında bir siyasi iradenin mevcut olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında son 5 yılda 18 anlaşma ve muhtıranın imzalandığını hatırlattı ve bu ziyareti vesilesiyle imzalanan anlaşma ve mutabakat muhtıralarının da mevcut iş birliğini tahkim edeceğine inandığını söyledi.

“GANA, TÜRKİYE’NİN SAHRAALTI AFRİKA ÜLKELERİ ARASINDA 4. TİCARET ORTAĞI”

Gana’nın halen Türkiye’nin Sahraaltı Afrika ülkeleri arasında 4’üncü ticaret ortağı konumunda olduğunun altını çizen cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu an 400 milyon dolar olan dış ticaret hacmimizi inanıyorum ki 2020 yılında 1 milyar dolara çıkaracağız. Bugün 150 firmamız ile buradayız. Firmalarımız, Gana’nın ihtiyacına binaen enerji, altyapı ve konut inşaatı olmak üzere, özellikle Gana’nın ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan yatırımlarıyla katkıda bulunmaya kararlıdır, biz de kendilerini teşvik edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Kamu ile özel sektör ortaklığının Türkiye’nin kalkınmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu modelin Gana’nın kalkınmasın da çok önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade etti.

Devlet Başkanı Mahama ile bölgesel gelişmeleri de değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Tabii Afrika’da özellikle Gana ve bunun yanında Nijerya’daki sıkıntıları ele alırken aynı şekilde ülkemizde terörle ilgili yaşadıklarımızı değerlendirme fırsatımız oldu. 35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak, terör örgütlerinin hedeflerini, yöntemlerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü dünyada tüm ülkeler olarak hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız.”

“BOKO HARAM, EL-ŞEBAB GİBİ ÖRGÜTLER AFRİKA’DAKİ BİR ARADA YAŞAMA DUYGUSUNU TAHRİP EDİYOR”

Bu noktada önemli bir hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Bölgelerimizde farklı toplumsal, etnik ve dini kesimler arasındaki ayrılıkların körüklendiğine şahit oluyoruz. Bilhassa DAEŞ, Boko Haram, El Şebab gibi kandan beslenen karanlık yapılar, adeta bir kültürler ve dinler yelpazesi olan Afrika kıtasındaki bir arada yaşama duygusunu tahrip etmeye çalışıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının sonunda Türkiye’nin; Gana’nın ve Ganalı kardeşlerinin yanında olduğunu vurguladı ve sözlerini; ziyaretinin hayırlara vesile olmasını dileyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama - D34-10 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama - D34-110


 

GANA – TÜRKİYE


enerji petrol medya -TÜRKİYE  - DÜNYA -  HABER -,HABERLER (4)



seers cmp badge