“Eğitim Alanında Büyük Bir Devrim Gerçekleştirdik”

“Eğitim Alanında Büyük Bir Devrim Gerçekleştirdik”

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen 30 bin öğretmen ataması ile ilgili düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün kimse ülkemizde eğitim altyapısıyla ilgili can alıcı bir sorundan bahsedemez. Eksik yok mu, var. Ama can alıcı noktada hamdolsun devasa sorun yok” dedi.

MEB Şura Salonu’nda Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı milletvekilleri ile atanacak öğretmen ve yakınlarının da hazır bulunduğu törende Cumhurbaşkanı Erdoğan öğretmen adaylarına hitaben bir konuşma yaptı.

Bugün atanacak 30 bin öğretmeni tebrik ederek ve görevlerinde başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün atanacaklarla birlikte Türkiye’de öğretmen sayısının 923 bin 133’e çıktığını kaydetti. 2002 yılında 543 bin 896 öğretmenin olduğunu geçen 13 yılda 542 bin 120 yeni öğretmen atamasının yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün, 923 bin öğretmenle, evlatlarımıza en güzel eğitimi vermenin çabası içindeyiz. Artık boş geçen veya farklı branşlardan öğretmenlerin girdiği dersler sorunu, büyük ölçüde geride kaldı. Şu anda ülke genelindeki okullarımızda öğretmen doluluk oranı yüzde 93’e ulaştı” diye konuştu.

“90 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASIYLA ÖĞRETMEN KADROLARI YÜZDE 100 DOLULUK ORANINA ULAŞACAK”

Okullardaki en düşük doluluk oranının, sanıldığı gibi Doğu veya Güneydoğu Anadolu bölgelerinde değil, Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi olan Marmara bölgesinde olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde yapılacak 90 bin yeni öğretmen atamasıyla öğretmen kadrolarının yüzde 100 doluluk oranına ulaşılacağını kaydetti.

Türkiye’yi yönetme sorumluluğunu üstlendikleri gün; eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olmak üzere, 4 alana öncelik vereceklerini açıkladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceliklerin en başında eğitim geldiğini, bu anlayışla eğitimi, bütçeden ayrılan pay bakımından ilk sıraya çıkardıkları belirtti. Geçen 13 yılda, 81 ilde 249 bin 618 yeni derslik inşa ederek, toplam derslik sayısını 553 binin üzerine çıkardıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Projesi kapsamında 432 bin etkileşimli tahta ve 50 bin çok fonksiyonlu network yazıcının okullara gönderildiğini, öğrenci ve öğretmenlere dağıtılan tablet bilgisayar sayısının ise 1 milyon 437 bin 800’e ulaştığını kaydetti.

EĞİTİMDE YAPILAN REFORMLAR

İlkokul, ortaokul ve liselerde ders kitaplarının öğrencilere ücretsiz dağıtıldığını, okul öncesi eğitimin hızla yaygınlaştırıldığını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükseköğretimde de çok önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini; 76 olan üniversite sayısını, 193’e çıkardıklarını ifade etti ve devamında şunları söyledi: “Peki buradaki hedefimiz neydi? Onu da söyleyeyim: Üniversiteye gidecek mali imkânı olmayan yavrularımıza gençlerimize, ‘Senin mali imkânın olmayabilir. Ama biz üniversiteyi senin ayağına getireceğiz.’ dedik. Bugün en doğusundan en batısına, en güneyinden en kuzeyine bütün illerimizde üniversitelerimiz var.”

Üniversite sayısı ile birlikte, 190 adet olan yükseköğretim yurt sayısını 411 ilaveyle 601 âdete, 182 bin 258 adet olan yurt yatak sayımızı 275 bin 611 adet ilaveyle 457 bin 869 âdete ulaştırdıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurtların fiziki şartlarının fevkalade iyileştirdiklerini, ranzalı kalabalık yurt odalarını; baza yataklı, banyosu ve tuvaleti de içinde olmak üzere 3’e kişilik odalara dönüştürdüklerini bildirdi.

“EĞİTİMİN KALİTESİNİ YÜKSELTMEYE ODAKLANMAK MECBURİYETİNDEYİZ”

Spor salonları, laboratuvarlar, pansiyonlar, yurtlar ve daha pek çok hizmetle, eğitim alanında büyük bir devrim gerçekleştirdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün kimse ülkemizde eğitim altyapısıyla ilgili can alıcı bir sorundan bahsedemez. Eksik yok mu, var. Ama can alıcı noktada hamdolsun devasa sorun yok” dedi ve bunların da giderileceğini; bugünkü atamayla, öğretmen eksiğinin tamamen ortadan kaldırılması yolunda önemli bir adım daha atıldığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra eğitimin kalitesini yükseltmeye odaklanmak mecburiyetinde olduklarına işaret ederek, eğitimin altyapısında elde ettikleri başarıyı şimdi içeriğini ve kalitesini yükselterek taçlandırma gayreti içinde olduklarını vurguladı. Bakanlığın bu amaçla bütün ders programını elden geçirerek gerekli sadeleştirme ve iyileştirme çalışmalarını başlattığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda öğretmenlere büyük görev düştüğünü ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen televizyonlarda izliyorum, bugün burada da göreceğimi biliyorum; kuralar çekilip de neticeyi yakalayanların annelerine arkadaşlarına nasıl sarıldığını görüyorum. Şimdi ben sizden ne istiyorum biliyor musunuz? İşte her zaman öğrencilerinize aynı şekilde sarılın ve onları adeta geleceğin bu ülkedeki banileri olarak siz yetiştirin.”

“ÖĞRETMENLİK ADANMIŞLIK İSTEYEN BİR MESLEK”

Öğretmenliğin, her işten çok daha fazla emek ve daha ötesi adanmışlık isteyen bir meslek olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, atanacak öğretmenlere hitaben, “Siz şu anda ‘işsiz kaldım, maaş temin edeceğim bir işe giriyorum’ diye bu yola çıkıyorsanız, bu yanlıştır. Ben inanıyorum ki siz böyle düşünmüyorsunuz. Ben sizi, bu ülkede sizi yetiştiren o muallimler gibi bir nesli yetiştirmeye kendinizi adamış muallimler olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Genç öğretmen adaylarına, “Birtakım işler vardır ki onları herkes yapabilir, ama öğretmenlik öyle değildir. Öğretmenlik için sadece branş eğitimi almak, pedagojik formasyon sahibi olmak yeterli değildir, bu iş sevmezseniz, kendinizi adamazsanız yapılacak bir iş, çekilecek bir kahır değildir. Öğretmen bilgisiyle birlikte sevgisini de, heyecanını da, ufkunu da öğrencisiyle paylaşır” tavsiyelerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Unutmayın sevgili öğretmen adayları; Türkiye çok büyük vizyonu olan, çok büyük hedefleri olan bir ülke. Bu hedeflere ulaşabilmemiz için elimizdeki en kıymetli sermayemiz çocuklarımız ve gençlerimizdir. Onlara ne kadar kaliteli, yüksek standartlı bir eğitim verebilirsek hedeflerimize o derece yaklaşırız.” değerlendirmesinde bulundu.

“EKONOMİNİN TEMELİNDE İNSAN VARDIR”

Ekonominin temelinde insan olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsan varsa emek varsa, insan varsa sermaye vardır, insan varsa üretim vardır, insan yoksa bunların hiçbiri yoktur” dedi ve şunları ekledi: “Millî, yerli, hassasiyetimiz eğitim konusunda da geçerlidir. Onun için bu millî ve yerli anlayışla işte en az 3 çocuk derken bu yavruları da o şekilde yetiştirmemiz lazım. Güçlü aileler olursa güçlü milletleri kurarız. Milletimizin güçlü olması için güçlü ailelerin olması şart. Kendi özümüzü, değerlerimizi koruyarak dünyayı tanıyan, kavrayan, yöneten, yönlendiren nesiller yetiştirme başarısını hep birlikte ortaya koyabilmeliyiz. Ben bu konuda sizlere güveniyorum.”

Görev yeri doğu illerine çıkan öğretmen adaylarının ‘batı illerine nasıl gelirim’ telaşına düşmemeleri ve ‘780 bin kilometrekareyle bu topraklar bizim vatanımızdır’ anlayışıyla hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki, siz sevgili öğretmenlerimiz de bu topraklarda yavrularımızı alacaksınız, adeta nakış işler gibi onların zihin dünyasını işleyeceksiniz ve böylece yarınlarımızın inşasını, yarınlarımızın ihyasını sizler sağlayacaksınız” sözlerine yer verdi.

Eğitim Alanında Büyük Bir Devrim Gerçekleştirdik -D909



seers cmp badge