“Uluslararası Toplum ve Kuruluşların En Fazla Sorumluluk Üstlenmesi Gereken Bir Süreçten Geçiyoruz”

“Uluslararası Toplum ve Kuruluşların En Fazla Sorumluluk Üstlenmesi Gereken Bir Süreçten Geçiyoruz”

Türkmenistan’ın tarafsızlığının 20. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Tarafsızlık Konferansı’na katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Barış ve istikrarı tehdit eden ihtilaflar ile bu ihtilafların ortaya çıkarttığı belirsizlikler istisnasız tüm ülkeleri etkiliyor. Sivil kayıplar ve toplu göç olayları sebebiyle insani boyutu ön plana çıkan bu ihtilafların uluslararası hukuk ve iş birliği çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımız sınamaların üstesinden ancak hep birlikte hareket ederek gelebiliriz” dedi.

Resmî bir ziyaret gerçekleştirmek ve temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’ın tarafsızlığının 20. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Tarafsızlık Konferansı’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konferansta, davetli ülkelerin devlet ve hükûmet başkanları ile katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Konuşmasına “Türkmenistan’ın güzel başkenti, sevgi, muhabbet şehri Aşkabat’ta sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum” sözleri ile başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a teşekkür etti ve Türkmenistan’ın Tarafsızlık Bayramı’nın 20. yıl dönümünü münasebetiyle Türkmenleri kutladı.

“ORTA ASYA, TÜRK TARİHÎ VE KÜLTÜRÜNÜN MEMBASIDIR”

Orta Asya’nın, Türk tarihî ve kültürünün membaı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Atalarımızın bin yıl önce geldiği bu topraklarla olan mensubiyet duygularımız aradan geçen zamana rağmen hala tazedir, hala güçlüdür. Anadolu’yu bizlere vatan kılan Malazgirt Zaferi’nin büyük kumandanı Sultan Alparslan’ın ebedi istirahatgâhı olan bu coğrafya, bizim için ifade ettiği özel anlamı ilanihaye devam ettirecektir. Kalplerimizdeki muhabbet duygusunun karşılıklı olduğunu biliyorum. Türkmenistan’ın her alanda kaydettiği gelişme bizi de sizler kadar mutlu ve bahtiyar ediyor. Bu duygularımı kadirli doğanım, kıymetli kardeşim Sayın Berdimuhamedov’a her fırsatta ifade ettim. Tarihî serüvenimiz içinde kimi zaman birbirimizden uzak kaldığımız dönemler oldu ama gönüllerimizdeki birlikteliğimiz hiçbir zaman eksilmedi, hiçbir zaman kopmadı.”

“ATA VATANIMIZ TÜRKMENİSTAN’LA OLAN İLİŞKİLERİMİZE ÖZEL ÖNEM VERDİK”

27 Ekim 1991’de bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan’ı ilk tanıyan ve burada ilk büyükelçiliği açan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bağımsızlığından bu yana ata vatanımız Türkmenistan’la olan ilişkilerimize özel önem verdik, itina gösterdik. Türkmenistan’la sahip olduğumuz köklü tarih ve müşterek değerlerimiz, ilişkilerimizin sağlam zeminini oluşturuyor. Bu temel üzerine bina ettiğimiz ilişkilerimizin inşallah önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek süreceğine inanıyorum” dedi.

Türkmenistan’ın 12 Aralık 1995’te Birleşmiş Milletler’de Türkiye’nin de desteği ve 185 ülkenin oyuyla daimi tarafsızlık statüsü kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’ın, dış politikasının esası haline getirdiğini bu statü çerçevesinde bölgesinde ve dünyada dostane ilişkiler geliştirdiğini dile getirdi.

“TÜRKMENİSTAN TARAFSIZLIK SİYASETİYLE KESİNTİSİZ İSTİKRAR VE KALKINMAYI YAKALADI”

Türkmen dış politikasının temel prensibi olan tarafsızlık siyaseti ile Türkmenistan’ın kesintisiz istikrar ve kalkınmayı yakaladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daimi tarafsızlık politikasının Berdimuhamedov önderliğinde aktif tarafsızlığa dönüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugün Türkmenistan, bölgede yaşanan çatışmaları sona erdirmek için en çok çaba harcayan ülkelerin başında geliyor. Kardeş Türkmenistan’ın izlediği bu politikanın, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin ortak fayda temelinde iş birliği ruhu ile gelişmesine katkı sağladığını memnuniyetle görüyorum. Açık kapılar politikası Türkmenistan’ın bir diğer önemli atılımıdır. Türkmenistan bu çerçevede tesis ettiği ilişkilerle kendinden emin, bölgesel istikrara katkı sağlayan, uluslararası alanda takdirle izlenen bir ülke konumuna gelmiştir.”

“TÜRKMENİSTAN’IN YANINDA YER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi’nin Aşkabat’ta açılmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu merkez için Aşkabat’ın seçilmesi Türkmenistan’ın bölgesel ve uluslararası alanda oluşturduğu güven duygusunun göstergesidir. Türkiye, Türkmenistan’ın bölgesel ve küresel barışa, istikrara, dayanışmaya katkı sağlamaya yönelik girişimlerini desteklemektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkmenistan’ın yanında yer almaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“GÜVENLİK SORUNLARININ ARTTIĞI, TERÖRİZM TEHDİDİNİN YAYGINLAŞTIĞI BİR DÖNEMDEYİZ”

Tarafsızlık Konferansı’nda, dünyanın ihtiyaç duyduğu barış ve güvenlik konularının yanı sıra kalkınmaya yönelik uluslararası iş birliğinin de ele alınacağını dile getiren Cumhurbaşkanı güvenlik sorunlarının arttığı, terörizm tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu konferansın, zamanlamasının da önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun ve kuruluşların en fazla sorumluluk üstlenmesi gereken bir süreçten geçildiğini vurgulayarak, “Barış ve istikrarı tehdit eden ihtilaflar ile bu ihtilafların ortaya çıkarttığı belirsizlikler istisnasız tüm ülkeleri etkiliyor. Sivil kayıplar ve toplu göç olayları sebebiyle insani boyutu ön plana çıkan bu ihtilafların uluslararası hukuk ve iş birliği çerçevesinde bir an önce çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz. Önümüzdeki dönemde karşı karşıya kalacağımız sınamaların üstesinden ancak hep birlikte hareket ederek gelebiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını Türkmenistan’ın daimi tarafsızlık statüsünün 20. yılını tekrar kutlayarak ve Başkan Berdimuhamedov’a takip ettiği politikalar ve barışa verdiği destekten ötürü teşekkür ederek tamamladı.

LİDERLER ONURUNA RESMÎ ÖĞLE YEMEĞİ VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın ardından, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un konuk ülke liderlerinin onuruna verdiği resmî öğle yemeğine katıldı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan  -Türkiye  - A03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan  -Türkiye  - A053 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan  -Türkiye  - A0533 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan  -Türkiye  - A0543

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan  -Türkiye  - A02

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ



seers cmp badge