Gençlerle Birlikte Dinamik Bir Parlamentoya Sahip Olacağız

Gençlerle Birlikte Dinamik Bir Parlamentoya Sahip Olacağız

CNN Türk-Kanal D ortak yayınında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa değişikliği ile milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesi hakkında “Benim de şu anda en çok olması gerektiğine inandığım en önemli madde bu. Bugün, bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir dinamik parlamentoyu açtığımız zaman, bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınına konuk oldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğan TV Ankara Temsilcisi gazeteci Hakan Çelik’in, Anayasa değişikliğine ve gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı.

“ÜLKEMİZİN KADERİYLE ALAKALI CİDDİ BİR ADIM ATIYORUZ”

16 Nisan’da Türkiye’nin geleceğinin şekilleneceği bir halk oylamasının insanların hayatını nasıl etkileyeceğinin ve yöneltilen eleştirilerin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekranlarda veya sosyal medyada hazırlanan yasayla ilgili yaklaşım tarzlarının hazmedilerek gündeme getirilmediğini gördüğünü söyledi. Konunun tamamen kapsamı dışında bir yere çekilmek istendiğini, ağzı olan konuşuyor şeklinde bir durumun ortaya çıktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu 18 madde nedir önce buna bir bakalım. Bu 18 maddeyi önce bir hazmedelim. Biz ülkemizin geleceğine yönelik, ülkemizin kaderiyle alakalı ciddi bir adım atıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Nihai karar mercinin millet olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve MHP’nin dayanışma hâlinde 339 oyla halk oylaması yolunu açtığını belirterek “Milletimiz burada nihai kararı verecek. Söz ve karar onun” dedi.

“BİZ İSTİYORUZ Kİ TEMSİLDE ADALET GELSİN”

Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkartıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 143 bin kişiye bir milletvekilinin düştüğünü belirterek, “Bu tabii temsilde adaleti getiriyor mu? Hayır. Biz şimdi istiyoruz ki temsilde adalet gelsin, bunun adımlarını atalım, bundan rahatsız olmaya gerek yok ki. Burada her siyasi parti, göstereceği adaylarıyla beraber, bu saydığım ülkeler AB üyesi ülkeler, oralarda olduğu gibi burada da böyle bir adımı atalım ki temsilde adaleti sağlayalım istedik. Buraya gelişimizin de gerekçesi bu” diye konuştu.

“GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ”

Milletvekili seçilme yaşının 25’ten 18’e indirilmesine yönelik yapılan eleştirilere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Benim de şu anda en çok olması gerektiğine inandığım en önemli madde bu. Bugün, bizim çok dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir dinamik parlamentoyu açtığımız zaman bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir. Benim gencim ‘Benim için bu ülkenin kaderinde rol oynama imkânı var’ diyecek. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşı 18, fakat AB ülkelerinin yüzde 73’ünde milletvekili seçilme yaşı 18. Bundan daha güzel örnek olur mu? 25’in altında bakan olanları biliyorum. Niye biz gencimize güvenmiyoruz, gençliğimize niye güvenmiyoruz?”

“İSTİKRAR VE GÜVENİ KAYBETMEMELİYİZ”

Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin 5 yılda bir, birlikte yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece şu anda biz bileceğiz ki beş yıl sonra şu gün bu ülkede cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis seçimi olacak. Senkronize bir sisteme böylece gireceğiz çünkü bu istikrarı ve güveni getiriyor, bizim buna ihtiyacımız var. Bizim eksik de olsa şu 14 yıl içerisindeki en önemli sihir kavramlarımız istikrar ve güvendir ve ‘biz bu istikrar ve güveni kaybetmemeliyiz’ diyorum” şeklinde konuştu.

“100 BİN SEÇMEN CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTEREBİLECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanının görev süresinin beş yıl olacağını ve bir kişinin en fazla iki defa seçilebileceğini söyledi. Yeni değişiklikle 100 bin seçmenin seçim zamanında bir cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu da millete verilen önemin, güvenin en önemli değişiklik maddelerinden bir tanesi ama 100 bin seçmen olacak” diye konuştu.

Anayasa değişikliğinde bir diğer maddenin de cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkilerinin birleştirilmesine ilişkin olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ana muhalefetin başındaki zat ne diyor, ‘Başbakan başka partiden cumhurbaşkanı başka partiden bunlar hep kavga edecek’ şimdi onu kalkıp da bu sistemle niye bağdaştırıyorsun?” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuya açıklık getirdiği ve “Meclis’te çoğunluğu olan partiyle cumhurbaşkanı farklı tandanslardan gelen insanlar olursa bir çatışma, bir görüş ayrılığı olabilir diye galiba onu tashih etti açıklamasında” şeklindeki ifade üzerine, “Onu tashih de etse kendini kurtaramaz, niye? Çünkü her geçen gün bakıyorsunuz adeta bir yalan makinesi üretim yapıyor, böyle şey var” karşılığını verdi.

“CUMHURBAŞKANININ MECLİS’İ FESİH YETKİSİ YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası seçim sonuçlarında farklı görüşlere sahip Cumhurbaşkanı ve Meclis yapısının ortaya çıkması ihtimali hatırlatılarak, “Fesih yetkisi var ya bu fesih yetkisi mi kullanılır, yoksa başka bir yöntem mi?” şeklindeki soru üzerine, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının fesih yetkisi yok. Saf tipler var, televizyonlara çıkıyorlar, bazıları sosyal medyada diyor ki ‘Cumhurbaşkanı burada fesih yetkisiyle güçlendiriliyor, fesih yetkisi kullanacak’ diyor, cumhurbaşkanın böyle bir yetkisi yok, yalan. Yeni düzenlemeyle beraber cumhurbaşkanı böyle bir fesih yetkisine sahip olmadığı gibi eğer ülke bir erken seçime gitme durumundaysa erken seçime gitme kararını parlamento alır. Cumhurbaşkanının erken seçime götürme yetkisi dahi yok.”

Cumhurbaşkanı ile başbakanın yetkilerinin birleştirildiğini ve kavganın, gürültünün ortadan kaldırıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başbakanlık kaldırılıyor, artık başbakanlık yok, Sayın Kılıçdaroğlu’nun bunu da bilmesi lazım, artık başbakan yok” dedi.

“100 YARDIMCI DİYE BÖYLE SAFSATA ŞEYLER OLMAZ”

Başkan yardımcısı sayısına ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu söylemenin çok erken olduğunu belirterek, “Normal şartlarda şu anda cumhurbaşkanlığı seçimi, aynı şekilde parlamento seçimi 2019’un Kasım’ında olacak. O seçim geldiği zaman zaten o seçime giderken bunun da nerede, ne, nasıl olacak onlar hepsi yasalarla da düzenlenmek suretiyle ortaya çıkacaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı şeyler görüşülmeden konuşulmasının doğru olmayacağına işaret ederek, “Fakat Sayın Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi de böyle yani çok çok kusura bakmayın o da kusura bakmasın yani ‘100 yardımcı’ filan diye böyle safsata şeyler olmaz” dedi.



seers cmp badge