Başbakan Yıldırım, “Türkiye-Singapur ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor”

Başbakan Yıldırım, “Türkiye-Singapur ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor”

Başbakan Binali Yıldırım, “Serbest Ticaret Anlaşması ekim ayında yürürlüğe girecek ve Türkiye-Singapur ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatmış olacağız. Bütün bu gelişmeleri ikili ilişkilerimize stratejik derinlik kazandıran tarihi adımlar olarak görmekteyiz.” dedi.

Başbakan Yıldırım, resmi temaslarda bulunduğu Singapur’da, Başbakan Lee Hsien Loong tarafından Istana Sarayı’nda verilen akşam yemeğine katıldı.

Yemekte selamlama konuşması yapan Yıldırım, “İlk bakışta Singapur’un bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin 1969 yılında yani 48 yıl önce kurulmuş olduğu kabul edilse de Türkiye’nin bu bölgeyle ilişkisi 19. yüzyılın başlarına kadar gitmektedir. Nitekim ilk konsolosluk Osmanlı döneminde, 1865’te Singapur’da açılmış. Bu gerçek, Türklerin hem Singapur’a ve bölgeye olan ilgisinin hem de Singapur insanının ülkemizdeki gelişmeleri öteden beri ilgiyle izlediğinin bir kanıtıdır.” dedi.

Başbakan Yıldırım, Asya-Pasifik bölgesinde saygın ve değerli bir ortak olarak görülen Singapur ile ilişkilerin tarihi bir döneme girdiğini belirterek, özellikle son 10 yıl süresince siyasi temasların giderek yoğunluk kazanmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler ve Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) başta olmak üzere önemli uluslararası platformlarda sağlam bir ortaklık tesis edildiğine dikkat çeken Yıldırım, Türkiye’nin, ASEAN’ın sektörel diyalog ortağı olarak iki hafta önce kabul edilmesinde verilen destek için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakan olarak 2014’te Singapur’u ziyaret ettiğini daha sonra Singapur Başbakanı Lee’nin Türkiye’ye resmi ziyarette bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, karşılıklı ziyaretlerin ardından ilişkilerin, stratejik ortaklık düzeyine yükseldiğini ve Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin başladığını anlattı. Yıldırım, Singapurlu mevkidaşı Lee’nin, iki yıl önce G20 Zirvesi dolayısıyla Türkiye’yi ziyareti sırasında söz konusu anlaşmanın imzalandığını dile getirdi.

TÜRKİYE-SİNGAPUR SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Yıldırım, Serbest Ticaret Anlaşması’nın onay sürecinin tamamlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Öyle ümit ediyorum ki kısa sürede, ekim ayında anlaşma tamamen yürürlüğe girecek ve Türkiye-Singapur ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatmış olacağız. Bütün bu gelişmeleri ikili ilişkilerimize stratejik derinlik kazandıran tarihi adımlar olarak görmekteyiz. Bu vesileyle iki ülkenin halkları arasında gelişmekte olan sıcak ve samimi bağlarla farkındalığı daha da güçlendirmek için ortak kültürel faaliyetlerin artırılmasına önem veriyoruz. Özenle tesis ettiğimiz ve büyük değer verdiğimiz ortaklığımızın, her iki ülkenin halklarının istikrarı ve refahı temelinde geliştirilerek daha da yükseltilmesi yönünde kararlıyız.”

Başbakan Yıldırım, konuşmasını, Singapurlu mevkidaşı Lee’yi Türkiye’ye davet ederek tamamladı.

Basına kapalı verilen yemeğe, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Recep Akdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, milletvekilleri ve bazı bürokratlar da katıldı.



seers cmp badge