Türkiye, dünyaya örnek teşkil ediyor
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “İnanıyorum ki Türkiye, mültecilerin sığınma ülkesi olarak örnek teşkil ediyor. Bu aynı zamanda, Türkiye’nin tüm dünyaya, bu işin nasıl yapılacağına dair örnek gösterilen bir durum. Diğer ülkeler de bu şekilde olmalı” dedi.
Grandi, göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Türkiye’den ayrılmadan önce İstanbul Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 günlük ziyaret kapsamında Gaziantep ve İstanbul’da görüşmeler yaptığını anlattı.
Ziyaretleri kapsamında çok verimli toplantılar gerçekleştirdiğini anlatan Grandi, “Gaziantep’te Nizip 1 ve 2 mülteci kamplarını ziyaret ettim. Türkiye’nin 2,5 milyonu aşan mülteciye ev sahipliği yapıyor olmasından çok etkilendim. Özellikle güvenlik noktasında çok karmaşık bir durum olmasına rağmen sınırların hep açık olmasından etkilendim. Tabii ki sınırlar yönetiliyor ama şu an sınırlar açık. Bu şekilde de görmek istiyoruz.” diye konuştu.
BM ve Türkiye’nin çok iyi bir işbirliği içinde olduğuna dikkati çeken Grandi, Türkiye’de sığınmacılarla ilgili yönetimin çok iyi bir şekilde yürütüldüğünü, ayrıca Suriyeli sığınmacıların iş gücüne erişimleriyle ilgili düzenlenen örnek teşkil eden bir gelişme olduğunu, düzenlemeden memnuniyeti duyduğunu dile getirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bugün İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Grandi, şöyle devam etti:
“İnanıyorum ki Türkiye, mültecilerin sığınma ülkesi olarak örnek teşkil ediyor. Bu aynı zamanda, Türkiye’nin tüm dünyaya, bu işin nasıl yapılacağına dair örnek gösterilen bir durum. Diğer ülkeler de bu şekilde olmalı. Daha çekimser davranan ülkeler görüyoruz. Var olan durum çok büyük bir mülteci krizi.”
Önümüzdeki günlerde Londra’da mültecilerle ilgili bir konferans gerçekleşeceğini aktaran Grandi, konferansın sığınmacılar için önemli fırsatlar taşıdığını vurguladı.
Krizin politik sorunlardan kaynaklandığını aktaran Grandi, Suriye’deki durumla ilgili etkisi olabilecek devletlerin bir araya gelebilecekleri platformlarda barışa bir an önce ulaşılabilmesi için artık ellerinden geleni yapmaları gerektiğini vurguladı.
– Çalışma izni
Bir gazetecinin Suriyeli sığınmacıların çalışma izinlerine ilişkin sorusu üzerine de Grandi, çalışma izinlerine ilişkin BM olarak çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Bunlar kolay kararlar değil. Türkiye’de 2.5 milyon Suriyeli için verilmiş durumda. Bunlar adım adım gelişir. Bunun Suriyeliler için de başlamış olması takdir edilebilecek bir şey. Adım adım da farklı şekilde gelişebileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Başka bir gazetecinin Sultanahmet’teki terör saldırısını gerçekleştiren kişinin Suriyeli olmasına ilişkin bir soruya ise Grandi, şu yanıtı verdi:
“Bu sadece Türkiye’de olmuş bir durum değil. Farklı ülkelerde de oldu. Önemli olan bu tarz suçlara dahil olmuş kişilerin suç hukuku çerçevesinde gereğinin yapılmasıdır. Mültecilerin de var oldukları ülkelere karşı sorumlulukları vardır. Hukuk çerçevesinde de cevap verilir. Korkutucu olan bazı Avrupa ülkelerinde görüyoruz. Maalesef bir kaç mültecinin büyük terör olaylarına ya da suça karışmış olmaları bu büyük mülteci topluluğunun hepsinin aslında genelleştirilerek aynı grupta yargılanması konusu asıl korkutucu olan sonuç olur. Mülteciler de korkudan kaçan kişiler, korku vermeye gelen kişiler değil.”
Grandi, toplantının ardından bölge ziyaretleri kapsamında Dubai’ye hareket etti.