Üyelik sürecimizi yeniden canlandırdık

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün üyelik sürecimizi yeniden canlandırdık. Avrupa bölgesindeki bütün dengesizliklere ilişkin entegre bir strateji üzerinde, sığınmacı krizine ilişkin olarak omuz omuza çalışma konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “AB üyelik sürecimizi yeniden canlandırırken ve hızlandırırken stratejik işbirliğimizi de genişletiyor olacağız” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi’ndeki “AB-Türkiye Zirvesi”nin ardından Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ortak basın toplantısına katıldı.

Davutoğlu görüşmelerin içeriğine ilişkin olarak, “Bu gerçekten tarihi bir gün ve tarihi bir toplantı. 11 yıl içerisinde ilk kez Türkiye ve AB arasında böyle bir toplantı oldu. Bu tarihi bir toplantı oldu. Toplantıdaki verimli görüşmelerden dolayı minnettarım. Burada üzerinde anlaştığımız metinde ve ortak deklarasyonumuzdaki kilit konsept üyelik sürecimizin yeniden canlandırılmasıdır. Bunun iki boyutu söz konusu; bunlardan biri Türkiye’nin AB üyeliği süreci” dedi.

Davutoğlu, görüşmelerde mutabakata varılan konuları şöyle sıraladı:

“Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin ardından her yıl iki zirve yapılması konusunda anlaşmaya vardık. Ayrıca son derece etkili bir şekilde ilişkilerimizin derinleştirilmesi için yüksek düzeyde ekonomik diyalog, yüksek düzeyde enerji diyaloğu, yüksek düzeyde politik diyalog mekanizmalarının sağlanması konusunda da anlaşmaya vardık. Bu anlamda üyelik sürecimizi yeniden canlandırırken ve hızlandırırken stratejik işbirliğimizi genişletiyor olacağız.

14 Aralık tarihinde 17. fasıl açılacak. Bazı diğer fasıllar da yolda olacak. Aynı zamanda vizelerin kaldırılması ve geri kabul süreçleri de önümüzdeki yıl tamamlanmış olacak. Bunlar ileriye dair hem yeni fasılların açılması açısından, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, ekonomik ilişkilerimizin derinleştirilmesi ve en yüksek düzeyde stratejik işbirliği ve görüşmelerimiz açısından son derece önemli adımlar. Aldığımız bu kararlar son derece önemli. Ayrıca Avrupa’daki bütün meslektaşlarımın da Türkiye ve AB’nin üyeleri ile birlikte kıtada ortak bir kadere sahip olduğu konusunda Türkiye’nin üyeliğinin sadece birlik ve Türkiye için değil aynı zamanda küresel barış için de kazanç olacağı konusunda anlaştığını görmekten memnuniyet duyuyorum.”

Türkiye’nin etrafındaki politik problemlere, gerilimlere ve özellikle Suriye’den AB bölgesine gelen yasadışı göçe ilişkin olarak, “ortak bir eylem planında” anlaşmaya varıldığını belirten Davutoğlu, “Bu eylem planına göre temel yaklaşım bunun ortak bir mesele olduğu. Bu sadece Türkiye’nin ya da AB’nin değil. Türkiye ve AB bu insani krizin sorumluları değil. Fakat en nihayetinde sığınmacı krizinin nasıl çözümleneceği konusunda birlikte hareket etmek zorundayız. Yine bu krizi çözebilmek için Suriye krizinin çözümlenmesi gerektiği konusunda da anlaşmaya vardık. Aksi taktirde onlarca ortak eylem planımız olsa da, eğer sığınmacı dalgası bu şekilde gelmeye devam ederse Türkiye ve AB çok daha büyük problemlerle karşılaşır” ifadelerini kullandı.

Karşı karşıya kalınan sığınmacı krizine ilişkin geçmişteki eksiklikleri hatırlatan Davutoğlu, “Toplantılarda da söylediğim gibi, (sığınmacılar) şu anda Birleşmiş Milletler sisteminin krizin erken safhalarında çözüm bulma konusundaki başarısızlığının faturasını ödüyorlar. Şimdi böyle bir problemimiz var. Türkiye’de Irak’tan gelen 300 bine ek olarak hali hazırda neredeyse 2,2 milyon sığınmacı var. Bu zamana kadar 8 milyar dolar harcadık. Bu sadece kamplar için olan harcama. Bazı kasabalarda Türk vatandaşlarından fazla Suriyeli sığınmacı var. Bu zamana kadar sorumluluğu kendi başımıza almaya çalıştık. Fakat AB ile birlikte bu krizle nasıl başa çıkılacağı konusunda ortak bir eylem planı için anlaştık” dedi.

Avrupa Birliği tarafından sığınmacılar için verilecek maddi desteğe ilişkin de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, “Bu 3 milyar avro Türkiye’ye verilmiyor; Suriyeli sığınmacılara veriliyor. Buradaki temel felsefe ise yükün paylaşılmasıdır. Yeniden yerleşim ve diğer uygulanabilir konular önümüzdeki dönemde görüşülecek. Türkiye bu insani krizin çözümlenmesinde her ülke ile ayrı ayrı ve genel olarak AB içerisinde görüşmeye hazır. Savaşın, Esed rejiminin devlet terörünün, barbarca bir organizasyon olan DAEŞ terörünün kurbanlarına yardımcı olmak için… Ankara’da, Paris’te, Beyrut’ta birçok farklı yerde masum sivillerin ölümüne neden olan teröre karşı savaşmalıyız” dedi.

Davutoğlu, “Bugün üyelik sürecimizi yeniden canlandırdık. Avrupa bölgesindeki bütün dengesizliklere ilişkin entegre bir strateji üzerinde, sığınmacı krizine ilişkin olarak omuz omuza çalışma konusunda anlaştık” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A23 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A27 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A29 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A2313

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A237 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A236 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A2318 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB-Türkiye Zirvesi -A2310

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ (2)

Antalya -Türkiye - ,Kemer,Kaş ,Kiralık Tekne,Yelkenli,Yat,Gulet- 676Antalya -Türkiye - ,Kemer,Kaş ,Kiralık Tekne,Yelkenli,Yat,Gulet- 679



seers cmp badge