“Milli Tren”in yük vagonu Sivas’ta üretilecek – Dev Yatırımlar
Türkiye Demiryolu Makinalari Sanayi A.Ş (TÜDEMSAŞ), “Milli Tren Projesi” kapsamında üretilecek milli yük vagonunun 2016 yılının son çeyreğinde raylarda olmasını hedefliyor.
TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, 2013 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla milli tren çalışmalarının başlatıldığını ve milli yük vagonu görevinin şirketlerine verildiğini söyledi.
Bu proje kapsamında, TCDD Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, TCDD Cer, Yük ve Fabrikalar Dairesi Başkanlıkları ile İstanbul Teknik, Cumhuriyet ve Karabük üniversitelerinden akademisyenler ve TÜDEMSAŞ teknik personelinden oluşan 50 kişilik heyetle ilk etapta literatür taraması yaptıklarını aktaran Koçarslan, dünyada analizler yapıp konsept çalışmalarını bitirdikten sonra yük vagonunun özelliklerini ortaya koyduklarını belirtti.
Koçarslan, milli tren projesi kapsamında şirketlerinde üretilecek yeni milli yük vagonunun özelliklerine değinerek, “En önemli özelliklerinden biri A tipi bujiye sahip olmasıdır. Ortasında mafsallı 3 buji olacak. Dünyanın en gelişmiş fren sistemi olan kompakt fren sistemiyle donanımlarının yapılmış olması diğer önemli özelliklerindendir” diye konuştu.
Mafsallı bujilerin bakım kolaylığı sağladığına işaret eden Koçarslan, bu tip bujilerin daha hafif ve uzun ömürlü olduğunu, işçilik ve üretim maliyetlerinin düşük olduğunu vurguladı.
Vagonun konsept tasarımının bittiğini, bazı analizlerin ise devam ettiğini anlatan Koçarslan, şunları kaydetti:
“Üretime geçişi, 2016 yılının son çeyreği olarak planlamaktayız. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın Sivas ziyaretinde bizlere vermiş olduğu hedef doğrultusunda milli yük vagonlarını Sivas’ta üreteceğiz ve yurt dışına ihraç edeceğiz. Allah nasip ederse 2016’nın son çeyreğinde satışlarımızı yapmış olacağız. Bu vagonumuzdan şu anda Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü 150 adet sipariş verdi.”
– “12 farklı vagon üreteceğiz”
Fabrikada konsept değişikliği yaptıklarını dile getiren Koçarslan, “Darası hafifletilmiş yeni nesil yük vagonlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. 2018 yılına kadar 12 farklı vagon üreteceğiz. Bu vagonların hepsi sınıfında Avrupa’nın en hafif vagonları olacak. Fren sistemi, bujiler tamamen yeni nesil, yeni projelerle yola çıktık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda buradan yük vagonu ihracatı yapacağız” dedi.
TÜDEMSAŞ’tan çalışan işçisinden teknisyenine, birim amirlerinden üretim atölyelerine herkesin bir ekip ruhuyla çalıştığını vurgulayan Koçarslan, Türkiye’nin, hem Ortadoğu’nun hem de Avrupa’nın yük vagonu merkezi olacağını dile getirdi.
Koçarslan, bu çalışmalarla yük vagonu endüstrisi ve sanayisinin Sivas’ta gelişmiş olacağını, kentin bu alanda cazibe merkezi olacağını söyledi.
Fabrikada ağırlıklı olarak montaja dayalı üretim yaptıklarını da ifade eden Koçarslan, bölgede ciddi yan sanayinin ve istihdamın oluşmaya başladığını ve bölgenin demiryolu alanında yük vagonu üssü haline gelmesini planladıklarını anlattı.