“Japonya Başbakanı Abe’nin Ziyareti Kadim Dostluğumuzu Daha da Pekiştirecek”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yi kabulünün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkiler ve mevcut projelere değinerek, “Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir” dedi.
Başbakan Abe’yi ve heyetini misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7-8 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği Japonya resmî ziyaretinde İmparator Akihito ve Başbakan Abe ile yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını, mevcut iş birliğinin daha da ilerletilmesine yönelik siyasi iradelerini teyit ettiklerini hatırlattı.
Başbakan Abe’nin bu ziyaretini, söz konusu iradenin en somut ve güçlü tezahürü olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün dostum Başbakan Abe’yle yine kapsamlı bir görüşmede bulunduk. Gerek ikili, gerekse heyetler arası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye-Japonya arasındaki ekonomik, ticari, bunun yanında özellikle enerjiye dayalı neler yapabiliriz; bunları görüşme, bölgesel sorunları ele alma, değerlendirme fırsatımız oldu. Tabii bunun yanında yarın başlayacak olan G-20 Antalya Zirvesi’ni de değerlendirme fırsatımız oldu” açıklamasında bulundu.
“TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİNDE ERTUĞRUL FIRKATEYNİNİN ÖZEL YERİ VAR”
Ticaret, ekonomi ve enerji başta olmak üzere, ikili ilişkileri tüm yönleriyle istişare ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Fırkateyni’nin son derece özel bir yer tuttuğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bundan 125 yıl önce; şu anda bulunduğumuz mekân bu bakımdan çok çok anlamlı. Az önce gelirken dostum Abe’ye onu da hatırlattım; zira şu mekân bildiğiniz gibi Sultan İkinci Abdülhamid’in bize bir mirasıdır. Ve 125 yıl önce İkinci Abdülhamid Han, Japon İmparatoru Meiji’ye hediyelerini ve iyi dilek mesajlarını götüren Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda geçirdiği bir kaza sonucu Kushimoto açıklarında battı. Eğer içeri girdiğinizde sunulan, hazırlanan sergiyi de gördüyseniz o sergide de bunlar zaten resmedilmiş, ifade ediliyor. Bölge halkı denizcilerimizi kurtarmak için hayatlarını hiçe sayarak büyük çaba sarf ettiler. Zaten özet filmde de bunu izledik. Tamamı inanıyorum ki sunuma arz edildiğinde bunun çok daha farklı olduğunu göreceğiz ve Türk-Japon ilişkilerinin nereye dayandığını görme anlamında inanıyorum ki yeni bir tarihi birlikte yazacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonların 125 yıldır şehitlerimizin aziz hatıralarına sahip çıkarak gerçekten çok farklı, çok müstesna bir duruş sergilediğini vurgulayarak, bunu çok önemsediklerini ve bu vesileyle bir kez daha tüm Japon halkına şahsı ve Türk milleti adına teşekkür ettiğini söyledi.
“TÜRK HAVA YOLLARI 1985 YILINDA VEFA BORCUNU ÖDEMEYE ÇALIŞMIŞTIR”
Türk-Japon dostluğunu perçinleyen bir diğer olayın 1985 yılında gerçekleşen tahliye olayı olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Hava Yolları 1985 yılında İran-Irak savaşının en sıkıntılı günlerinde Tahran’da mahsur kalan 215 Japonya vatandaşını tahliye ederek Japon halkına adeta vefa borcunu ödemeye çalışmıştır. Bugün değerli dostumla bu iki dramatik olayı işleyen ve ana tema olarak Türk-Japon dostluğunu konu alan Ertuğrul 1890 filmiyle ilgili hazırlanan 30 dakikalık tanıtımı izledik. Bu vesileyle, bu hayata geçmesi için çaba sarf eden, filmin çekilmesinde emeği geçen herkesi sizlerin huzurunda bir kez daha tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
“SİNOP’TAKİ NÜKLEER SANTRAL 2023’E YETİŞMELİ”
Başbakan Abe’yi iki gün sonra G-20 Zirvesi için bu kez Antalya’da konuk edecek olmalarının kendileri için ayrı bir memnuniyet vesilesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Abe’nin bu ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inandığını dile getirdi. Geçen yıl hizmete açılan Marmaray tüp geçidi ile İstanbul-İzmir otobanı arasında yer alan İzmit Körfezi üzerinde inşa edilen köprüyü, geleceğe ve bugüne, Türk-Japon iş birliğiyle vurulan mühürler olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını şu cümlelerle tamamladı: “Kendisinin ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah Çanakkale geçişinde de Japonya’yla beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji santralinin de, hedefimiz 2023’e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum.”
JAPONYA BAŞBAKANI ABE: “TÜRKİYE İLE JAPONYA, ASYA KITASINI DOĞUDAN VE BATIDAN DESTEKLEYEN İKİ KANATTIR”
Japonya Başbakanı Shinzo Abe de, yaklaşık iki yıl sonra Türkiye’yi ziyaret etmekten ve İstanbul’un manzarasını görebilmiş olmaktan ötürü mutlu olduğunu söyledi. “Türkiye’de 150 yıldır düşlenen Asya ve Avrupa yakalarını birleştiren demir yolu tüneli projesinin açılışını Sayın Erdoğan’la birlikte yapabilmiş olduğumu gururla, sevinçle anımsadım” diyen Başbakan Abe, bu yılın, Ertuğrul Fırkateyni faciasının 125’inci yılı olmasının yanı sıra, İran-Irak savaşında Japonların Türkiye tarafından kurtarılmasının da 30’uncu yıl dönümü olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kendisi arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlendiğini açıklayan Başbakan Abe, bugün iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirmek, güçlendirmek amacıyla güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle Sayın Erdoğan’ın Antalya’daki düzenledikleri G-20 Zirvesine yoğun bir şekilde destek olacağımızı belirtmek istiyorum. Türkiye’nin sağlıklı gelişmesi ve kalkınması, aynı zamanda uluslararası toplumun önemli bir sorunu olan terör ve aynı zamanda mülteciler sorunlarını, bunlarla ilgili olarak da G-20’de zirve liderlerinin güçlü mesajlar vermeleri gerektiği konusunda fikir birliğine vardık. İki ülkeler arasındaki ilişkilerde üst düzey iş birliği ilişkileri, ticaretin geliştirilmesi, yatırımın geliştirilmesi, Türkiye ve Japonya arasında bulunan potansiyelin ortaya çıkarılması yönünde görüştük.”
Ortadoğu’da yaşanan sorunlarla ilgili olarak Türkiye’nin ortaya koyduğu role saygı duyduklarını, Japonya olarak bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunmak istediklerini açıklayan Başbakan Abe, “Japonlar ve Türkler sıcak insanlar. Sıcak duygularla birbirlerine yaklaşıyorlar, güçlü bağlarla bağlıdırlar. Türkiye ile Japonya, Büyük Asya Kıtasını doğudan ve batıdan destekleyen iki kanattırlar. Sayın Erdoğan’la el ele vererek, Japonya ve Türkiye olarak bu iki kanadı güçle, kuvvetle kanat çırptırmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
RESMÎ AKŞAM YEMEĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısından sonra, Japonya Başbakanı Abe onuruna Mabeyn Köşkü’nde bir akşam yemeği verdi.