ANGİKAD “YEREL YÖNETİMLERDE KADIN TEMSİLİ” KONFERANSI

ANGİKAD “YEREL YÖNETİMLERDE KADIN TEMSİLİ” KONFERANSI

ANGİKAD BAŞKANI AYSU YAVUZ: “YEREL YÖNETİMLERDE KADIN ORANI DÜNYA ORTALAMASI ALTINDA”

“DAHA ADİL YARINLARA ULAŞILMASINDA KADININ ROLÜ ÖNEMLİ”

ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği’nin düzenlediği “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili” temalı konferans, yurt içi ve yurt dışındaki önemli kadın belediye başkanlarını bir araya getirdi. Daha fazla kadının karar alma mekanizmalarında rol alması, kadının yerel yönetimlerde ve siyasette aktif olması temennisi ile bu konferansı düzenlediklerini kaydeden ANGİKAD Başkanı Aysu Yavuz, “ Bugüne kadar sadece 119 kadın belediye başkanımız, 674 muhtarımız olmuştur ki, maalesef bu sayılar dünya ortalamalarının oldukça altında. Türkiye’nin daha adil ve müreffeh yarınlara ulaşmasında kadının rolü çok önemlidir” dedi.

Ankara Limak Ambassadore Hotel’de gerçekleşen konferans, büyük ilgi gördü. ANGİKAD tarafından düzenlenen ve İngiltere Büyükelçiliği’nin desteklediği konferans, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili farkındalık yaratması açısından da önem kazandı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden birçok kadın belediye başkanının yer aldığı konferansa, Londra Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş, Tunus Nabeul Belediye Başkanı Houda Skandaji da konuşmacı olarak katıldı. Konferansa, eski Devlet Bakanı Güldal Akşit de katılım gösterdi.

ANGİKAD Başkanı Aysu Yavuz, Londra Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş ve Tunus Nabeul Belediye Başkanı Houda Skandaji, konferans öncesi basın mensuplarıyla biraya geldi. Fırsat eşitliğine vurgu yapılan toplantıda, sosyal hayatta kadının konumu ve cinsiyet eşitliğinin desteklenmesine yönelik mesajlar verildi.

“KADIN BELEDİYE BAŞKANI ORANI YÜZDE 2,86”

Daha sonra NTV Editörü Funda Görey moderatörlüğünde “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili”konferansına başlandı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren ANGİKAD Başkan Aysu Yavuz, ANGİKAD’ın her biri kendi sektöründe önemli işler yapan kadın girişimcilerden oluştuğunu anlattı. “Projelerimizle kadın girişimciliğini desteklemek, kadının ekonomik, siyasi ve sosyal alanda gelişimine katkı sağlamak, eğitime ve toplumsal bilinçlenmeye yönelik yapılan tüm olumlu çabaların bir parçası olmak amacıyla birçok proje gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Bu projelerden binin “Yarımdan Bir Olmaz” sloganıyla gerçekleştirdikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık çalışmaları olduğunu belirten Yavuz, bu bağlamda “Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili” ne temas etmek istediklerini kaydetti.

Türkiye’de kadınların 1930 yılında yerel seçimlere, 1934 yılında ise genel seçimlere katılma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yavuz, o günden bu güne kadar sadece 119 kadın belediye başkanı ve 674 kadın muhtarın olduğunu bildirdi. Bu rakamların dünya ortalamasının altında olduğunu belirten Yavuz, “Ülkemizde şu anda kadın belediye başkanı oranı yüzde 2,86, kadın muhtar oranımız ise yaklaşık yüzde 1,34 civarındadır. Elbette Türkiye’nin daha adil ve müreffeh yarınlara ulaşmasında kadının rolü çok önemlidir ve bir çok sebeple desteklenmesi ve bu oranların önemli ölçüde yükselmesi gerektiğini anlamak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:
“Kadının gücünün ve yeteneklerinin hak ettiği değere kavuşması için konunun sosyolojik olarak irdelenmesi ve politik olarak karşılık bulması belki de ön şart olup, tüm mücadelemiz de zaten bunun içindir. Bu bağlamda, yerel yönetim temsilcilerinin aslında toplumun yapı taşları adına ne kadar önemli oldukları ve fırsat eşitliği çevresinde bu önemli görevde daha çok kadının söz sahibi olmasıyla toplumların gelişimine sağlayacağı katkının yadsınmaması önemli konuların başında geliyor.”

“BİREYSEL BAŞARI YETMEZ”

Daha sonra konuşan İngiltere Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Jennifer Anderson, İngiltere’de yerel yönetimlerdeki kadın sayısının da istenilen oranda olmadığını anlattı. Kampanyalarla yerel yönetimlerdeki kadın temsil oranını arttırmaya çalıştıklarını belirten Anderson, ilginin mütevazi düzeyde kaldığını ifade etti. Anderson, ANGİKAD tarafından düzenlenen bu konferansa destek verdikleri için mutlu olduklarını dile getirdi.

Politikanın güç olduğunu ve bu gücün toplum için kullanılacak bir güce dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken İngiltere Enfield Belediye Başkanı Saray Karakuş, her şeyin inanmakla başladığını söyledi. Dünyanın erkek odaklı olduğunu ve kadınların bunu değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Karakuş, “Bireysel başarı yetmez. Gerçek başarı, başka kadınları desteklediğinizde ve onlara kılavuz olduğunuzda elde edilir. ANGİKAD, bunu yapıyor” şeklinde konuştu.

Tunus Nabeul Belediye Başkanı Houda Skandaji ise Tunus’ta gerçekleştirilen 2011 devriminden sonra Tunuslu kadınların sokağa çıkarak ve meclise yürüyerek eşitlik istediğini anlattı. Bu çabaların sonuç verdiğini ve yasalara yüzde 50 yüzde 50 temsil oranının getirildiğin belirten Skandaji, ilk seçilen kadın belediye başkanının kendisi olduğunu söyledi. Cinsiyet eşitliği için gerçekten savaşılması gerektiğini dile getiren Skandaji, kadınlar olarak mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamak gerektiğini kaydetti.

“İLK HEDEF YEREL SEÇİMLER OLMALI”

Konferansta söz verilen eski Devlet Bakanı Güldal Akşit ise, kadınların ilk hedefinin yerel yönetimler olması gerektiğine dikkat çekti. Akşit, “Öz eleştiri yapacak olursak, biz kadınlar milletvekilliği, bakanlık istiyoruz. Yerel yönetimler konusunda aynı azmi göstermiyoruz maalesef” dedi. 17 senedir siyasetin içinde olduğunu ve önemli projelere imza attığını anlatan Akşit, 2001 yılında Mecliste kadın oranını yüzde 2.1 iken bugün bu oranın yüzde 15’i geçtiğini, ama bu oranın bile yetersiz olduğunu söyledi.

Farklı bölgelerden gelen kadın belediye başkanlarının da konuşma yaptığı konferans, soru- cevap şeklinde devam etti. Konferans sonrası, kokteylde keyifli sohbetler gerçekleştirildi.



seers cmp badge