KAZAKİSTAN TÜRK YATIRIMCISINI BEKLİYOR

KAZAKİSTAN TÜRK YATIRIMCISINI BEKLİYOR

Dünya ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zengini , 1991 yılında Sovyetler Birliği‘nden ayrılan , anayasa‘da üniter, laik cumhuriyet olarak tanımlanan ,doğal kaynakları, kültürel, ticari ve ekonomik anlamda Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü konumundaki Ülke olan KAZAKİSTAN .

Türkiye Cumhuriyeti Devletinde 2017 Nisan ayında, Türkiye -Kazakistan Büyükelçisi olarak atanan,Sayın Abzal Saparbekuly, 6 Ağustos 1975 doğumlu olup eğitimini Türkiye’de ODTÜ – Orta Doğu Teknik Üniversitesinde tamamlamıştır. Aynı zamanda Turkic Council – Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly Türkiye –Kazakistan arasında sıkı bir dostluğun olduğunu ve aynı zamanda ,Türkiye’nin kendileri için önemli bir stratejik ortak olduğunu ifade ederek, “Kazakistan’da çeşitli sektörlerde 2 bin 500 Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Ülkemiz, Çin, Rusya ve Orta Asya pazarına açılan önemli bir kapıdır. Şu anda Türkiye –Kazakistan ülkeleri arasında 3 milyar dolar civarında bir ticaret hacmimiz var. Ticaret hacmini önümüzdeki yıl 4 milyar dolara çıkarmak için yeni projeler üretiyoruz. Bu konuda da Türk iş adamlarının tecrübelerinden faydalanıp, birlikte çalışmak istiyoruz. Türkiye-Kazakistan arasında ciddi bir yatırım potansiyeli var. Ayrıca Kazakistan’da Uluslararası Astana Finans Merkezi faaliyet göstermektedir. Burası Kazakistan kanunlarına göre değil, uluslararası iş dünyasında kabul edilmiş İngiliz hukuk sistemine göre çalışan bir finans merkezidir. Bunun bünyesinde çeşitli kurumlar, bağımsız mahkeme ve uluslararası tahkim kurulları var. Bunların arasında tahkim üyesi Türk uzmanlarımız da mevcut. Bu açıdan da bakıldığında Türk yatırımcılar rahatlıkla yatırımlarını yapabilirler. Bu yatırım fırsatlarından yararlanmak için Türk iş adamlarını ülkemize davet ediyoruz. Sizlerden Ata topraklarına yatırım yapmanızı bekliyoruz” dedi.

Kazakistan’ın Avrasya’nın parlayan bir yıldızı olduğunu ifade eden Büyükelçi Saparbekuly, “Kazakistan Orta Asya Bölgesinin ekonomik lideri konumundadır. Yabancı yatırımcılara uluslararası standartları karşılayan, en uygun yatırım ortamı sağlayarak bağımsızlığından bugüne kadar 350 milyar dolar yabancı yatırımcı çekmiştir. Doğal kaynaklarının zenginliği bakımından yatırımcılar açısından çekici olmasıyla beraber Kazakistan’ın siyasi istikrarı ve ekonomik gelişmeye yönelik yaptığı reformlar sayesinde başta yabancı yatırımcılar ve Türk yatırımcıların gözde ülkesi haline gelmiştir” ifadelerinde bulundu.

Ayrıca Büyükelçi Saparbekuly, pandemi sürecini çok iyi yöneten Türkiye’nin sağlık alanındaki başarılı çalışmalarını da takdir ettiğini ifade ederken Kazakistan ile Sağlık dahil eğitim,teknoloji,bilişim alanlarında da da bir çok projelerinde hayata geçirilmesi noktasında birliktelik yaşamaktan onur duyduğunu ifade etmiştir.

Kazakistan’da İş Fırsatları!

Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği, özellikle Türkiye ve Kazakistan arasındaki iş ortaklığının gelişmesinde önemli ve büyük bir konuma sahip. İş fırsatlarını her daim geliştiren Büyükelçiliğin “Yatırımcılara Özel” iş fırsatları duyurusunda öne çıkan başlıklar şu şekilde :

KAZAKİSTAN’DA TÜRK YATIRIMCILARA ÖZEL İŞ FIRSATLARI

10 yıllığına tüm vergilerden muafiyet, altyapısı hazır arazi, güvenilir özel ve devlet ortaklığı,
%7- 8 faizli kredi imkanı,
İhracat desteği,
İngiliz hukuk sistemi mahkeme ve tahkim,
Elektrik ve doğal gazın metreküpü 0.15 – 0.25 kuruş,
Asgari ücret 170$,
Vasıflı işçi ücreti 250$,
200 milyonluk Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerini kapsayan gümrüksüz pazar imkanı,
Çin ve Orta Asya ülkelerine ihracat imkânı,
Ve en önemlisi! Türkiye’de 2500 şirkete ulaşan ve Kazakistan’da ikinci güçlü yatırımcı konumunda olan Türk İş İnsanları ile birlikte daha güçlü adımlar atabilmek için ortak çözüm imkânları,
Bu güçlü adımları atarken yatırımcıların arkasında duran Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği görevini şu an Değerli Abzal Saparbekuly yürütüyor.

Hem iş fırsatlarının gelişmesinde hem de Kültür ve Sanat faaliyetlerinde büyük farkındalıklar yaratan Kıymetli Büyükelçi Abzal Saparbekuly, Kazakistan’ın dış politikasını “Çok yönlü ve çok boyutlu dış politika izleyerek hem uluslararası kuruluşlarla hem de komşularımız Rusya, Çin ve Avrupa ve Amerika ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz.” şeklinde açıklıyor.

Tarımsal Sanayi, Madencilik ve Metalurji, Kimyasal ve Petrokimya Sanayi, İletişim, Ulaşım ve Ticaret başta olmak üzere Kazakistan – Türkiye arasında sıcak bağların kurulması için işte fırsatlar sunumu!

Kazakistan Ankara Büyükelçiliği tarafından yayımlanan Projelerden bir tanesi de İnşaat alanında gerçekleştirilen Öğrenci Yurt Projesi olup ,projenin detayları hakkında aşağıda bilgi verilmektedir.

Ülkemizdeki öğrenci yurtları inşasında Kamu – Özel İşbirliği (PPP) Projesi hakkında bilgi vermekten onur duyarız.

Ülkemizin 2018 – 2022 yılları için çizilen Ulusal Yatırım Stratejisine göre Türkiye, yatırım çekilmesi gereken öncü ülkelerin birisi olarak belirlenmiştir. Kazakistan, Türk iş insanları dahil yabancı yatırımcılar için birçok sektöre farklı fırsatlar sunmaktadır. Günümüzde ülkemizde Türk yatırımcısının ilgisini çekebilecek çok sayıda somut proje mevcuttur. Bunlardan birisi ülkemizde öğrenci yurdu inşası PPP projesidir.

Günümüzde 90 bin öğrenci için yurt ihtiyacı mevcuttur (Almatı: 31.106, Nur Sultan: 17.636, Şımkent: 8.050). Ülkemizdeki okul mezun sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Böylece 2020 yılında 220.457 okul mezunu olacaksa 2035 yılında 400.000 kişiye ulaşılması öngörülmektedir.

1 öğrenciye 8 yıl boyunca yıllık ortalama 318 bin KZT’dan (820 USD) fazla bütçe tahsil edilmektedir.

Bununla birlikte ilk yıl yani ilk 12 ayda ikiye katma düzeltme faktörü uygulanacaktır. Örneğin yurtta 200 kişi kalıyorsa, düzeltme faktörü uygulayarak 400 kişi için ödeme gerçekleştirilecektir (tam kapasiteyi aşmama şartıyla).

Söz konusu projeye yatırım yapmak isteyen iş insanları için %6’lık düşük faizli kredi, bedava arsa tahsisi, vergilerden muafiyet gibi teşvikler sunulmaktadır.

Günümüzde söz konusu mekanizmayla 32 anlaşma imzalanmış, bunun sonucunda yaklaşık 10.652 yatak sağlanmıştır.

Ayrıca yurtta çeşitli ücretlere tabi hizmetler de verilebilmektedir. Örneğin büfe, berber, fitness salonu, öğrenci hamamı, çamaşır odası vb…

İlgi duyanlar için gerekli evraklar: Dilekçe, eğitim faaliyeti hakkı lisansı, şirket kaydı, şirket tüzüğü, banka borcu olmadığına dair belgeleri sunmaları gereklidir.

Kazakistan Cumhuriyeti

Ankara Büyükelçiliği

Kazakistan’ Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly



seers cmp badge