Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin gıyabi cenaze namazına katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin gıyabi cenaze namazına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Fatih Cami’nde kılınan gıyabi cenaze namazına katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın kıldırdığı cenaze namazında vatandaşlarla saf tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından kısa bir konuşma yaptı.

“Her şeyden önce şehidimiz Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazını akdetmiş bulunuyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Mursi’nin dün akşam Türkiye saatiyle 19:00 civarında duruşma esnasında Rabbine yürüdüğünü, hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii bu normal bir yürüyüş müdür, yoksa burada daha başka durumlar var mıdır, yok mudur, bu düşündürücüdür. Şahsen benim şu anda bunun normal bir ölüm olduğuna inancım yok. Zira o kadar ki, ailesine Muhammed Mursi’yi teslim edemeyecek kadar bunlar korkak” ifadesini kullandı.

Muhammed Mursi’nin vasiyetinde köyüne defnedilmeyi arzu ettiğini ancak bunun kabul edilmediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sisi burada da yine aynı anlayışını, aynı zulmünü burada da devam ettirdi. O neydi? Kardeşlerim, şunu unutmayın: Korkaklar zafer anıtı dikemez. Sisi zulmünü bu şekilde devam ettiriyor” diye konuştu.

“MÜSLÜMANLAR OLARAK DİK DURACAĞIZ, ASLA İNANDIKLARIMIZDAN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

Mısır’da son dönemde verilen 50’yi aşkın idam kararının darbeci yönetim tarafından onandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yedi tane genci bir anda idama götürmüşlerdir ve bu idama götürülen gençlerle ilgili de ne yazık ki dünya sessiz kalmıştır. Avrupa Birliği idamı yasaklar arasında konuştuğu hâlde, Mısır’da yapılan toplantıda ne yazık ki o toplantıya bizzat Avrupa Birliği üyesi ülkeler katılarak o katil, zalim Sisi’yle birada olmuşlardır” dedi.

“Zalimler için yaşasın cehennem” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi’nin bunlar naaşından korkacak kadar hafiftirler. Bunlarda yürek yok, bunlarda yürek olmadığı gibi bunlar maalesef bizlere karşı da aynı tutum, aynı tavır içinde. Fakat biz Müslümanlar olarak dik duracağız, asla inandıklarımızdan taviz vermeyeceğiz. Biz biliyoruz ki; ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridirler, ancak siz anlamazsınız, bilmezsiniz.’ Mursi şu anda biliyoruz ki şehitlerden bir tanesidir.”

“MURSİ, DEMOKRATİK YOLLA MISIR’DA İLK KEZ SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama bir de zaman zaman bazıları şu tür ifadeler kullanıyorlar: Demokrasi şehidi. Değerli kardeşlerim, böyle bir şey yok, demokrasi şehidi diye bir şey olmaz. Ve burada olan demokratik yolla Mısır’da ilk kez seçilmiş bir Cumhurbaşkanıdır, Mursi’nin bu özelliği var. Ama onlar, Batı buna dahi ne yapamadı, tahammül edemedi. Ve şu ana kadar hiçbir şey duydunuz mu? Duymadınız, kolay kolay da duymayacaksınız” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığının attığı adımla Muhammed Mursi için gıyabi cenaze namazı kılarak Müslümanlar olarak bir görevi ifa etmenin hazzını yaşadıkların vurgulayarak, “Ve tezkiyeyi tamamladık, zaten defni ifa edildi, icra edildi sabah beş gibi, bu kadar korkaklar. Biz de burada gıyabi cenaze namazımı kıldık. Allah sizlerden de razı olsun” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Unutmayın, bu ülkede de Sisi’ler var, benzerleri var, onun için çok dikkatli olmaya mecburuz ve onların karşısında. Hatırlayın, şahsıma karşı da senin de akıbetin Mursi gibi olacak diyenler de vardı. Tabii bunlar bir şeyi hâlâ anlayamadılar, o da şahadeti anlayamadılar. Eğer şahadeti anlamış olsaydılar bunları konuşmazlardı. İnşallah sonu bu işin de hayır olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Namaza; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, eski TBMM Başkanları İsmail Kahraman ve Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya katıldı.



seers cmp badge