“Türk şirketleri Malta’ya önemli katkılarda bulunabilir”

“Türk şirketleri Malta’ya önemli katkılarda bulunabilir”

Malta Cumhurbaşkanı Preca Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyareti vesilesiyle Türkiye’de bulunan Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.

Görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malta Cumhurbaşkanı Preca’yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde düzenlenen resmî törenle karşıladı. Törende her iki ülke millî marşlarının çalınmasının ardından Malta Cumhurbaşkanı Preca, tören kıtasını selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Malta Cumhurbaşkanı Preca, basın mensuplarına görüntü vermelerinin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malta Cumhurbaşkanı Preca ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türk şirketleri son yıllarda Malta’da inşaat, altyapı, turizm ve mali hizmetler gibi alanlarda önemli yatırımlara imza attı. Firmalarımız pek çok projeyi başarıyla hayata geçirdi. Fırsat verilmesi hâlinde Türk şirketleri, tüm dünyanın takdir ettiği birikim ve hizmetleri ile Malta’ya da önemli katkılarda bulunabilecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malta Cumhurbaşkanı Marie-Louise Coleiro Preca ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Malta Cumhurbaşkanı Preca’nın Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan ilk Malta Devlet Başkanı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihî ziyaret vesilesiyle iki ülke siyasi ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına olan inancını dile getirdi.

“TÜRKİYE-MALTA İLİŞKİLERİ SON YILLARDA HIZLI BİR GELİŞME KAYDEDİYOR”

Türkiye-Malta ilişkilerinin son yıllarda her alanda hızlı bir gelişme kaydettiğini, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı döneminde gerçekleştirdiği Malta ziyaretiyle üst düzey gelişmelerin başladığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlıklar arasında ziyaretlerin devam ettiğini, siyasi ilişkilerle orantılı olarak iş çevrelerinin temaslarının gün geçtikçe arttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen iş konseyi toplantısında iki ülke iş adamlarının bir araya geldiğini anımsatarak, Türkiye ve Malta’nın kendine özgü ekonomik avantajlarıyla müteşebbisler için farklı avantajlar sunduğuna işaret etti.

Türk ve Maltalı iş adamlarının bu imkânları değerlendirerek, daha fazla yatırıma, ticarete, iş birliklerine dönüştürmelerinde büyük faydalar olduğuna inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarma iradesinin her iki ülke yöneticilerinde mevcut olduğunu, ilk etapta bu miktarı 1 milyar dolara çıkarma kararlılığında olduklarını vurguladı.

“İKİLİ İLİŞKİLERİ DAHA İLERİYE GÖTÜRME KONUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk şirketleri son yıllarda Malta’da inşaat, altyapı, turizm ve mali hizmetler gibi alanlarda önemli yatırımlara imza attı. Firmalarımız pek çok projeyi başarıyla hayata geçirdi. Fırsat verilmesi hâlinde Türk şirketleri, tüm dünyanın takdir ettiği birikim ve hizmetleri ile Malta’ya da önemli katkılarda bulunabilecektir” diye konuştu.

Malta Cumhurbaşkanı Preca’dan Türk firmalarına gereken desteği vermesini özellikle temenni ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Hava Yollarının günde 2 kez düzenlediği İstanbul-Malta uçuşlarının da ülkeleri birbirine yakınlaştırdığını, bu seferlerin artması noktasında taleplerin bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malta Cumhurbaşkanı Preca ile görüşmelerinde başta enerji alanında olmak üzere kültür, turizm, eğitim, sağlık ve denizcilik alanlarında ikili ilişkileri daha ileriye götürme konusunda mutabık kaldıklarına dikkati çekti.

“MALTA, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİN GÜÇLÜ SAVUNUCULARINDAN BİRİSİ”

Görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuların da gündeme geldiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz coğrafyasında farklı kültür ve medeniyetlerin kesişim noktasında yer alan iki ülkenin birçok risk, tehdit ve sınamada benzer yaklaşımlara sahip olduğunu gördüklerini, önümüzdeki dönemde siyasi, ekonomik ve insani sorunların menfi etkileri karşısında gerek ikili düzeyde, gerekse ortak platformlarda Türkiye ve Malta’nın birlikte hareket etmesi yönünde arzuları ifade ettiklerini kaydetti.

Malta’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin güçlü savunucularından birisi olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesileyle, özellikle bundan sonraki süreçte de Avrupa Birliği’yle ilişkilerimizde bu desteklerinin devam edeceğine inanıyorum. Burada Avrupa Birliği’yle vize serbestisi ve Gümrük Birliği güncellenmesi, Malta’yla ilişkilerimize daha fazla hizmet, yatırım ve turizm olarak yansıyacaktır. Bu süreçlerin hızlandırılmasında Malta’nın desteğini özellikle kendilerinden rica ediyorum” şeklinde konuştu.

“AB’NİN TÜRKİYE’YE GÖÇ SORUNU NOKTASINDA VERDİĞİ SÖZ YERİNE GELMİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye göç sorunu noktasında verdiği sözün yerine gelmediğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha önce bizlere (3+3) 6 milyar avro olarak verilmiş olan sözün ne yazık ki şu anda adeta bir çeyreği verilmiş durumda, o da 1,750 milyar avro gibi bir destek. Bu bizim bütçemize zaten gelmiyor, bu uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla gelen bir destektir. Bizim ise yaptığımız harcama 35 milyar dolara ulaşmış durumda. Ve bu konuda Avrupa Birliği’nde bunun gündeme getirilmesi ve bununla birlikte de bu desteğin verilmesi suretiyle bizim gerek Suriye’den, gerek Irak’tan ülkemize göç edenler konusunda bizler onların daha insani şartlarda yaşaması konusunda çabalarımızı artıralım istiyoruz. Ve bu konudaki hassasiyetimiz şu anda mevcut bütçemizle tabi devam ediyor, gelse de, gelmese de biz bunu devam ettireceğiz, bunu kesemeyiz, çünkü o insanların oradaki yaşam koşullarını, eğitimden sağlığa ve bütün oradaki konteyner kentlerde olsun, çadır kentlerde olsun yaşayan insanların daha ideal şartlarda yaşaması için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Onları kendi hâline terk etmek bizim haddimize değil.”

“TÜRKİYE, TURİZMDE KENDİSİNİ İSPAT ETMİŞ BİR ÜLKEDİR”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malta ve Türkiye arasında yeni yatırımların olup olmayacağı sorusu üzerine, Türkiye’nin müteahhitlik sektöründe çok güçlü olduğunu hatırlatarak, bu alanda her türlü adımı atabilecek güce ve kabiliyete sahip olduklarını belirti.

Turizmde de Türkiye’nin kendisini ispat etmiş bir ülke olduğunu vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm, dile eğitimi, savunma sanayi, ilaç sektörü alanlarında iş birliğinin yapılabileceğini söyledi.

Türkiye’nin sağlık sektöründe fiziki altyapısının çok iyi durumda olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastaneleriyle dünyada örnek bir yapılanmaya gittiklerini, sağlık turizminin de iş birliği yapılacak alanlardan olabileceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malta ile yenilenebilir enerji alanında da iş birliği yapılabileceğini belirterek, rüzgâr ve güneş enerjisi konularında Malta ile sektörel bazda görüşmeler yapılabileceği bilgisini verdi.

“SANDIKTAN ÇIKANA SAYGI DUYMUYORSANIZ, BUNUN ADI DEMOKRASİ DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela’da yaşanan gelişmeleri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın konuya ilişkin açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şöyle cevap verdi: “Tabi bizim malum 15 Temmuz darbe girişimi bize yapılmıştı hatırlayın ve bu darbe girişiminde Sayın Maduro bizi hiç gecikmeden hem aramış ve ardından da çıkıp gelmişti. Hâlbuki biz o ana kadar Maduro’yla tanışmıyorduk. O darbe girişimiyle biz Maduro’yla tanışmış olduk ve o güzel de bir başlangıç oldu, zira bazı sektörlerde de müşterek adımlar atma yoluna gittik. Ben demokrasiyi bugüne kadar şöyle tanıdım: 40 yılık bir siyasi geçmişim var, 40 yılık siyasi geçmişimde, sandıktan çıkana saygı duyacaksınız. Sandıktan çıkana eğer saygı duymuyorsanız, bunun adı demokrasi değildir, bu totaliter bir zihniyettir, totaliter bir yapıdır, anlayıştır. Dolayısıyla Maduro sandıktan çıkmıştır.”

ABD Başkanı Trump’ın Venezuela’ya ilişkin açıklamalarının, demokrasiye inanmış bir insan açısından kendisini şok ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyaretinden dönüşünde Maduro’yu aradığını, “demokrasi noktasında antidemokratik girişimlere asla prim verme, dik dur” dediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer demokratsak, biz de demokratların yanında yerimizi almamız gerekir, bu konuda çekinmeye de gerek yok. Demokrasinin mücadelesini verenler, dünyada demokrasi mücadelesi verenlerin ve sandıkta çıkanların yanında yer alması gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda millî iradeye aykırı yollarla bazı yöntemlerin denenmesini doğru bulmuyorum. Şu anda yapılan da budur, bunu doğru bulmamız mümkün değil. Ben Maduro’nun kendisine inananlarla beraber bu yolda yürürken bu sıkıntılı anı da aşacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“VENEZUELA HALKININ SANDIKTAN ÇIKARDIĞI LİDERİNİN ARKASINDA DURACAĞINA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi yapıldığı zaman Avrupa Birliğinden kimsenin kendilerine aramadığını, aradan günler, haftalar sonra İngiltere’nin aradığını açıklayarak, “Bunu dışında arayan olmadı. Bunu da biz biliyoruz tabi, bunlar da bizim kayıtlara giriyor. Yani kim demokrat, kim demokrat değil, bunları biliyoruz. Bir siyasetçi olarak biz de bunları kayıtlarımıza gireceğiz. Fakat Maduro inandığı yolda dik durur devam ederse, ben Venezuela halkının desteklediği ve sandıktan çıkardığı liderinin arkasında duracağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

MALTA CUMHURBAŞKANI PRECA: “TÜRKİYE, GÜVENLİK VE BÖLGEDEKİ BARIŞ İÇİN KATALİZÖR GÖREVİ ÜSTLENİYOR”

Malta Cumhurbaşkanı Preca da Türkiye’nin bölgesinde diyalogu tesis etmeye yönelik gayretlerini memnuniyetle, takdirle karşıladığını belirterek, “Türkiye, güvenlik ve bölgedeki barış için bir katalizör görevi üstlenmeye çalışıyor. Hükûmetiniz ve sizin gayretleriniz milyonlarca sığınmacı ve göçmenin, mültecinin ayrıca sığındığı bir yer oldu ülkeniz, bunun için de takdirlerimizi size iletmek istiyoruz. Burada krize verdiğiniz cevap siyasi kazanım gözetmeyen bir tarzda olmuştur” dedi.

Türkiye ve Malta arasında yüzyıllarca öncesine giden, halkların paylaştığı ortak bir tarih olduğunu aktaran Malta Cumhurbaşkanı Preca, “Ülkelerimiz epeyi yol kat etti, bu fırsatta bunu görebiliriz. Son birkaç on yıldır geliştirdiğimiz karşılıklı ilişkiler karşılıklı fayda getiren ortaklıkları ortaya koydu ve hükûmetlerimizin karşılıklı iradeleri sayesinde bunu gördük. Özel sektörlerimizin ve paydaşlarının gayretleri daha da devam etmekte, zaman içinde daha da güçlendirdik bu ortaklıkları iki halkın da faydasına olacak şekilde” diye konuştu.

Malta’nın Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki diyalog sürecini desteklediğini belirten Malta Cumhurbaşkanı Preca, Malta’nın hem vizyonu, hem misyonu gereğince Avrupa Birliği’nin genişleme sürecini desteklediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Malta Cumhurbaşkanı Preca, ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki resmî akşam yemeğinde de bir araya geldi.



seers cmp badge