“Engelli bireylerin hayata katılımında, devrim niteliğinde adımlar attık”

“Engelli bireylerin hayata katılımında, devrim niteliğinde adımlar attık”

Gülseren Özdemir Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun açılışında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli bireylerin hayata katılımı konusunda, son 16 yılda devrim niteliğinde adımlar attık. Bugün ülkemizde 513 bin engelli birey, evde bakım hizmetinden yararlanıyor. Ayrıca, ülke genelinde 97 bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 7 bin engelliye hizmet veriliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gülseren Özdemir Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun açılışına katılarak bir konuşma yaptı. İstanbul Küçükçekmece’de gerçekleşen açılışta; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de hazır bulundu.

“ZİHİNSEL VE BEDENSEL ENGELLİ ÇOCUKLARA VERİLEN EMEK AYRI BİR SAYGIYA LAYIK”

Konuşmasının başında İstanbul’a böyle bir okul kazandırdıkları için Özdemir ailesine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülseren Özdemir Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun hayırlı olması temennisinde bulundu. Zihinsel ve bedensel engelli çocuklara verilen emeğin hayatın 24 saatini ve ömrün tamamını kapsıyor olması sebebiyle ayrı bir saygıya layık olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde bu tür evlatlarımız yıllarca sanki bir utanç sebebi gibi izbe köşelerde gizlenmişler, hayatlarını dört duvar arasında sürdürmüşlerdir. Romanlara, filmlere konu olan bu eski devir görüntülerini ortadan kaldırmak için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik” dedi.

Engelli bireylerin hayata katılımı konusunda, son 16 yılda devrim niteliğinde adımlar attıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’de 513 bin engelli bireyin, evde bakım hizmetinden yararlandığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca, ülke genelinde 97 bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 7 bin engelliye hizmet veriliyor. Özel bakım merkezlerinde hizmet alan engelli sayısı 16 bine yaklaştı. Engelli bireylerin bakımlarına destek olmak için, her birine ortalama 650 lira engelli aylığı ödeniyor” diye ekledi.

“KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE ENGELLİ İSTİHDAMINA ÖNEM VERİYORUZ”

Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamına da önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar kamuda 54 bin memur, kamu ve özel sektörde 112 bine yakın işçi kadrosunda engelli istihdamını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Özel sektörde kota fazlası çalıştırılan engellilerin sigorta primlerinin tamamını destek kapsamına aldıklarını, özel eğitime verilen desteği genişleterek bu hizmetlerden faydalanmak için gereken engel oranını yüzde 20’ye kadar düşürdüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “3 Aralık 2016 tarihli Resmî Gazete otistik bireylere yönelik özel bir otizm eylem planı hazırladık. Bu plan ülkemizde sayıları bir milyonu bulduğu tahmin edilen aileleriyle birlikte düşünüldüğünde 4-5 milyonluk bir kesim kapsıyor. İçinde altı ana başlığın ve 26 tedbirin yer aldığı bu eylem planı ilgili kurumlarımız tarafından hayata geçiriliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile diğer tüm kurumlarımıza otizm eylem planının uygulamasını hassasiyetle takip ettiğimi özellikle belirtmek istiyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, kökenine, meşrebine, bölgesine, başka hiçbir farklılığına bakmadan herkesi insan nazarıyla gördüklerini ve ona göre hizmet etmenin gayreti içinde olduklarını belirtti. Bununla da kalmayarak, kadınlara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık politikalarını hayata geçirdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimden istihdama her konuda kadınların ve engellilerin bugün geldiği yerin 16 yıl öncesiyle mukayese etmenin mümkün olmadığını söyledi.

“SINIRLARIMIZ İÇİNDE VE DIŞINDAKİ TÜM MAZLUMLARA EL UZATAN BİR DEVLETİZ”

“Dünyada Türkiye kadar kapsamlı sosyal güvenlik politikaları uygulayan başka bir devlet yoktur” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatandaşlarının tamamını genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alan ve herkese birinci sınıf sağlık hizmeti sunan tek ülke dünyada biziz. Buna Amerika’da dâhil. Sınırlarımız içinde ve dışındaki tüm mazlumlara, mağdurlara el uzatan, ekmeğini bölüşen, imkânlarını paylaşan bir devletiz. Karşılaştığımız onca sıkıntının, uğradığımız onca saldırının üstesinden gelebilmemizde, insan odaklı politikalarımız sebebiyle aldığımız hayır duaların önemli payı olduğuna inanıyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde de aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“DEVLETİMİZLE MİLLETİMİZ ARASINDAKİ GÜÇLÜ BAĞ, GELECEĞİMİZE GÜVENLE BAKMAMIZI SAĞLIYOR”

“Bir ülkede devletle millet ne kadar bütünleşirse, hedeflere ulaşmak da o derece kolaylaşır” sözleriyle konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi dönemlerinde hayata geçirilen sosyal yardımlarla, eğitim, sağlık, ulaşım hizmetleriyle, güvenlik konusunda gösterdikleri kararlılıkla bu bütünleşmeyi sağlamayı başardıklarını vurguladı. Terör örgütlerine pabuç bırakmayan, 15 Temmuz’da darbecilerin karşısına dikilen, siyasette ve ekonomide oynanan nice oyunları bozan bir ülke hâline de yine bu şekilde gelindiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devletimizle milletimiz arasındaki o güçlü bağ, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayan en önemli umut kaynağımızdır. Bin yıldır yaşadığımız bu coğrafya bize sadece yaşayacak bir ev değil, aynı zamanda insanlık tarihinin en büyük medeniyetlerinin birikimini de bırakmıştır. Sorumluluğumuz sadece kendimizle sınırlı değildir, geleceğini bizimle birlikte gören, bölgemizdeki ve dünyadaki yüzlerce milyon insanın beklentilerine de karşılık vermek mecburiyetindeyiz; bunun için çok çalışmamız gerekiyor. Bireyler, kamu görevlileri, ticari veya gönüllü kurumlar olarak elimizdeki imkânları bu yönde seferber etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“BİRLİĞİMİZE, BERABERLİĞİMİZE, KARDEŞLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

Türkiye’nin az gelişmiş ülkelere yardımda millî gelire oranla dünyanın bir numarası olduğunu tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, herkesin kendi gücü ve kabiliyeti oranında bu büyük seferberliğe katkıda bulunması gereken bir dönemden geçiyor. Unutmayın, kazanırsak hep birlikte kazanacak, kaybedersek hep birlikte kaybedeceğiz” dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi iki kat daha büyüterek 2023 hedeflerine ulaştıracaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yeni Türkiye inşallah kendisiyle birlikte bölgesindeki ve dünyadaki herkes için yepyeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. Tabii, bunun için bizim birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkmamız, fitnecilere, fesatçılara, provokatörlere fırsat vermememiz gerekiyor. Bugüne kadar saflarını sıkı tutan milletimizin önümüzdeki dönemde de aynı dirayeti göstereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini Gülseren Özdemir Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun ülkeye ve engelli çocuklara hayırlı olması temennisiyle tamamladı.



seers cmp badge