Cumhuriyetimizin 100. yılını enerji alanında tarihî bir eserle taçlandıracağız

Cumhuriyetimizin 100. yılını enerji alanında tarihî bir eserle taçlandıracağız

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile birlikte Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini atan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, “Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla, Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dâhil olmuş olacaktır. Böylece, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını, enerji alanında da tarihî bir eserle taçlandırmış olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyon Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma törenine video konferans yoluyla iştirak etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bahçesinde gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu’daki tören alanından da görüntülü ve canlı olarak takip edilen bir konuşma yaptı.

“RUSYA İLE ENERJİ İŞ BİRLİĞİMİZ ADINA TARİHÎ BİR ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ”

Bugün, Türkiye’nin kalkınması ve enerji alanında Rusya Federasyonu ile iş birliği bakımından tarihî bir ana şahitlik ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temelini, Rusya Federasyon Devlet Başkanı Putin’le birlikte atmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Türkiye ile Rusya Federasyonu’nun son 15 yılda ikili münasebetlerde kat ettiği büyük mesafenin, gelecek için önemli bir referans olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yedincisini gerçekleştirecekleri Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin, iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği seviyenin sembolü olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, Rusya Federasyonu ile Suriye’deki terör tehdidinin ve çatışmaların sona erdirilmesi için yakın iş birliği içinde olduğuna ve birçok stratejik projeyi hayata geçirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 Hava Savunma Sistemleri, Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı, temeli atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin bunlardan sadece bir kaçı olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8, 2017’de yüzde 7,4 oranında büyüdüğüne değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü olan 2023’de dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini, bunun da enerjiye olan ihtiyacın artması anlamına geldiğini kaydetti.

“GELECEK İÇİN YAPTIĞIMIZ PLANLAMALAR İÇİNDE NÜKLEER ENERJİ ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji güvenliğimizin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda, enerji sektörümüzün her alanına yatırımlarımız kesintisiz devam ediyor. Ülkemizin güvenli, sürdürülebilir enerjiye sahip olacağı bir gelecek için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Hâlihazırda dünyada 31 ülke kullandığı elektriğinin önemli bir bölümünü faaliyette olan 450 nükleer santralden elde ediyor. Hâlen 16 ülkede 55 nükleer santral de inşa hâlindedir. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla, Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dâhil olmuş olacaktır. Böylece, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını, enerji alanında da tarihî bir eserle taçlandırmış olacağız.”

“AKKUYU, TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10’UNU KARŞILAYACAK”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin, tüm üniteleriyle devreye girdiğinde, tek başına Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece hâlen ağırlıklı olarak petrol, doğal gaz ve kömüre dayanan Türkiye’nin enerji sepetinin daha sağlıklı hâle geleceğini belirtti.

Karbondioksit salınımı olmadığı için nükleer santrallerin temiz bir enerji kaynağı olduğunu hatırlatarak, yapılacak santralin enerji güvenliğine katkısının yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tecrübenin, nükleer enerji alanında insan kaynağımızın yetişmesine de katkı sağlayacağını dile getirdi. Hâlen yüzlerce Türk gencinin Rusya’daki üniversitelerde nükleer enerji konusunda öğrenim gördüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gençlerin, öğrenimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek bu alanda önemli görevler üstleneceğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye’nin pek çok yatırımı, pek çok eseri gibi, ülkemizin yarım asırlık hayali olan Akkuyu projesini hayata geçirmek de hamdolsun, bize nasip oldu. Akkuyu projesine karar verdiğimiz andan itibaren, Sayın Putin başta olmak üzere, tüm Rus makamlarıyla siyasi ve teknik düzeyde çok yakın bir mesaimiz oldu. Kendileri bu aşamaya gelinceye kadar gerçekten takdire şayan bir iş birliği sergilediler. Böylesine çetrefilli bir konuda kısa sürede mesafe almamızın sebebi, süreç boyunca iki tarafın ortaya koyduğu iş birliği ruhudur.”

“RUSYA İLE BÖLGESEL MESELELERDEKİ İŞ BİRLİĞİNİ DE ARTIRARAK SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ”

Rusya Federasyonu Devlet başkanı Putin ve Rus yetkililerin yanı sıra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve milletvekillerine, önceki bakanlara ve projeyi hayata geçiren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve ekibine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dört reaktörden oluşacak bu santralin ilk reaktörünü 2023 itibariyle işletmeye alma hedefimiz doğrultusunda hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Rusya ile bölgesel meselelerdeki iş birliğini de her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlı olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, temeli atılan santralin en kısa zamanda tamamlanması ve her iki ülke için de hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle sonlandırdı.

RUSYA FEDERASYONU DEVLET BAŞKANI PUTİN: “AKKUYU, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GELİŞİMİNE BÜYÜK HİZMET EDECEK”

Törendeki konuşmasında nükleer güç santrali dolayısıyla Türkiye’yi tebrik eden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ise bugün sadece Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin temelinin atılmadığını; aynı zamanda Türkiye’de nükleer iş sektörünün kurulduğunu vurguladı. Türkiye’nin teknoloji ve ekonomi bakımından gelişmiş bir ülke olduğuna işaret eden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin devreye girmesiyle Türkiye’nin ekonomisinin gelişimine büyük hizmet edeceğini, bilim ve teknoloji potansiyelini artıracağını söyledi.

Konuşmaların ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli atıldı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, baş başa görüşmelerini ve Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısını gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.



seers cmp badge