Başbakan Yıldırım, Türkiye – Macaristan İş Forumu’na katılarak, programda konuşma yaptı.

Başbakan Yıldırım, Türkiye – Macaristan İş Forumu’na katılarak, programda konuşma yaptı.

“Türkiye ve Macaristan, Avrupa Birliği ile Balkanlar’da güvenlik ve istikrarın en önemli iki ülkesi”

Başbakan Binali Yıldırım, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye-Macaristan İş Konseyince düzenlenen Türkiye-Macaristan İş Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, iki dost ülkenin iş çevrelerinin bir araya geldiği toplantının hayırlı olmasını diledi.

Türkiye’nin geçen yıl 15 Temmuz’da alçak darbe girişimi yaşadığını hatırlatan Yıldırım, darbe girişiminin amacının Türkiye’nin demokrasisini yok etme, geleceğini karartma olduğunu belirtti.

Milletin cesareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayeti ve hükümetin kararlılığıyla darbe girişiminin başarısızlığa uğratıldığını vurgulayan Yıldırım, “Aslında 15 Temmuz darbe girişimi aynı zamanda Türkiye’nin gerçek dostlarının kim olduğunu, kimler olmadığını görmesine de imkan sağladı. O gecenin aydınlığında biz gerçek dostlarımızı gördük, onlardan bir tanesi de Macaristan’dı. Macaristan, darbe girişiminde çok açık ve net bir şekilde Türkiye’nin, Türk hükümetinin, Türk milletinin yanında yer almış ve darbeyi en şiddetli şekilde kınamıştır. Bu tutumunuz Türk milleti tarafından takdirle karşılanmış olup, bu asla unutulmayacaktır.” diye konuştu.

Türkiye ile Macaristan’ın ortak yönleri olduğuna dikkati çeken Yıldırım, “Her iki ulus da Attila’nın torunları. Tarih yolculuğunda biz Anadolu topraklarına, siz de Balkanlara gelmişsiniz ve burada medeniyetler, devletler kurmuşuz. Bin yıllık bağımsız tarihimiz var, dolayısıyla ortak yönlerimiz çok. Ortak yönlerimizi avantaj olarak görmeli ve bunu gelecekteki ilişkilerimizin inşası için çok önemli bir şekilde kullanmalıyız.” ifadelerini kullandı.

2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Macaristan’a yaptığı ziyaret sonrası ilişkilerde ciddi hareketlenme olduğunun altını çizen Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O dönem 5 milyar dolarlık hedef konmuştu ancak bugün baktığımızda bu hedefin yarısındayız. Demek ki daha fazla çalışmamız lazım, yapacak çok işimiz var. Bunun için her iki ülkede iklim, altyapı müsait. Teşvik dersen, Macaristan’da da teşvikler gayet ilgi çekici. Türkiye’de de özellikle son bir yıl içinde, yeni uygulamaya giren yatırıma göre teşvik. Yapılacak yatırımın türüne göre özel teşvik var, süper teşvik var ayrıca bölgesel teşvikler var. Bütün bu teşvik sistemlerini en iyi şekilde gerek Türk gerekse Macar yatırımcılarımızın değerlendirmesini bekliyoruz. Bizim siyasetçiler, ülke yöneticileri olarak yapmamız gereken, sizin işinizi kolaylaştırmak, önünüzdeki engelleri kaldırmak. Ondan sonrası size kalmış. Biz ticareti yapacak değiliz. Ticaretin yapılması için altyapıyı hazırlamak, hayatı size kolaylaştırmak bizim birinci derecedeki görevimiz.”

“VİZELERDE SIKINTI VAR”

Ticaretin artması için ulaşım ve erişimin her şeyin başında geldiğini belirten Yıldırım, “Budapeşte-İstanbul arasında günde üç sefer var, 1,5 saat. Ben İstanbul’dan memleketim Erzincan’a 1,5 saatte gidemiyorum ama Budapeşte’ye gidebiliyorum yani iç hatlardan daha kolay Macaristan’a ulaşım var. Demek ki bu tamam ama vizelere gelince orada biraz duralım. Vizelerde sıkıntı var. Sayın Başbakan, vizeleri iş adamlarından başlamak üzere biraz gevşetmemiz lazım. Sadece hava, kara yolunun, bağlantıların kolay olması yetmiyor, insanların seyahatini kolaylaştıracak tedbirler lazım. Tabii Avrupa Birliği, Schengen rejimi, bunlar anlaşılabilir ama ikili ilişkileri geliştirmek istiyorsak, mutlaka vize kolaylığını dikkate almamız lazım. Özellikle iş adamlarının bugün en büyük ihtiyacı bu diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapıp vize muafiyeti, kolaylığı olmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, Avrupa Birliği’nin ayıbı diye düşünüyorum. Çünkü daha müzakereye başlamayan ülkelere bile vize muafiyeti uygulayan Avrupa, 40 yıldan fazla süredir tam üyelik müzakerelerini yapan Türkiye’ye elinden gelen zorluğu göstermeye devam ediyor. Geçen yıl 18 Mart’ta başladığımız, anlaştığımız vize kolaylığına yönelik anlaşma ne yazık ki mürekkebi kurumadan yürürlükten kalktı. Bu, tabii Türkiye’nin Avrupa Birliği hakkındaki ilk hayal kırıklığı değil, son da olmayacak.”

Başbakan Yıldırım, bir hakkı da teslim etmek gerektiğini, Macaristan’ın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda her türlü baskıya, dirence rağmen sürekli yapıcı davrandığını, daima Türkiye’nin yanında yer aldığını vurguladı.

“ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE DE BİRLİKTE İŞ YAPABİLİRİZ”

Desteği için Macaristan hükümetine teşekkür eden Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

“Türkiye, Macaristan’da Türk yatırımcılar yavaş yavaş belirli alanlarda yatırım yapıyorlar. Özellikle lojistik, sanayi, hizmet sektörleri, 100 milyon dolar civarında yatırım, 500 üzerinde yatırımcımız var. Aynı şekilde 40 civarında Türkiye’de Macar yatırımcı var, yatırım miktarı biraz daha düşük, 20 milyon dolar civarında. Bunların artması lazım. Ayrıca Macar-Türk yatırımcılar, üçüncü ülkelerde de birlikte iş yapabilirler. Geçen yıl yapılan Afrika’ya açılım toplantısından sonra bu yönde bazı ufak tefek gelişmeler olduğunu gözlemliyoruz. Macar ve Türk firmalarının Afrika’ya gitmesi için büyük potansiyel var. Çünkü Türkiye’den Afrika’ya 44 noktaya doğrudan uçuş var. Bu, aynı zamanda Macaristan’ın da Afrika’ya doğrudan açılımı anlamına geliyor. 1,5 saatte İstanbul’a, oradan bağlantılarla Afrika’nın her noktasına erişim anlamına geliyor. Dolayısıyla altyapı çok müsait, imkanlar gayet güzel. Bundan sonra yapılması gereken artık iş aleminin karşılıklı daha çok bir araya gelerek, potansiyelleri keşfetmek ve yeni iş, ortaklık alanların geliştirmek.”

Yıldırım, Türkiye’nin son 15 yıl içerisinde çok büyük gelişmeler gösterdiğini, altyapı, eğitim ve sağlık gibi alanlarda ciddi mesafeler katettiğini söyledi.

İki ülke iş adamları arasındaki diyaloğu güçlendirmek ve yeni yatırım fırsatlarını hızlandırmak amacıyla taşımacılıkla ilgili bazı kısıtlamaların ortadan kaldırılmasına yönelik gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, bu yöndeki çalışmaları her iki ülke yetkililerinin birlikte sürdürdüğünü bildirdi.

Küresel gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni dinamiklerin, ülkeleri şimdiye kadar görülmemiş sınamalarla karşı karşıya getirdiğini ifade eden Yıldırım, bu sınamaları fırsata dönüştürecek ülkeler için daha huzurlu ve refah dolu günlerin çok uzak olmadığını vurguladı. Yıldırım, bu fırsatları ortaya çıkarmanın yolunun sadece ikili düzeyde değil, bölgesel düzeyde de iş birliği yapmaktan geçtiğine işaret etti.

Macaristan’ın Balkanlar’ın kalbinde olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu çerçevede bir anlamda Macaristan’ın Balkanlar’ın istikrarını ve güvenini de temsil eden önemli bir ülke olduğunu dile getirdi.

İki ülke ilişkilerinden verimli sonuçlar elde edileceğine inandığını belirten Başbakan Yıldırım, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın ziyaretinin, ilişkiler açısından yeni bir dönüm noktası olacağını, bu buluşma sonrasında Türk-Macar yatırımcıların yeni bir atılım içerisine gireceklerine inandığını söyledi.

“CESARET VERİCİ BİR GELİŞME”

“Biz de bir laf var, Macaristan’da herhalde aynısı söyleniyor. Cebimde çok alma var. Yani gelin devlet olarak özel sektör olarak el ele verelim, bu almaları daha da çoğaltalım.” diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

“Sizlerin, ekonomilerimizin sunduğu potansiyeli ve iki ülkede mevcut siyasi iradeyi en iyi şekilde değerlendirerek ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkmasına katkıda bulunacak somut yeni işbirliklerine ve ortaklıklara yönelmenizi bekliyoruz. Türkiye-Macaristan ilişkileri sizlerin, iş adamlarımızın ve yatırımcıların gayretiyle çok daha ilerleyecektir.”

Binali Yıldırım, bu sene ticarette ciddi bir canlanmanın görüldüğüne dikkati çekerek, yılın ilk 5 ayında yüzde 30 civarında bir artışın söz konusu olduğunu aktardı. Yıldırım, bunu cesaret verici bir gelişme olarak niteledi.

Ancak turizm için aynı şeyi söyleyemediğini belirten Yıldırım, “Turizmde ilk 4 ayın rakamları, bir önceki yılın altında gerçekleşti. Geçen yıl 19 bindi, şimdi 14 bin civarında gerçekleşti. Bunun nedenleri üzerinde durmamız icap ediyor. Halbuki turizmde potansiyel Macaristan’da da çok Türkiye’de de çok. Macaristan dünyanın SPA merkezleri bakımından en zengin ülkelerinden biri. Aynı şekilde Türkiye’nin tatil imkanları çok geniş.” dedi.

Yıldırım, turizmin sadece bir ticaret olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek, iki ülke halklarının birbirlerini daha iyi tanımasına, dostluğun ve arkadaşlıkların gelişmesine katkısı da bulunduğunu belirtti. Yıldırım, “Bunu da dikkate almamız gerekiyor. O bakımdan özellikle turizm alanında çalışan firmaların biraz daha formüller geliştirmelerinde fayda var.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, SADECE BALKANLAR DEĞİL, AB’NİN DE GÜVENLİĞİNİ TEMİN EDEN BİR ÜLKEDİR”

Türkiye ve Macaristan’ın bir yandan Avrupa Birliği’nde, diğer yandan Balkanlar bölgesinde güvenlik ve istikrarın en önemli iki ülkesi olduğunun altını çizen Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Türkiye bulunduğu konum itibarıyla sadece Balkanlar değil, AB’nin güvenliğini de bir anlamda temin eden bir ülkedir. Özellikle Ortadoğu’da yaşanan savaş ve karışıklıkların Avrupa’ya sirayet etmemesi eğer bugün mümkünse bunun en önemli sebebi Türkiye’nin bu bölgede bu olayları kontrol ediyor olması ve mülteci akınını durduruyor olmasıdır. Ancak bunun Avrupalı dostlarımızın çok iyi takdir ettiklerini söylemek mümkün değil.

Türkiye bölgede bir yandan istikrar adası olmaya devam edecek, bir yandan da ekonomisini büyütmek için gereken atılımları, hamleleri yapacaktır. Bütün bunları yaparken Macaristan gibi gerçek dostlarıyla ilişkilerini çok daha ileri bir noktaya taşıyacaktır.”

İŞ BİRLİĞİ ALANLARI

İki ülke arasında kültürel bakımdan da ilişkiler bulunduğunu anlatan Yıldırım, Macaristan ile eğitim, bilim teknoloji ve araştırma-geliştirme konularında da büyük potansiyele sahip olunduğunu söyledi.

Macaristan’ın 11 Nobel ödüllü bilim adamı olduğunu anımsatan Yıldırım, bu nedenle Türkiye’nin Macaristan ile eğitim, bilim, teknoloji alanında ve özellikle su teknolojileri, arıtma sistemleri gibi çevre projelerinde de iş birliği imkanlarının mevcut olduğuna işaret etti.

Tarımın ise diğer bir iş birliği alanı olduğunu kaydeden Başbakan Binali Yıldırım, “Bu alanda da firmalarımızın elleri çabuk tutmalarını ve bir an önce birlikte projeler geliştirmelerini bekliyoruz.” dedi.



seers cmp badge