Akaryakıt İstasyonlarında bayilerin Dikkat etmesi gereken Unsurlar : Fiyat panoları

Akaryakıt İstasyonlarında bayilerin Dikkat etmesi gereken  Unsurlar : Fiyat panoları

                                                          Yazar – Nezih KAYYAR

Bilindiği gibi mevzuat uyarınca akaryakıt ürünlerinin fiyat ilanları benzin istasyonlarında yoldan geçen araçların görebileceği gibi fiyat panolarında yapılıyor.

Akaryakıt bayilerinin bu konuda dikkat etmesi gereken bazı hususlar var ve bu hususlara dikkat etmemeleri halinde idari para cezaları var.

Akaryakıt ürün fiyatlarının çok değişikliğe uğradığı bu dönemde özellikle akaryakıt istasyonlarımızda bazen dikkatimizden kaçan ürün fiyatının değiştirilme zamanında yanlışlıklar olmakta.

Mevzuat uyarınca fiyat değişikliği bildiriminin yapıldığı günü izleyen gün başından itibaren uygulamaya giriyor. Örneğin 25.01.2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan fiyat değişikliği 24 Ocak gününü 25 Ocak gününe bağlayan gece 24:00 ‘te uygulamaya başlanacaktır. Akaryakıt işletmecilerinin herhangi bir mağduriyete uğramamaları için fiyat değişikliğini gece 24:00 ten itibaren uygulamaları ve fiyat panolarında gerekli değişikliği yapmaları gerekmekte.
Bayiler fiyatları ilan panosunda ilan etmekle yükümlülükleri:

Akaryakıt işletmecileri istasyonlarında veya köy pompalarında , satışa sundukları akaryakıtların resmi isimlerini ve tavan fiyatlarını istasyonlarının ön cephesinde , yoldan açıkça görünür şekilde yapılmış ilan panosunda ilan etmekle ,ürün ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde her bir farklılaştırılmış ürünün kendisi için geçerli tavan fiyatı yazmakla yükümlü.

İlan panolarında yer alan akaryakıt türlerini istasyonlarında veya köy pompalarında satışa hazır bulundurmak zorunlulukları da var. Eğer istasyonlarında ürün bulunmuyorsa yani satış yapılmıyor, işletme faal değil ise de fiyat panolarında fiyat etiketlerinin boş bırakması , istasyonun faaliyette olmadığına dair pankartların bulunması gerekiyor.
Pompa da akaryakıtın isminin yazılı olması gerekmekte:

Mevzuat uyarınca her bir akaryakıt pompasında pompada satılan akaryakıtın resmi isminin , ürün farklılaştırılması yapılmış ise resmi ismi ile birlikte her bir farklı ismi yazılı ürünün kullanılan ticari isminin ve fiyatının yer alması gerekmekte.

İlan panosunda yer alan fiyatın uygulanması zorunlu:

Akaryakıt bayilerinin mevzuat uyarınca ilan panosunda yer alan tavan fiyatının üzerinde akaryakıt satışı yapmamakla yükümlülüğü var.
Akaryakıt istasyonlarında birden fazla ilan panosu bulunması halinde ise ilan panolarındaki akaryakıt isimlerinin aynı olmasına dikkat edilmesi de gerekmektedir.

Tüketiciler için uygulama:

Akaryakıt istasyonlarında mevzuat gereğince tüketiciler tarafından dağıtıcı lisans sahiplerine yapılabilecek ihbar ve şikayetlere ilişkin açıklamalar ve ücretsiz telefon numarasının yer aldığı levha veya çıkartmaları, istasyonlarında pompa adası bulunması halinde her adaya , ada bulunmaması halinde tüm pampalara asılması gerekmekte.

Farklı ürünlere ilişkin uygulama :

Farklılaştırılmış ürünlere ilişkin mevzuat uyarınca , ürünler ilan panosuna yazılırken önce resmi isimlerinin, yanında veya altında ticari isimlerinin yer alması gerekmektedir. Bu isimlerinde kolay okunması ve görülmesi gerekmektedir.
İlan panolarına ilişkin uygulama :
İlan panoları mevzuat uyarınca bayisi bulunduğu dağıtıcı lisansı sahibinin marka ve logosu, bayilik lisans sahibinin adı veya ünvanlı ile bayilik lisans sının tarih ve sayısının da yer alması gerekiyor. İlan panolarındaki fiyat haricindeki bilgilerin değiştirilmesi için zamana ihtiyaç duyulan hallerde ise geçici değişiklikler, pankartı afiş , çıkartma gibi araçlarla yapılması gerekiyor.
Son olarak Mevzuat uyarınca ticari isim ve markalar ile bunlara ilişkim işaretler, resmi isimlerin okunmasını engellememek kaydı ile fiyat belirtilen yerler dışında olmak üzere istasyon haricinde veya dahilindeki diğer yerlerde tek başına kullanılabiliyor. Ancak ilan panosunda ve pompalarda, istasyon içinde veya haricinde farklılaştırılmış ürünlerin belli türdeki araçlar için gerekli olduğu algısına yol açacak biçimde tüketicileri yanlış yönlendirebilecek ibare, işaret , çıkartma vb kullanılamıyor.

  Saygılarımla,
Nezih KAYYAR

 



seers cmp badge