Türkiye ve Pakistan En Zor Zamanlarda Hep Birbirlerinin Yanında Oldu

Türkiye ve Pakistan En Zor Zamanlarda Hep Birbirlerinin Yanında Oldu

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz sonrası Pakistan’ın, Türkiye’nin kara gün dostu olduğunu gösterdiğini vurgulayarak “Pakistan’ın güvenliğine ve kamu düzenine karşı tehdit oluşturan FETÖ’nün bertaraf edilmesi konusunda Pakistan yönetimi en başından itibaren iş birliği göstermiş, gereken önlemleri almıştır. Şimdi ise örgütle bağlantılı şahısların 20 Kasım’a kadar ülkeyi terk etmelerini istemiştir. Gördüğümüz kadarı ile bu örgüt Pakistan’da da barınamayacaktır” dedi.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Pakistan’ın başkenti İslamabad’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık binasında gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Şerif, yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE-PAKİSTAN İLİŞKİLERİ DAYANIŞMA İÇİNDE DEVAM EDİYOR”

Dün akşam Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile baş başa, bugün Başbakan Navaz Şerif ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunduklarına işaret ederek ve tüm Pakistanlılara Türk milleti adına kalbi selam ve sevgilerini ilettiğini söyleyerek açıklamasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan ile ilişkilerin, başbakanlığı döneminden bu yana 14 yıldır artarak devam eden bir dayanışma içinde geliştiğini belirtti.

Başbakanlığı sırasında tesis ettikleri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamındaki çalışmalarla 5 yıllık süre içinde yaklaşık 51 anlaşma ve belge akdettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konseyin beşinci toplantısının yakın bir zamanda Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştireceklerini açıkladı.

İki ülke arasında siyasi, askerî, ekonomik, ticari ve kültürel pek çok çalışmanın devam ettiğini, savunma, sağlık ve enerji alanlarında kaydedilen gelişmeleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılına girmeden iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nı tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

“KEŞMİR SORUNUNUN, PAKİSTAN VE HİNDİSTAN ARASINDA DİYALOG YOLUYLA BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR”

Görüşmelerinde bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de değerlendirme fırsatı bulduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle Keşmir konusunda son dönemdeki gelişmeleri ele aldık. Keşmirli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntılar ve Kontrol Hattı’nda artan gerilim göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Kontrol Hattı’ndaki gerginliği ve can kayıplarını endişeyle izliyoruz. Keşmir sorununun, Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla, ilgili BM kararları çerçevesinde, Keşmir halkının talepleri dikkate alınarak bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Biz de ülke olarak, aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.

“PAKİSTAN VE AFGANİSTAN’IN İŞ BİRLİĞİ, TERÖR BELASININ ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA OLMAZSA OLMAZDIR”

Her ikisi de Türkiye’nin dostu ve kardeşi olan Pakistan ile Afganistan arasındaki iş birliğinin de gelişmesini arzu ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2007 yılında yine başbakanlığım döneminde başlattığımız Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Süreci bu noktada çok önemlidir. Zirvenin meyvelerini verdiğini ve iki ülke arasında diyalog mekanizmalarının kurulduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Pakistan ve Afganistan’ın iş birliği, her iki ülkeyi de etkileyen terör belasının çözümü konusunda olmazsa olmazdır” diye ekledi.

“PAKİSTAN, MİLLETİMİZİN KARA GÜN DOSTU OLDUĞUNU ÇOK AÇIK GÖSTERDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye ve Pakistan en zor zamanlarda hep birbirlerinin yanında olmuştur. Tıpkı İstiklal Harbimizde olduğu gibi… 15 Temmuz darbe girişimi akabinde de Pakistan, milletimizin kara gün dostu olduğunu çok açık ve net göstermiştir. Darbe teşebbüsünün hemen ardından gerek Cumhurbaşkanı kardeşim Memnun Hüseyin, gerek değerli kardeşim Başbakan Navaz Şerif ve kardeşleri Şahbaz, hep birlikte bizleri aramak suretiyle burada neler yapılabileceğini bizlerle paylaşmış ve hüzünlerini ifade etmişlerdir. Parlamento’nun her iki kanadı da gerek ayrı ayrı gerekse oy birliğiyle aldıkları destek kararları, ülkemize gerçekleştirilen destek ziyaretleri bizlere güç vermiştir. Pakistan’ın bu duruşunu, bu samimiyetini asla unutmayacağız. Bu darbe girişiminin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü ve onun Pensilvanya’daki başının bulunduğu artık kesinlik kazanmıştır. Yıllardır hizmet, eğitim, diyalog gibi en masum kavramları kullanan bu yapının, hedeflerine ulaşmak için kan dökmek dâhil her türlü yola başvurabileceğini 15 Temmuz’da maalesef acı bir şekilde gördük. Geçmişi itibariyle 40 yıla dayalı bir çalışmayla, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere, polis teşkilatımıza, yargı teşkilatımıza, devletin tüm bakanlıklarına gayet sakin bu masum kavramlar bahane edilerek sızma hareketini gerçekleştirmişlerdir.”

“TÜM KARDEŞ TOPLUMLARI FETÖ’NÜN KARANLIK EMELLERİ KONUSUNDA UYARIYORUZ”

Türk milletinin, 15 Temmuz gecesi 248 şehit, 2 bin 193 gazi vererek ülkesine bağımsızlığına, demokrasisine sahip çıktığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi tüm dostlarımızı, tüm kardeş toplumları bu örgütün karanlık emelleri konusunda uyarıyoruz. Ülkemizdeki FETÖ kalıntılarıyla kararlı bir mücadele içerisindeyiz. Bugünkü Pakistan gazetelerinde bazı köşe yazarlarının ‘masum’ ifadeleri pek de kabullenilecek ifadeler değildir. Çünkü onlar bu süreci bizimle yaşamadılar. Pakistan Millî Eğitim Bakanlığı ile bizim oluşturduğumuz Maarif Vakfı’nın çalışmalarıyla buradaki tüm öğrenciler en ideal şekilde ele alınarak yine yetiştirileceklerdir. Bu konuda Pakistan yönetiminin göstermiş olduğu dayanışmaya teşekkür ediyorum. Bu şer şebekesinin, katiller sürüsünün adalet önünde hesap vermeleri ve hak ettikleri cezaya çarptırılmaları konusunda gerekenleri yapıyoruz” sözlerine yer verdi.

“Pakistan’ın güvenliğine ve kamu düzenine karşı tehdit oluşturan FETÖ’nün bertaraf edilmesi konusunda Pakistan yönetimi en başından itibaren iş birliği göstermiş, gereken önlemleri almıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şimdi ise örgütle bağlantılı şahısların 20 Kasım’a kadar ülkeyi terk etmelerini istemiştir. Gördüğümüz kadarı ile artık bu örgüt, Pakistan’da da barınamayacaktır. Bu kararlı tavrından dolayı Pakistan Hükûmetine şahsım ve milletim adına huzurlarınızda teşekkür ederim. Bu tutumun tüm dost ve kardeş ülkelere örnek olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“PAKİSTAN’I TERÖRLE MÜCADELEDE YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, Pakistan’ın terörle mücadelesine değindi ve konu ile ilgili değerlendirmelere yer verdi: “Terörle mücadelede Pakistan ile ortak yanlarımız var. Pakistan da, Türkiye gibi teröre çok büyük bedeller ödemiş bir ülke. Hâlâ da ödemeye devam ediyor. Şu anda bizler FETÖ, PKK, PYD, YPG, DHKP-C DEAŞ gibi terör örgütleriyle yoğun bir mücadele veriyoruz. Aynı şekilde bizler Pakistan’ı terörle mücadelede yalnız bırakmayacağız. Gereken desteği, tecrübelerimizle vermekte kararlıyız. Terörle mücadelede uluslararası bir mutabakat olmadan netice almak mümkün değildir.”

Türkiye ve Pakistan’ın kenetlendikleri sürece refah ve huzuru da yakalayacakları görüşüne yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını, Pakistanlılara saygı ve sevgilerini ileterek tamamladı.

PAKİSTAN BAŞBAKANI NAVAZ ŞERİF: “TÜRK HALKININ DARBE GİRİŞİMİ KARŞISINDA DURMASI, BİZLERİ GERÇEKTEN ETKİLEDİ”

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de yaptığı açıklamada Pakistan ve Türkiye olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece uzun, köklü bir geçmişe sahip olduğunu, sıcak ve ortak güven üzerine tesis edildiğini vurguladı ve “Pakistan ve Türkiye olarak beraber seviniyoruz, beraber üzülüyoruz. Bu durum neticesinde tabii ki Pakistan halkı Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişiminden büyük bir üzüntü duymuştur. Türk halkının son derece takdire şayan bir şekilde ve yüksek bir kararlılıkla bu yasa dışı demokrasiye karşı gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin karşısında durması bizleri gerçekten etkiledi” diye konuştu.

İşgal altında bulunan Cemmu Keşmir’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve Pakistan-Hindistan ilişkilerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vermiş olduğu destek için teşekkür eden Başbakan Şerif, 2017 yılının Türkiye ile Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 70. yıl dönümü olacağına işaret etti ve bunu, iki ülke arasındaki ilişkilere yakışır şekilde kutlama kararı aldıklarını söyledi.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Pakistan Başbakanı Şerif ve eşinin, onurlarına verdiği resmî öğle yemeğine katıldı.

Başbakanı Navaz Şerif, İslamabad ,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Türkiye ,Enerji  Haberleri   (2) Başbakanı Navaz Şerif, İslamabad ,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Türkiye ,Enerji  Haberleri   (3) Başbakanı Navaz Şerif, İslamabad ,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Türkiye ,Enerji  Haberleri   (4) Başbakanı Navaz Şerif, İslamabad ,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Türkiye ,Enerji  Haberleri   (5)



seers cmp badge