Dev Yatırımlar | 175 eserin açılışı yapıldı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Biz hükümet olarak daima büyük düşünüyoruz, en az 30, 40 yıl sonraki hedefleri planlıyoruz. Bizim hedefimiz 2023, bu yüzden ‘Hedef 2023, Türkiye hazır, Ankara hazır’ diyoruz” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan Türkiye genelindeki 175 eserin açılışı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehdi Eker, Çiğdem Karaaslan ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla, Atatürk Spor Salonunda düzenlenen törenle yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, törende yaptığı konuşmasına, açılışı yapılan tesislerin toplam yatırım maliyetine ilişkin verilen 2,4 milyar lira bilgisini, 2,9 milyar lira olarak düzelterek başladı.
Eroğlu, tesislerin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyledi.
Türkiye’de su konusunda ne gerekiyorsa yaptıklarını belirten Eroğlu, İSKİ ve DSİ’de görev yaptığı dönemde gerçekleştirdiği hizmetleri anlattı. Göreve geldiği dönemde, Türkiye’de 76 şehirde su olmadığını, hazırladıkları eylem planı ile Türkiye’nin ve Kıbrıs’ın su sorununu çözdüklerini dile getirdi.
“Suyumuzu çok iyi yönetiyoruz”
Geçen sene büyük bir kuraklık olduğunu ifade eden Eroğlu, “Hiç endişe etmeyin, su kesintisi olmayacak, dedik. Allah’a çok şükür şu anda su kesintisi yok. Allah’ın izni ile susuz bütün şehirlerimizin su meselesini, kökünden çözdük. 2060 ve 2070 yılına kadar suyumuz hazır. Suyumuzu çok iyi yönetiyoruz” diye konuştu.
Bazı kesimlerin baraj ve göletlere karşı çıktığına dikkati çeken Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunlara karşı çıkmak doğru değil, çünkü ülkemiz yarı kurak iklim bölgesinde. Kış ayları fazla su ihtiyacı yok çünkü suyumuzun yüzde 74’ünü sulamada kullanıyoruz. Dolayısıyla kışın sulama yok, yazın sulama var. Bizim esas su kullanımımız yaz aylarıdır. Halbuki yazın, Türkiye’de fazla yağış yoktur. Bu yüzden kışın ve ilkbaharda yağan yağmuru biriktirmek ve bunu yaz aylarında kullanmak zorundayız. Barajların ve göletlerin yapılması, Türkiye’de bir lüks değil, iklimin ve coğrafyanın getirdiği bir zarurettir. Bu yüzden baraj ve göletler yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Su medeniyettir. Şu ana kadar 284 baraj inşa ettik, bu bir dünya rekorudur. Dünyada barajlarda ilk üç içindeyiz, göletlerde ise birinci sıradayız.”
“Hedef 2023, Türkiye hazır, Ankara hazır”
“2019 yılı sonu kadar 1071 gölet ve sulamasının inşaatı tamamlanacak ve aziz milletimizin hizmetine sunulacak” diyen Eroğlu, bakanlıkça yapılan ve yapılacak yüksek barajlara ilişkin bilgi verdi. Eroğlu, 2017 yılı sonunda Yusufeli Barajı ile dünyanın sayılı yüksek barajlarından birini inşa edeceklerini söyledi.
Dünyadaki en önemli sektörün gıda arzı ve gıda güvenliği olacağını vurgulayan Eroğlu, bu yüzden sulamanın şart olduğunu dile getirdi. Büyük bölgesel projeler hazırladıklarını da ifade eden Eroğlu, bu projeler kapsamında yapılan tesisler hakkında bilgi verdi.
Bakan Eroğlu, “Biz hükümet olarak daima büyük düşünüyoruz, en az 30, 40 yıl sonraki hedefleri planlıyoruz. Bizim hedefimiz 2023, bu yüzden ‘Hedef 2023, Türkiye hazır, Ankara hazır’ diyoruz. Büyük hedefi olmayan milletler tarih sahnesinden silinir” diye konuştu.
Eroğlu, hizmete açılacak 175 tesisin, 36 baraj, 4 içme suyu tesisi, 2 atıksu arıtma tesisi, 13 sulama tesisi, 47 gölet/gölet ve sulama/gölet sulaması, 51 taşkın koruma tesisi (51 ana iş kapsamında 343 taşkın koruma tesisi), 6 diğer DSİ tesisi, 7 ormancılık, 7 milli park projesi ile 2 meteoroloji tesisinden oluştuğunu bildirdi.
Açılışı yapılan tesislerin hayırlı olmasını dileyen Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Davutoğlu’na, bakanlara, valilere, genel müdürlüklere ve tesislerin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Törende, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığı hizmetleri anlatan kısa film de gösterildi.