“Başkanlık Sistemiyle Türkiye Daha Güçlü Adımlar Atabilecek”
Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemine ilişkin, “Şu anda gelişmiş ülkelere baktığımızda, gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemin olduğunu; yarı başkanlığın olduğunu veya partili başkanlık sisteminin olduğunu görüyoruz. İşte bir nevi şu anda Amerika’daki sistem partili bir başkanlık sistemidir. Yani Başkan partisinden ne yapmıyor? Kopmuyor. Arkasında yine ne var? Partisi var, bunu görüyorsunuz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz’in davetine icabetle resmî bir ziyaret için gittiği Suudi Arabistan’daki temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü.
Dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretine ve gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“SUUDİ ARABİSTAN’LA BÖLGESEL KONULARI ARAMIZDA DEĞERLENDİRDİK”
Ziyaretinde Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki mükemmel ilişkilerin her alanda daha da geliştirilebilmesi için atılacak adımları ve bölgesel konuları ele alma fırsatını bulduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde atılan en önemli adımın Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulması kararının alınması olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret kapsamında gerçekleştirdikleri resmî görüşmelerde; ticaret, savunma, karşılıklı yatırımlar, Türk firmalarının Suudi Arabistan’daki yatırımlarının arttırılması, Suudi Arabistan’ın Türkiye’deki yatırımlarının arttırılması, enerji ve güvenlik alanlarında iş birliği, terörle mücadelede, İslam ülkeleri arasındaki bir askerî iş birliği koalisyonunun oluşturulması, bölgesel konular, Suriye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2554 süreci, Libya, Irak, Filistin ve Yemen konularını da değerlendirdiklerini açıkladı.
“ASKERÎ VE SAVUNMA SANAYİ ALANINDA ATILABİLECEK ADIMLARI GÖRÜŞTÜK”
2016 İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’nin İstanbul’da gerçekleştirileceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zirvenin yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye arasındaki ilişkileri de görüştüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili ticaret hacmimizin ve karşılıklı yatırımlarımızın daha da arttırılması imkânlarını bu görüşmelerde değerlendirdik. Askerî ve savunma sanayi alanında iş birliği iki ülke arasındaki ilişkilerde önem atfettiğimiz bir husus olmuştur. Bu alanlarda birlikte atılabilecek adımları da görüştük” dedi.
“HASAN KARAKAYA GÜÇLÜ BİR KALEME SAHİPTİ”
Suudi Arabistan ziyaretini takip etmek üzere basın heyetinin içinde yer alan gazeteci yazar Hasan Karakaya’nın Medine’de geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etmesine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, merhum Karakaya’ya Allah’tan rahmet, ailesine, mensubu olduğu Akit Gazetesi’nin mensuplarına başsağlığı dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, merhum Hasan Karakaya için şu değerlendirmeleri yaptı: “Uzun bir dönemdir Hasan Bey kardeşimizle bir yol arkadaşlığımız vardı ve hemen hemen her seyahatimde yanımda olan bir kardeşimizdi. Güçlü bir kaleme sahip olduğuna inanıyorum. Özellikle kendisini medya dünyasında fikrî zenginliği ve anında ürettiği cevaplarla doldurulamayacak bir yere sahip olan bir kardeşim olarak görüyorum. Ve kendisine tekrar Rabbimden Rahman ve Rahim ismi şerifiyle tecelli etmesini diliyorum. Bildiğiniz gibi yarın inşallah Fatih Camii’nde öğle namazı, cenaze namazını kılacağız ve daha sonra da Edirnekapı Şehitliği’ne defnedeceğiz. Bu vesileyle de ben tekrar medya dünyasına sabırlar diliyorum.”
“ARAMA KONFERANSI, TOPLUMSAL MUTABAKATIN SAĞLANACAĞI ANAYASA OLUŞTURULMASINA YARDIMCI OLACAKTIR”
Bir basın mensubunun, Suudi Arabistan ziyareti öncesinde yaptığı basın toplantısında yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, halkla arama konferansı yapmak yoluna da gidilebileceği yönündeki ifadesinin ne anlama geldiği yönündeki sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevapladı: “Biliyorsunuz bu arama konferansları özellikle daha çok akademisyenler arasında veyahut da o konuyla ilgili hakikaten dağarcığında bir şeyler olanların katıldığı toplantılardır. Fakat biz şimdi bunu daha geniş planda tutup halkla bu arama konferansını yapabiliriz diyorum. Yani seçeceksiniz, ondan sonra telefonlarla vatandaşla bu irtibatları kurmak suretiyle, yani buna bir nevi kamuoyu araştırması da diyebiliriz, ama burada vatandaşın diyelim ki anayasanın o maddesiyle ilgili düşüncesi nedir, ne diyor, bunları halkla irtibat kurmak suretiyle; öyle ufak rakamlar değil, yani 500-1000 değil, sayıyı daha da artırmak suretiyle… Dolayısıyla, toplumsal bir mutabakatın sağlanabileceği bir anayasanın oluşması bu arama konferansı çok ciddi bir zemin oluşturacaktır. Bu düşünceyle onu sizlere ifade etmiş oldum.”
“GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ÇOĞUNDA BAŞKANLIK SİSTEMİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Başka bir basın mensubunun, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun; CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından bir televizyon programında ‘üniter devletlerde de başkanlık sisteminin olabileceği’ yönündeki görüşü ile ilgili değerlendirmesinin ne olduğunu sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur’ şeklindeki bir yargının olmadığını ve bunun hem geçmişte hem bugün pek çok örneğinin olduğunu hatırlattı. “Yeter ki bütün mesele o başkanlık sisteminin uygulamada halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın, karakteri olmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Yani uygulamada siz eğer adalet dağıtıyorsanız halkın aradığı, beklediği nedir? Adalettir. Bu olduğu anda zaten sıkıntı olmaz. Ve şu anda da, ‘Başkanlık sistemleri de A’dan Z’ye pirupaktır’ ifadesini kullanamayız. Yani başkanlık sistemi olup sıkıntıların olduğu yerler yok mu? O da var. Ama birbirine kıyasla baktığımız zaman şu anda, yani parlamenter demokrasiye göre onların çok daha başarılı olduğunu görüyoruz. Biz ‘daha iyiye nasıl gideriz’; bunun arayışı içerisindeyiz. Ve şu anda gelişmiş ülkelere baktığımızda, gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemin olduğunu; yarı başkanlığın olduğunu veya partili başkanlık sisteminin olduğunu görüyoruz. İşte bir nevi şu anda Amerika’daki sistem partili bir başkanlık sistemidir. Yani Başkan partisinden ne yapmıyor? Kopmuyor. Arkasında yine ne var? Partisi var, bunu görüyorsunuz. Şu anda bizdeki yapı öyle mi? Değil. Yarı başkanlık sistemine bakıyorsunuz yine partili, yani orada da başkan partisinden ne yapmıyor? Kopmuyor, partisi yine arkasında onunla beraber o süreci işletiyorlar. Bunun birçok örneği var.”
“BAŞKANLIK SİSİTEMİ TARTIŞILSIN”
Türkiye’nin böyle bir sisteme geçmesiyle çok daha güçlü adımlar atmasının mümkün olacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde Başbakan Davutoğlu’nun parti ziyaretleri neticesinde ortaya bir hamule çıkacağını ve bunun tartışılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili sözlerini şu açıklamalarla tamamladı: “Benim şahsen Beştepe’de devam ettireceğim bu tür çalışmalar var. Bu çalışmalarla birlikte bizler de bu konuda konuşacak kimler varsa, gerek akademisyen olarak, gerek medya dünyasında, hepsini inşallah dinleme fırsatı bulacağız. Bunlar sadece anayasacılar olmayacak yalnız, onu söyleyeyim. Yani siyaset bilimci de bunun içinde olacak, ne bileyim bunun yanında normal bütün hukukçulardan, idare hukukundan birçok insanları bu işin içine katacağız. STK’lardan birçok insanı, ekonomistleri vesaire, buraya davet edeceğiz, bu konuları kendilerinden dinlemek suretiyle kendilerinden düşüncelerini alacağız. Ondan sonra da istiyoruz ki Türkiye bunları tartışır hâle gelsin. Yani vatandaş eğer bu başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyorsa veya başkanlık sistemini anlatan başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyorsa, o zaman ortaya bir netice çıkmaz.”