Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın (YHT) yüzde 80’i tamamlandı
Toplamda 235 milyon dolara mal olan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın (YHT) yüzde 80’i tamamlandı.
Avrupa’nın 6’ncı dünyada 8’inci hızlı tren ülkesi olan Türkiye, bu konudaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Ankara’da YHT için kullanılan garların ihtiyaçları karşılamaması ve ilerleyen yıllarda yatırımların artacak olması nedeniyle garın yetersiz kalmasının önüne geçilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yeni YHT garı için harekete geçildi. Yap-işlet-devret projesi olan Ankara YHT Garı ihalesini 2013’te Cengiz-Kolin-Limak, 19 yıl 7 ay işletme süresi teklif ederek aldı. Toplamda 235 milyon dolara mal olan projenin bugün itibarıyla yüzde 80’i tamamlandı. Mayıs ayında açılışı planlanan söz konusu garın sadece bir ulaşım istasyonu olarak değil; alışveriş, konaklama, toplantı merkezi ve şehrin en orta yerinde bulunan buluşma noktası olması bekleniyor.
Günde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret edeceği tren garında 140 odalı otel, 185 perakende alanı ve 2 bin 500 araçlık bir kapalı otopark olacak. Şu anda Ankara, Eskişehir Konya ve İstanbul yüksek hızlı tren seferleri yapılıyor. 2016’da bunlara Bursa, İzmir ve Sivas yüksek hızlı tren bağlantıları da eklenecek. Takip eden yıllarda ise Antalya, Adana, Erzincan ve Kars bağlantılarının da açılması planlanıyor.
İş dünyasının yeni buluşma noktası
Ankara YHT Garı bürokrasi ve iş dünyasının da yeni buluşma noktası olacak. Kiralanabilir ofisler, Ankara’ya sıkça gelen iş dünyasının işlerini de kolaylaştıracak.
4 bin metrekareye varan toplantı odaları sayesinde İstanbul’dan bir iş adamı birkaç saat öncesinden yola çıkarak hızlı trenle Ankara’ya gelip toplantısını yaptıktan sonra kolaylıkla İstanbul’a dönebilecek. Toplantıların birkaç güne yayılması durumunda ise 140 odalı 4 yıldızlı otelde konaklayabilecek.
Gar bünyesinde VIP ve CIP salonları da bulunacak. 25 bin metrekareye varan yaşam alanı sayesinde katılımcılar kaliteli vakit geçirecek. Ofisler, mağazalar ve yeme-içme mekanlarını kiralama konusunda çalışmalar yapılıyor.
İlk ihale 2011’de yapılmıştı
TCDD, demiryollarında Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinin ilk kez uygulandığı Ankara YHT Garı için ilk olarak 20 Ocak 2011’de ihaleye çıkacağını duyurmuştu.
Şartname satın alan firmaların tesisin altından geçmesi planlanan metronun sıkıntı oluşturabileceği yönündeki çekinceleri nedeniyle ihale 22 Şubat 2011’e ertelenmişti.
Bu tarihte de firmaların talebi nedeniyle 2 Mart 2011’e ertelenen ihaleye, Limak İnşaat ve (Hindistan merkezli) GMR Infrastructure Ortak Girişimi ile İÇTAŞ ve Cengiz İnşaat Ortak Girişimi teklif vermişti. Projenin ihalesi daha sonra iptal edilmişti.
TCDD, daha sonra ihalenin, YİD modeliyle 17 Temmuz 2012’de yapılacağını duyurmuş ancak şartnameyi alan firmaların talebi üzerine ihale 28 Ağustos 2012’ye ertelenmişti. Bu tarihte yapılan ihaleye tek teklifi, Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat konsorsiyumu vermişti.