3. köprü Haziran’da hizmette | Dev Yatırımlar

3. köprü Haziran’da hizmette | Dev Yatırımlar

İstanbul’da yapımı süren 3. köprü inşaatında yüzde 90 seviyesine gelindi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yüklenici firmadan 3. Havalimanı’nın hizmete giriş tarihinin 26 Şubat 2018 olmasını istedi.

Yıldırım, Anadolu Ajansı’nın “global iletişim ortağı” olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) iş birliği ile düzenlenen “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri”nde, artık işin içine daha fazla “akıl teri”nin sokulması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin doğal kaynakları bulunmadığına işaret eden Yıldırım, “Ancak mukayeseli üstünlük oluşturmak bizim elimizde” dedi.

Yıldırım, TÜRKSAT’ın bugünlere nasıl geldiğini anlatarak, mili uyduyu TÜBİTAK’ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi.

TÜBİTAK’ın da maliyete katıldığını ve 170 milyon liralık kısmını karşılayacağını aktaran Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ise 370 milyon lirasını üstlendiğini, TÜRKSAT’ın da bir kısmını karşılayacağını belirtti.

Yıldırım, 6A Uydusu’nun 2019 sonu itibarıyla imal edileceğine dikkati çekerek, “Sayın Bakanımız Fikri Işık’tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019’un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız” diye konuştu.

Yeni uydulara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, önümüzdeki yılın ilk yarısında 5A ve 5B uydularının yapımı için gerekli adımları atacaklarını anlattı.

“TÜRKSAT teknoloji geliştirme şirketine dönüştü”

Yıldırım, 6A Uydusu’nun tamamen milli uydu olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi kurulması için 2009 yılında adım attık. Savunma Sanayii Müsteşarlığına giderek TAI’de böyle bir tesis kurmak istediğimizi dile getirdik. Bu merkezin, hastane ortamından 100 kat daha steril olması gerekiyor. Bu tesisin yapımı için iş birliği anlaşması imzaladık.

Orada da tabii TÜRKSAT’ın parası yok, gariban bir şirket. Öyle bir yol bulduk. Dedik ki ‘Atacağımız uyduda size de şu kadar yer veririz. Askeri amaçlı bant ayırırız, bunu da şu kadar paraya sayalım, ortaklığı kuralım’. Onların paraları çok. Yaptık onu ama o sonra soruşturma konusu olmuş maalesef. Neyse onlar geldi geçti, bu test yerimiz de hazır. Özet olarak, TÜRKSAT aslında uydu işletmeciliği amacıyla başlayan bir şirket olmasına rağmen günümüzde artık teknoloji geliştirme şirketine dönüştü. Aynı zamanda e-Devlet uygulamaları, analog yayın, sayısal yayın, web üzerinden yayın, uydu üretim ve milli yazılım… O zaman TÜRKSAT’ın kanununa kritik kurumların yazılımlarını yapması için bir hüküm de koymuştuk.”

Güçlerin birleştirilmesi gerekiyor

Yıldırım, teknolojinin sonunun olmadığını vurgulayarak, “Hayal gücünüz nereye kadar uzanıyorsa bu teknolojiler, bu işler gidecek. Türkiye olarak kendimize bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. MÜSİAD ile diğer teşebbüslerimizle bir araya gelip özel sektör-devlet kurumu farklılığını da artık zihnimizden çıkararak, gelecek Türkiye’nin diyeceğiz. 1 ile 1’i alt alta toplarsak 2, yan yana koyarsak 11 olur. Onun için yan yana durulması, güçlerin birleştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bugün e-Devlet’te 25 milyonun üzerinde vatandaşın işlem yapar hale geldiğini aktaran Yıldırım, bu rakamın yeterli olmadığını kaydetti.

Yıldırım, e-Devlet sistemine 135 belediyenin katıldığını, aslında belediye sayısının daha fazla olduğunu, bunların da sisteme dahil edilmesi için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir’de 103 yaşında yaşayan bir vatandaşın e-Devlet’i kullandığını anlatan Yıldırım, bu kişiyi evinde ziyaret ettiğini, teknolojinin yaşının olmadığının altını çizdi.

Yıldırım, artık eleştirme döneminin geçtiğini, “e”leştirme döneminin başladığını vurgulayarak, “Eskiden evde anne, baba ve çocuklar vardı. Şimdi aile bireylerine cep telefonu da katıldı. O olmayınca sanki hayat duruyor. Bu güzel bir şey, bu nimetleri kullanalım ama insanlığımızı da unutmayalım” dedi.

Konuşmalardan sonra Yıldırım’a günün anısına Nail Olpak tablo, TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül ise uydu maketi hediye etti.

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tasarım ve yapım açısından dünyada bir ilk”

Daha sonra, dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu’ndan ilk yayın yapıldı ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi.

Bağlantı esnasında Yıldırım’a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka eşlik etti.

Ardından ilk bağlantı, inşası devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ile yapıldı.

Bağlantıda, Bakan Yıldırım’ın 3. köprü inşaatının nasıl gittiğini sorması üzerine Kartal, köprünün yüzde 90 seviyesinde bittiğini, yer yapım çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

Kartal, köprünün haziran ayında tamamlanarak hizmete açılacağını, köprü ile beraber 215 kilometrelik otoyol yaptıklarını da dile getirdi.

Söz konusu projenin bazı ilkleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan Kartal, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün tasarım ve yapım açısından dünyada bir ilk olduğunu ifade etti.

Kartal, bu tür köprülerin yapımının dünyada 5 yıldan önce bitmediğine dikkati çekerek, ancak bu sürenin Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 3 yıl, Körfez Geçiş Köprüsü için ise 3,5 yıl olduğunu söyledi.

“3. Havalimanı için 2 bin 500 iş makinesi gece gündüz çalışıyor”

Daha sonra ikinci bağlantı, inşası devam eden 3. Havalimanı’ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yanında bulunan İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ile gerçekleştirildi.

Hüseyin Yıldırım, 3. Havalimanı için 2 bin 500 iş makinesinin gece gündüz çalıştığını, günlük beton dökümünün 5 bin metreküpe kadar yaklaştığını anlattı. 3 bin ile başlayan çalışan sayısının ise 10 bini geçtiğine işaret eden Yıldırım, günlük 1,5 milyon metreküplük toprak hareketi olduğunu aktardı.

Nihat Özdemir de söz verdikleri gibi 2018’in ilk çeyreğinde ilk uçağı indirerek yeni havalimanını Türk havacılık sektörüne hediye etmiş olacaklarını belirtti.

Bakan Yıldırım ise 3. Havalimanı’nın hizmete giriş tarihi ile ilgili “Nihat Bey, 26 Şubat 2018” ifadelerini kullanırken, Özdemir de “Hayırlı uğurlu olsun” karşılığını verdi.

“Nisan ayında asma köprüyü milletin hizmetine sunacağız”

Üçüncü bağlantı da Körfez Geçiş Köprüsü’ndeki Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü Murat Gönenli ile yapıldı.

Gönenli, nisan ayında asma köprüyü milletin hizmetine sunacaklarını söyledi.

Tabliyeleri şubat itibarıyla yerleştirmiş olacaklarını anlatan Gönenli, “Nisan ayında da tüm çalışmalarımızı tamamlayıp köprüyü trafiğe açacağız. Güzergahımız ile ilgili de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Altınova, Yalova, Bursa ve Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kesimi önümüzdeki ay itibarıyla trafiğe açıyoruz, Bursa’ya kadar da 2016 sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Tüm güzergahtaki çalışmalarımızı 2018 sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım ise eskiden projelerde ana yüklenicilerin yabancı, taşeronlar Türk şirketler iken, şimdi 3. Havalimanı, 3. köprü, İzmit Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nde ana yüklenicinin Türk firmaları, taşeronların ise yabancı olduğunun altını çizdi.

Son bağlantı da Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi’ndeki Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker ile gerçekleştirildi.

Şeker, bağlantıda söz konusu merkez hakkında bilgi verdi, GÖKTÜRK-1 Uydusu’nun 2016’nın ikinci yarısında yerini alıp hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ

Bodrum Gökova Rotası  Mavi Tur  Mavi Yolculuk (6)Kiralık Tekne Bodrum  (8)



seers cmp badge