“Uluslararası Toplum, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yeni Bir Dönemin Eşiğinde”

“Uluslararası Toplum, İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yeni Bir Dönemin Eşiğinde”

Paris’te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı’nda (COP21) konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paris Anlaşması’nda dengenin sağlanması amacıyla, azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalı, sağlanacak desteklerle de uygulama güçlendirilmelidir. Bu konuda asıl sorumluluğu gelişmiş ülkeler üstlenmelidir. Kaliteli altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, iklim değişikliğiyle ortak mücadelemize yardımcı olacaktır” dedi.

Konferans kapsamında Devlet Başkanları oturumunda gerçekleştirdiği konuşmasının başında, Paris terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransa Hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu zor dönemde, böyle tarihi bir organizasyona ev sahipliği yapan Fransız dostlarımıza, misafirperverlikten dolayı şükranlarımı ifade ediyorum” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ

Uluslararası toplumun, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu ve küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması için 2020 sonrası dönemde güçlü bir rejime ihtiyacın duyulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlihazırda 180’den fazla ülkenin ulusal niyet beyanlarını sunmuş olmalarının, bu noktada çok değerli bir duruş olduğunu söyledi.

Bu iradenin karşısında temel sorumluluğun; adil, etkin, kapsayıcı bir anlaşmanın altına imza atmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu bilinçle, küresel iklim değişikliği ile mücadelede 2030 yol haritasını belirlediğini açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti: “Hızla gelişen bir ekonomi olarak, emisyon artışında, 2030 yılına kadar yüzde 21’e kadar bir ‘artıştan azaltım’ sağlamayı hedefliyoruz. Bu doğrultudaki çabalarımız, imkânlarımız ve alacağımız uluslararası destekler ölçüsünde, artarak devam edecektir. Dönem Başkanlığını yaptığımız G-20’nin Antalya Zirvesi’nden de Paris’e yapıcı bir mesaj gönderdik. Önümüzdeki iki haftalık sürede müzakereleri başarılıyla sonuçlandırmak için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.”

“PARİS ANLAŞMASI GERÇEKÇİ VE ESNEK BİR SİSTEM GETİRMELİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’te gerçekleşen zirvede bir mutabakata varılabilmesi için, öncelikle kesinleştirilmesi gereken hususun ‘farklılaşma’ olduğuna dikkat çekerek, sözleşmede ‘ortak fakat farklılaştırılmış sonuçlar’ ilkesinin muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: “Paris Anlaşması, sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmelidir. Paris Anlaşması’nda dengenin sağlanması amacıyla, azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalı, sağlanacak desteklerle de uygulama güçlendirilmelidir. Bu konuda asıl sorumluluğu gelişmiş ülkeler üstlenmelidir. Kaliteli altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, iklim değişikliğiyle ortak mücadelemize yardımcı olacaktır.”

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ne taraf ülkelerin, 12’nci Taraflar Konferansı için geçen Ekim ayında Ankara’da bir araya geldiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da varılan sonuçların, 21’inci Taraflar Konferansı’nı yakından ilgilendirdiğine işaret etti ve konuşmasını, zirvede alınacak kararların üye ülkeler ve tüm dünya için hayırlara vesile olmasını dileyerek tamamladı.

Fransa - Paris’te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği -A0887

Fransa - Paris’te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği -A01Fransa - Paris’te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği -A08Fransa - Paris’te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği -A03Fransa - Paris’te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği -A04

 

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ (2)



seers cmp badge