Türkiye’nin en uzun demiryolu tünelinde ışığa doğru

Türkiye’nin en uzun demiryolu tünelinde ışığa doğru

Osmaniye’nin Bahçe ve Gaziantep’in Nurdağı ilçelerini bağlayacak ve 10 bin 200 metrelik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun demiryolu çift tüp geçidi olması öngörülen projede bin 200 metrelik ilerleme sağlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Adana-Gaziantep-Malatya konvansiyonel hattı üzerindeki Bahçe-Nurdağı ilçeleri arasında inşa edilen çift tüp geçit için toplam 8 metre çapında 20 bin 400 metre tünel kazılacak. Geçen yıl eylül ayında Nurdağı ilçesi Gökçedere mevkisindeki çıkış noktasından tünelin açılmasıyla başlayan çalışmalarda, şimdiye kadar iki tünelde bin 200 metre ilerleme sağlandı. Tünelin tamamlanmasıyla mevcut demiryolu hattı 17 kilometre kısalacak.
Tünel açma çalışmalarında şimdiye kadar klasik kazı yöntemi kullanıldı. Bundan sonraki kısımda çift tünelde eş zamanlı olarak dünyada en çok kullanılan TBM (Tunnel Boring Machine) sistemine geçilecek. TBM makineleri geldi, kurulum aşaması devam ediyor. Kısa süre içinde makineler devreye girecek ve kazı çalışmaları daha da hızlanacak.

Bölge, jeolojik açıdan Türkiye’nin en zorlu kesimlerinden

Tünelin Nurdağı kısmındaki 7 kilometrelik güzergahta ‘sanatsal yapı’ olarak adlandırılan köprü, menfez ve alt geçit çalışmaları tamamlandı. Tünel tamamlandığında Çukurova ile Güneydoğu Anadolu Bölgesini birbirine bağlayacak.

Bahçe ile Nurdağı ilçeleri coğrafi ve jeolojik açıdan Türkiye’nin en zorlu kesimleri arasında yer alıyor. Bölgeden demiryolu, karayolu, otoyol ve petrol boru hatları geçiyor, yerleşim ve sanayi tesisleri iç içe bulunuyor. Doğu Anadolu fay zonu da buradan geçiyor. Bu şartlar göz önüne alındığında güzergahın ne kadar zor olduğu, ciddi bir mühendislik ve planlama gerektirdiği görülüyor.

Planlamaya göre 2017 yılı sonunda tamamlanması öngörülen proje 193 milyon 253 bin liraya mal olacak. Projede 7’si yabancı, 20 teknik personel ile 200 işçi çalışıyor.

enerji petrol medya -TÜRKİYE

KİRALIK TEKNE - ÇEŞME -İZMİR (9)

 



seers cmp badge