Emine Erdoğan: “Bireysel Farklılıkları Ne Olursa Olsun Herkese Eşit Muamele Yapmalıyız”

Emine Erdoğan: “Bireysel Farklılıkları Ne Olursa Olsun Herkese Eşit Muamele Yapmalıyız”

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) tarafından yaptırılan özel eğitim merkezi ve anaokulunun açılış törenine katılan Emine Erdoğan, “Fiziki ve zihni engelleri olan çocuklarımız toplumun emanetidir. Hiçbirini gözden çıkaramayız, hiçbirini feda edemeyiz. Onları toplumdan tecrit etmek yerine, toplumun bir parçası haline getirmek durumundayız” dedi.

Emine Erdoğan, Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) tarafından “Erken Tanı, Erken Hayat” projesi kapsamında yaptırılan özel eğitim merkezi ve anaokulunun açılış törenine katıldı. İstanbul Ümraniye’de bulunan TOGEM-DER Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim Anaokullarının açılışı vesilesiyle düzenlenen törende yetkililer, hayırseverler ve dernek gönüllüleri de hazır bulundu.

“FİZİKİ VE ZİHNİ ENGELLERİ OLAN ÇOCUKLARIMIZ TOPLUMUN EMANETİDİR”

TOGEM-DER öncülüğünde hayırseverlerin katkılarıyla yapılan ve 5 ‘özel eğitim anaokulu’ ve bir ‘özel eğitim mesleki eğitim’ merkezini içeren kurumun açılışında, Emine Erdoğan bir konuşma yaptı. Konuşmasında engelli çocuklara eşit fırsatlar sunmanın önemine değinen Emine Erdoğan, “Fiziki ve zihni engelleri olan çocuklarımız toplumun emanetidir. Hiçbirini gözden çıkaramayız, hiçbirini feda edemeyiz. Onları toplumdan tecrit etmek yerine, toplumun bir parçası haline getirmek durumundayız” diye konuştu.

Açılışı yapılan okuldaki engelli öğrencilerin eğitiminde uygulanacak ‘kaynaştırma’ modelinin son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşan bir eğitim anlayışı olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan şunları söyledi: “Bu eğitim anlayışı, özel eğitim ihtiyacı olan çocukların, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını, doğal ortamlarda karşılamayı amaçlıyor. Genel eğitim sınıflarında diğer akranları ile birlikte, özel desteklerle eğitimi öngörüyor. Bizim medeniyet anlayışımız da zaten bunu gerektirmiyor mu? Bireysel farklılıkları ne olursa olsun, herkese insan olma vasfı nedeniyle eşit muamele yapmak durumundayız. Bu aynı zamanda, anayasanın bize getirdiği bir yükümlülük… Tüm bireylere, eşit hakların sunulduğu bir sistem kurmakla mükellefiz.”

“İYİLİK, DALGA DALGA YAYILAN BİR ŞEYDİR; O SONSUZ DALGA BİR GÜN MUTLAKA SİZE GERİ DÖNER”

Emine Erdoğan konuşmasında, okul öncesi eğitime ve çocukların bu özel dönemine yatırım yapmanın önemine de işaret ederek, “Çocukların zekâ gelişiminin %70’i, 7 yaşına kadar tamamlanıyor. Bu dönemde çocuklar, özgüven duygusu kazanıyorlar. Öğrenmeye ilgi, ancak bu dönemde uyandırılabiliyor. Çocukların var olan yetenekleri, bu yaşlarda ortaya çıkarılabiliyor. Okul öncesi eğitime yapılan 1 liralık yatırım, 7 lira olarak geri dönüyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Açılışını yaptığı eğitim kurumlarının yapımında katkısı bulunan hayırseverlere teşekkür eden Emine Erdoğan, “İyilik, dalga dalga yayılan bir şeydir. O sonsuz dalga bir gün mutlaka size geri döner. Bugün buradan yayılan iyilik dalgasının meyvelerini de, bir gün mutlaka alacağımıza inanıyorum” dedi.

Emine Erdoğan -A37 Emine Erdoğan -A42 Emine Erdoğan -A3099 Emine Erdoğan -A3011

enerji petrol medya -100444



seers cmp badge