“DAEŞ’ten Petrol Alacak Kadar Haysiyetsiz Değiliz”

“DAEŞ’ten Petrol Alacak Kadar Haysiyetsiz Değiliz”

21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı için Paris’te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırı ihlali sonucu Rus uçağının düşürülmesi ve sonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yönelik petrol iddialarına cevap vererek, “İftira at, tutmazsa iz bırakır tavrı onların zaten geleneğinde var, iftiralarla böyle şeyler yürümez. Ve burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım, böyle bir şey ispat edildiği anda ben bu makamda durmam. Ama Sayın Putin’e soruyorum ‘Sen o makamda durur musun?’ Bu kadar açık bunu konuşuyorum ve bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’te devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 21. Taraflar Konferansı’nda (COP21) basın mensuplarının sorularını cevaplayarak, konferans ve konferans kapsamında gerçekleştirdiği ikili görüşmeler ile gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu

COP-21’e dünyadaki yaklaşık 180’e yakın ülkenin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı çok büyük bir katılım sağlandığını, Türkiye olarak sunumlarını yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmeleri kapsamında da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldiklerini söyledi. Hollande ile yaptıkları görüşmede Türkiye-Fransa ilişkilerinin yanı sıra bölgede meydana gelen gelişmeler ile son Rusya-Türkiye arasındaki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollande’ın Moskova ziyaretinden de hareketle bir değerlendirmeyi yaptıklarını aktardı.

“RUS UÇAĞININ İHLALİNİ RADAR TESPİTLERİYLE ÖNLERİNE KOYDUK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda da bulundu. İyi niyetlerini ortaya koyduklarını ve daha ilk günden Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme isteklerini ifade ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sonraki gelişmeler noktasında da biz sadece süreci şu anda takip ediyoruz. Rusya tarafından birçok açıklamalar yapılıyor, onları da şu anda izliyoruz. Fakat şu konuyu bütün radar tespitleriyle kendi önlerine de koyduk ve burada özellikle Suriye tarafından milliyeti bilinmeyen iki uçağın hava sahamıza doğru gelmesi olayını kendilerine belgelerle anlattık. Ve onların da bunu bildiklerini görmek beni ayrıca mutlu etti. Çünkü değişik kanallardan zaten onların eline de bu bilgiler ulaşmış vaziyette” şeklinde konuştu.

“Hava sahamızda 5 dakika içinde 10 kez Suriye topraklarındayken, Suriye hava sahasındayken uyarılan milliyeti bilinemeyen bu iki uçak bizim hava sahamıza girdikten sonra bunlardan bir tanesi 17 saniye içerisinde tekrar Suriye tarafına geçiyor, ama ikinci uçak bizim F-16’larımız tarafından vuruluyor ve vurulduktan sonra Suriye topraklarına düşüyor” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki Rus pilottan birinin Suriyelilerin eline geçtiğini, diğerinin ise oradaki Türkmenlerin eline ölü olarak geçtiğini, Hatay Valiliği’nin girişimleriyle cenazenin alınıp Ankara’ya getirildiğini ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde gerekli işlemler yapıldıktan sonra Rusya’ya teslim edildiğini hatırlattı.

Bu süreç içinde pek çok şey konuşulduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabır ve teenniyle bu süreci devam ettirmenin gayreti içerisinde olduklarını, stratejik ortaklık konumuna gelmiş iki ülkenin böyle duygusallıklarla dolu açıklamalarda bulunmasını doğru bulmadıklarını defaatle ifade ettiklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hele hele Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol alıyormuş gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil ve bunu da ahlaki bulmadığımızı ifade ettim. Ve burada çok açık, net bir şey söylüyorum; böyle bir konuyu konuşmak sadece laf ola beri gele olmaz, bunlar iddia belge ile ortaya sürülür, eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar, bu bölgeleri görelim” dedi.

“İFTİRA AT TUTMAZSA İZ BIRAKIR TAVRI ONLARIN GELENEĞİNDE VAR”

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aldığı kaynakların belli olduğunu; bu ülkelerin Rusya, İran, Azerbaycan, Irak, Cezayir, Katar, Nijerya olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Şu anda DAEŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi mesela Rus ve Suriye vatandaşı olduğu Amerika Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan bir George Haswani’dir ve bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu belli ve bunu Amerikan Hazine Bakanlığı da açıkladı. Önce bir defa bunun hesabını versinler. ‘İftira at tutmazsa iz bırakır’ tavrı onların zaten geleneğinde var, iftiralarla böyle şeyler yürümez. Ve burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım, böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir: Ben bu makamda durmam. Ama Sayın Putin’e diyorum, sen o makamda durur musun? Bu kadar açık bunu konuşuyorum ve bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım.”

Bilgisi altında böyle bir şeyin bugüne kadar olmadığına, bugüne kadar petrol kaçaklığı yapanların yakalanarak gereğinin yapıldığına ve yapılmaya devam edileceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar yasal yollarla çalıştık, yasal yollarla da nereden petrol alıyoruz, nereden doğalgaz alıyoruz, bunların hepsi bellidir. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz, bunu da herkesin bilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

ABD BAŞKANI OBAMA İLE GÖRÜŞME

Bir basın mensubunun, yarın ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı ikili görüşmeyi değerlendirmesi istemesi ve görüşmede hangi konuların ele alınacağını sorması üzerini Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme gerçekleşmeden bir şey söylemesinin uygun olmayacağını ifade ederek, “Ama yine inanıyorum ki bu konular ağırlıklı olarak gündemimizde yer alacak, bu konuları kendileriyle görüşeceğiz. Daha sonra Türkiye’ye döndükten sonra veya burada gerekli açıklamaları yaparız” diye konuştu.

G- Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptıkları ikili görüşmeden sonra, 15 Aralık’ta Rusya’da yapılması planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda taraflardan herhangi bir açıklama gelmediği için, toplantı ile ilgili bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını dile getirerek, “Gelişmeleri göreceğiz, ona göre gerekli açıklamalar yapılır” dedi.

“ETEKLERDE NE KADAR TAŞ VARSA DÖKÜLSÜN”

Rusya tarafından Türkiye’ye yönelik ardı ardına çok fazla da yaptırım kararının açıklandığı hatırlatılarak, “Türkiye’nin karşı bir adımı olacak mı buna karşı?” diye sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biraz sabırlı olalım, biz duygusal davranmayalım, bütün bunların hepsini görelim. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız” açıklamasını yaptı.

“TÜRKİYE KABİLE DEVLETİ DEĞİLDİR”

Türkiye hava sahasına giren Rus savaş uçağının düşürüldüğü gün Putin’e iletilen görüşme talebinden sonra farklı kanallardan herhangi bir görüşme talebinin iletilip iletilmeyeceği yönündeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan “Devletler arasında, milletler arasında böyle uzun uzadıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Mümkün olan bir iplik bile olsa, o bağı tutmaktır, korumaktır. Biz bunu korumaya şu anda gayret ediyoruz. Kopmasını istemiyoruz; çünkü bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabi bunu nasıl sürdürecek onu bilemem, biz de tabi gelişmelere göre nihai bir karar vereceğiz. Yani daha önce de söylediğim gibi Türkiye bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan, G-20’nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir. Bunların değerlendirmelerini yapıp biz de ondan sonra bu konuyla ilgili kararımızı veririz” cevabını verdi.

enerji petrol medya -TÜRKİYE- HABER GAZETESİ



seers cmp badge