“Büyüme Sadece Rakamlardan İbaret Değildir; Büyümenin Kalitesi ve Niteliği de Önemlidir”
G-20 Liderler Zirvesi kapsamında İŞ-20 (B-20) ve EMEK-20 (L-20) Açılım Gruplarının gerçekleştirdiği “Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı ana oturumunun açılışına katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplumdaki tüm kesimlerin, refah artışından hak ettikleri payı almaları gerektiğini vurgulayarak, “Biz kapsayıcılığı, daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, hayat standartlarının yükseltilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve refahın yaygınlaştırılması olarak görüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında İŞ-20 (B-20) ve EMEK-20 (L-20) Açılım Gruplarının gerçekleştirdiği bir oturuma katıldı. “Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı ana oturum, Türkiye’nin önde gelen iş adamları, sendika temsilcileri, bazı G-20 liderleri ve G-20 ülkelerinin iş dünyası kuruluşları ve işçi temsilcilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan oturumun açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasına, Fransa’da meydana gelen terör saldırılarını kınayan ve Fransız halkına ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20’nin en eski açılım grupları olan İŞ-20 ve EMEK-20’ye, Türkiye’nin dönem başkanlığı sürecinde sağladıkları katkılar için teşekkür etti.
“İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİ ARASINDA GÜÇLÜ BİR SOSYAL DİYALOĞUN TESİS EDİLMESİ ŞARTTIR”
Antalya’da ayrı ayrı zirve toplantıları gerçekleştiren İŞ-20 ve EMEK-20’nin, ortak bir oturum düzenlemesinin önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için, işçi ve işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G-20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir” diye konuştu.
Türkiye’nin, dönem başkanlığında G-20’nin temel hedefleri olan ‘güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme’ye, ‘kapsayıcılık’ hedefini eklediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyümenin sadece rakamlardan ibaret olmayıp kalitesi ve niteliğinin de önemli olduğunu belirtti. Toplumdaki tüm kesimlerin, refah artışından hak ettikleri payı almaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz kapsayıcılığı, daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, hayat standartlarının yükseltilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve refahın yaygınlaştırılması olarak görüyoruz” dedi.
ÜCRETLERİN MİLLÎ GELİR İÇERİSİNDEKİ PAYININ AZALMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, İŞ-20 ve EMEK-20 Açılım Gruplarının kapsayıcı büyüme önceliğini samimiyetle benimseyerek, G-20’ye katkı sunduğunu ve ortak bir bildiri yayınlayarak G-20 hükûmetlerine önemli tavsiyelerde bulunduğunu da hatırlattı. ‘Kapsayıcı büyüme’ hedefinin G-20’nin kalıcı bir unsuru haline gelmesi konusunda, İŞ-20 ve EMEK-20’yle birlikte çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sene G-20 Dönem Başkanlığı olarak öncelik verdiğimiz bir diğer önemli konu, ücretlerin millî gelir içerisindeki payının azalması oldu. Alın terini kutsal gören, emeğin karşılığının tam ve zamanında verilmesini emreden bir medeniyetin mensupları olarak, bu konu bizim için çok önemli. Bu konuda Türkiye olarak başarılı sonuçlar elde ettiğimizi memnuniyetle ifade etmek isterim.”
Türkiye’nin OECD içerisinde son yıllarda ekonomik büyümeyle birlikte eşitsizlik oranı da azalan sınırlı sayıdaki ülkeden biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrette ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettiklerini, ekonomik ve sosyal politikaları bir bütünün parçaları olarak görüp buna göre adımlar attıklarını, kadınların ve gençlerin istihdama katılımı konusuna özel önem verdiklerini, aynı şekilde, KOBİ’ler, altyapı yatırımları, korumacılık, e-ticaret, e-devlet gibi hususlarda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
İŞ-20 ve EMEK-20 Açılım Gruplarının sunduğu önerilerin G-20’de gerçekleştirilecek görüş alışverişine katkı sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını, “G-20’nin başarısı için devletlerin yanı sıra işveren, işçi, gençler, kadınlar, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının bu süreci sahiplenmesi büyük önem taşıyor. Bu amaca yönelik olarak yürüttüğünüz verimli çalışmalardan dolayı sizleri kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum” değerlendirmeleri ile tamamladı.