Savaş uçaklarına ‘yerli göz’

Savaş uçaklarına ‘yerli göz’

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) bilim insanları, savaş uçakları başta olmak üzere hava araçlarında kullanılacak yeni görüntüleme sistemi geliştirdi.

Savunma sanayinin yanı sıra arama ve kurtarmada kullanılan uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme yeteneğini geliştirmek için çalışma başlatan YYÜ’lü bilim insanları, nanoteknoloji kullanarak ‘5. Jenerasyon Termal Kamera’ üretti. Optik elektronikle manyetik malzemeler üzerine çalışma yürüten ekip, bunlardan en önemlisinin son dönemde popüler olan yukarı çevirme dedektörlerle ilgili çalışmalar olduğu belirledi. Bu dedektörlerin daha çok savunma sanayinde ve arama kurtarma faaliyetlerinde uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını sağlayan cihazlar olduğunu belirten bilim insanları, bu cihazları yapıyor.
Söz konusu proje, okulun ve bakanlığın verdiği destekle yaşama geçirilecek. Bununla ilgili ön çalışma tamamlandı ve olumlu sonuç alındı. Çalışmanın üniversiteye, bölgeye ve ülkemize önemli katkı sunması bekleniyor.

Üretilen nano malzeme ile F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan normal klasik dedektörlerin fiyatı arasında büyük fark olduğu belirtiliyor. Klasik dedektörlerin maliyeti 10 milyon avroya kadar çıkarken, üretilen dedektörlerin maliyeti bin avro civarında olacak. Bu da ülkeye büyük kazanç sağlayacak, askeri ve savunma sanayi stratejisi açısından da ciddi bir ürün açığa çıkarılacak.
Proje ekonomiye çok büyük gelir sağlayacak. Televizyon veya herhangi bir mikrodalgadaki dedektörün, savunma sanayi ve arama kurtarma faaliyetinde kullanılabileceği düşünüldüğünde, projenin büyüklüğü ortaya çıkıyor. Evimizdeki televizyonun dedektör sisteminin aynısı uçağa monte edilebilecek. Bunun ön tarafına nanoteknoloji film yapılacak. Böylece maliyet inecek. Bu uzun ömürlü olacağı için ileriye dönük daha fazla kazanç sağlayacak. Diğer sistemin yıllık yaklaşık 2 milyon avro bakım ve onarım maliyeti var. Üretilen sistemde ise böyle bir şey olmayacak.

Mevcut sistemden çok daha üstün olacak yeni sistemde, en ufak bir hareket yüksek hız ve irtifa farkı gözetmeksizin anında bulunabilecek. Sistem termal dedektörler ya da yerdeki hareket sensörleriyle algılama yaparken, yerdeki bir karıncanın hareketini bile 3 bin 500 metre yükseklikteki uçaklarımız net görebilecek. Sentezlenen ürünün son hali olan dedektör uçaklarımızın algı merkezine takılarak uyumlu şekilde çalıştırılacak. 2 yılda Türkiye kendi dedektörünü yapacak.

enerji petrol medya -TÜRKİYE

 

KİRALIK TEKNE - ÇEŞME -İZMİR (15)



seers cmp badge